Ta felga powinna podejść bez problemu. Przy ori felgach 16" ET42 było jeszcze parę mm luzu, więc ET 43 też wejdzie. Praktycznie każda 16" wejdzie na 312mm, no chyba że ET będzie powyżej 45/50 albo kształt ramion jakoś wybitnie dziwny
kornat, ET38 posiadają fabryczne felgi owszem ale nie tylko 15 ale i 16 i 17 bo akurat na zimkę mam ori speedline mają ET38 i założony kapeć 225/50 r17 palec ledwo wchodzi między oponę a amorek No tak 1mm na zewnątrz ale koniec końców wejdzie głębiej.
Witam, panowie odgrzeje kotleta ;]
Zamówiłem komplet hamulców przód i tył do mojego Tolka(1.6 SR AKL) i zonk. na aukcji podana jest lista aut do których pasują i oczywiście znalazłem tam wersje z moim silnikiem. 1.6 74kW, niestety przednie tarcze mają średnicę 280mm a tarcze które były w moim Tolku mają rozmiar 256mm. Zgłupiałem totalnie, poradźcie jak wybrnąć z tej sytuacji, jaki jest koszt zwrotnic i ogolnie wszystkiego co musiałbym zmienić żeby dopasować tarcze 280mm bo nie wiem czy warto czy oddac komplet przodu i zamowić 256mm? Jutro zadzwonie do tego sklepu z pytaniem czy mają tarcze 256mm ew zwrotnice pasującę do 280mm.
Potrzebna mi szybka porada auto stoi w kawałkach a jest pilnie potrzebne, z góry dziekuje za podpowiedź.
Link do aukcji: http://allegro.pl/tarcze-ham-brembo-nac ... tabsAnchor
Najlepiej to zwróć zestaw lub wymień przedni komplet ze względów że prócz samych zwrotnic za ok 50zł za sztukę dojdą Ci jeszcze łożyska koszt ok 200zł/kpl za FAG-a montowane na 1 montaż które najlepiej było by wymienić i ew zbieżność ok 80 zł bynajmniej w mojej okolicy. Jak nie chcesz modyfikować to niema to sensu, jeżeli chcesz to raczej opłacalne by było przejście od razu na 288 przód jeżeli masz 15tki.
To jest właśnie dobre pytanie - przy 1.4 czasami są koła 14 cali. Jak to jest przy 1.6? Bo jeśli tak samo, to może Ci nie wejść felga 14 calowa na tarcze 280mm.
U mnie w 1.6 były koła 15" natomiast teraz są 17". przejście na 288mm to te same koszty o których pisałeś igi84 ? czyli zwrotnice, łożyska zbieżność itp. ? ciekawi mnie czemu i jaki sens ma te 8mm wiecej.