Wlałem 12l benzyny do TDI na pompowtryskach

Tematy ogólno-techniczne
A
Alicante
Forumowicz
Auto: Toledo 1M Sport
Model: 1,9 TDI ASZ

Post autor: Alicante »

Dzisiaj rano przyjechałęm autem(dieslem) na stacje w Rzeszowie, myslać juz ze przejade sie motorem(benzyniakiem oczywiście) jak wróce do domu, bo pogoda rewelacyjna...
przez tą chwile roztargnienia, zalałem przez pomyłke do diesla 12l. benzyny.
Wystraszyłęm sie..., bo niedziela rano, z dala od domu... podszedłęm do kasy mówie sprzedawcy jak zaszalałem... zaproponował zeby dolać do pełna, i bedzie ok, pocieszył ze to nie tylko mi sie przytrafiło :)
Zapłąciłem za paliwo, zadzwoniłęm do swojego mechanika...
Powiedział ze jak mam pompowtryski to powinno sie zlać to paliwo...
ale jak nie mam jak, to zebym zalał lepszej ropy do pełna i 300ml Mixolu...
Tak zrobiłęm, pełny bak 55l. odrazu odpaliłęm i wróciłem spokojnie jadąc do domu 60km normalnie, no moze momentami miałęm wrazenie jakby sie silnikowi lekko odbijało, ale bez spadku mocy.
Teraz sie zastanawiam czy mi jutro odpali?, oraz czy wtryski nie padną wkrótce?.
Co gorsza za tydzień zaczynam urlop i w planie wyjazd na Słowacje - Tatralandia...,
wiec siedze sobie i sie zastanawiam, co z tym fantem zrobić?
Przyznać sie prosze koledzy, kto miał podobną wpadkę(zwłaszcza TDI na pompowtryskach i jak to sie skończyło? :)
Ostatnio zmieniony 29 cze 2014, 20:36 przez Alicante, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Bartek26
Forumowicz
Auto: Mazda
Model: 5 cr19

Post autor: Bartek26 »

jak dolałeś ropy do końca to nie powinno być problemów . Dolej tego oleju T2 do baku tak jak mówił mechanik i jeździj normalnie . Ewentualnie możesz wlać jeszcze jakiś uszlachetniacz.
Skill.... You can't buy it ....
Awatar użytkownika
haszczu
Moderator
Auto: Seat
Model: Leon 1.8T AUQ

Post autor: haszczu »

Wyjeździć trochę i znowu dolać ropy i nic się nie stanie. Istnieje opcja że auto wpadnie na wysokie obroty i nie będzie chciało zgasnąć, to wtedy musisz go "udusić" biegiem
Było 1.8 20v AGN 125KM
Było 1.8 20VT AUQ 180KM
Było 1.9 TDI ASV 110KM
Jest Leon 1.8T AUQ 180KM
A
Alicante
Forumowicz

Zastanawiam sie jeszcze, czy te 300ml Mixolu wystarczą, czy moze lepiej było wlać cały 1l., albo dolewać teraz co kazde 100km ropy i znowu troche Mixola?

haszczu pisze: Istnieje opcja że auto wpadnie na wysokie obroty i nie będzie chciało zgasnąć, to wtedy musisz go "udusić" biegiem
To taki objaw jak Turbina zachłyśnie sie olejem... Warto o tym wiedzieć, tutaj myśle ze nie powinno mieć to miejsca, obawiam sie jak to zniosą pompowtryski...
t
tom005
Forumowicz

Post autor: tom005 »

To jak jestes w domu to zlej to co masz w baku albo przynajmniej większośc i zatankuj ropy i po problemie. Później bedziesz dolewać po kilka litrów te zmieszane paliwko aż wkońcu je wyjeździsz.
s
szymekgd
Forumowicz

Post autor: szymekgd »

Przeczyści Ci układ i tyle, silnik może inaczej pracować bo benzyna nie smaruje, ale skoro wlałeś mixolu - nie przesadzaj z ilością, to wyjeździć i uważać w przyszłości..Warto filtr paliwa szybciej zmienić bo to co benzyna "wyczyści" wpadnie do niego.
Ostatnio zmieniony 30 cze 2014, 13:33 przez szymekgd, łącznie zmieniany 1 raz.
Michal
Awatar użytkownika
jakub_bb
Forumowicz
Auto: Audi A4 B6
Model: 1.9 TDI AWX

Post autor: jakub_bb »

miałem identyczny przypadek jak Ty.
Z tym że mój nie ja ale mój kolega wlał benzyny na pusty bak za 50zł do mojego toledo też na pompowtryskach (ARL), nagle dzwoni do mnie, że zgasł i nie chce odpalić, dolałem 20L ropy i odpalił pojechałem na stacje i dolałem do pełna. Przez cały ten czas jak benzyna była w baku to na ciepłym długo kręcił zanim odpalił, na zimnym odpalał spoko. Podczas jazdy nic negatywnego nie zauważyłem. Wyjeździłem wszystko do głębokiej rezerwy i wlałem v-powera, później tylko zmieniłem filtr paliwa. Nic złego się z autem nie stało, ale przyznam, że byłem mega zestresowany.

Także jak u Ciebie odpala normalnie to znaczy, że masz mniejsze stężenie niż ja miałem ;-)
A
Alicante
Forumowicz

szymekgd pisze:Warto filtr paliwa szybciej zmienić bo to co benzyna w"wyczyści" wpadnie do niego.

Zazwyczaj zmieniam przed zimą filtr paliwa, ale teraz faktycznie zmienie jak przepale to paliwo, troche wcześniej.

jakub_bb pisze:Nic złego się z autem nie stało

uff... na takie info właśnie czekałem :)
s
szymekgd
Forumowicz

Post autor: szymekgd »

Alicante pisze: na takie info właśnie czekałem :)

Trzeba było od razu napisać co chcesz przeczytać i byś się nie nakręcał ;)

Alicante pisze:no moze momentami miałęm wrazenie jakby sie silnikowi lekko odbijało, ale bez spadku mocy.
Michal
A
Alicante
Forumowicz

szymekgd pisze:Trzeba było od razu

No właśnie hehe ;)

szymekgd pisze:ale skoro wlałeś mixolu - nie przesadzaj z ilością

Wlałęm 300ml na pełny bak, zostawić tyle? czy przy kazdym napełnianiu do pełne dodawać?

jakub_bb pisze:Przez cały ten czas jak benzyna była w baku to na ciepłym długo kręcił zanim odpalił, na zimnym odpalał spoko.

Mam dokładnie tak samo. Ty chcesz powiedzieć, ze nie robiłęś później dolewek świezej ropy, tylko cały ten pełny bak zmieszanego paliwa wyjeździłeś do głebokiej rezerwy?
ODPOWIEDZ