Przekładnia kierownicza / maglownica

Tematy ogólno-techniczne
Awatar użytkownika
harican
Forumowicz
Auto: Seat Toledo 1M
Model: 1.8 20V

Post autor: harican »

Już zorientowałem się iż tanio nie będzie :/ Mam jeszcze jeden dylemat, mianowicie czy kupić przekładnie używaną pochodząca z demontażu z gwarancją tylko rozruchową cena u mnie na szrocie pomiędzy 450-550zł czy oddać swoją do regeneracji co wyjdzie taniej i gwarancje dają na 12miesięcy. Pytam się gdyż na kilku warsztatach u których byłem słyszałem różne opinie. Znalazłem to:
http://allegro.pl/maglownica-przekladni ... 45252.html
zajmują się regeneracją maglownic i ta opcja odpowiada mi bardziej. Czy ktoś z was oddawał już kiedyś maglownice do regeneracji i do tej pory jeździ bez problemu? Może ktoś powiedzieć mi coś więcej na temat jakości wykonywanych napraw przekładni przez tą firmę?
R
Renovatio
Forumowicz

Post autor: Renovatio »

Powiem tak według mnie porządna regeneracja magla kosztuje ok 600 750 zł, znajomy reanimował maglownice przez zakup na allegro, ale auta szły na handel więc z jakością podejrzewam może być rożnie. Maglownica jest elementem wykonanym bardzo precyzyjnie i już rysy na listwie czy obudowie mogą ją dyskwalifikować do regeneracji, ponad to musisz obowiązkowo pamiętać o nowych osłonach przeciwpyłowych. Z maglownicami jest jak turbinami ciężko znaleźć dobrego speca, a jeśli już jest to ma od groma roboty.
Polecają ten serwis podobno robi bardzo dobrą robotę ale nie jest tani www.maglownice.pl.
Awatar użytkownika
harican
Forumowicz

Maglownica zregenerowana, koszt jaki poniosłem to:
- 380zł za sama regenerację przekładni
- 55zł wysyłka kurierem x2
- 78zł olej hydrauliczny SWAG 2l
- 32zł dwie osłony drążków kierowniczych FEBI

suma: 545zł

Obrazek

Regenerację wykonała firma "JOLAND" z Głowno. W weekend montaż. Dziękuję wszystkim za zainteresowanie tematem.
s
szymekgd
Forumowicz

Post autor: szymekgd »

harican, swoją zregenerowales czy dostałeś na wymianę?
Michal
Awatar użytkownika
harican
Forumowicz

Mógłbym dostać moją, jednak zależało mi na czasie więc wysłałem swoją i poprosiłem o odesłanie innej już wcześniej zregenerowanej.
s
siemionek78
Forumowicz

Post autor: siemionek78 »

Witam, po czym poznac ze maglownica ,,się konczy''. U nie wystepuje taki objaw, jak na postoju skrece kola w lewo i ruszam ( dodaje gazu) to slychac jakies takie dziwne ,,pierdzenie'' jak krece w prawo to tego nie ma. Zauwazylem ze jak skrecam w lewo i nie dodaje gazu to jest spokoj.
R
Renovatio
Forumowicz

Post autor: Renovatio »

siemionek78 po pierwsze zacznie ci ubywać płyn, i może pojawić się luz na kole kierownicy (choć niekoniecznie) a co do tych dźwięków to w poprzednim aucie (seat cordoba)miałem to samo, sprawdziłem ze wycieków niema, płynu nie ubywa, kierownica pracuje luźno, i temat zostawiłem, jeździłem tak 3 lata i nic się nie stało (dźwięk był), teraz ojciec jeździ i tez jest ok. Moim zdaniem to praca pompy, ale mogę się mylić.
s
siemionek78
Forumowicz

Post autor: siemionek78 »

dzieki wielkie za podpowiedz
Awatar użytkownika
czarek90
Forumowicz

Post autor: czarek90 »

U mnie ten sam problem, nie wiem tylko czy moja maglownica nadaję się do regeneracji.
Po wyciągnięciu można jakoś samemu zdiagnozować czy trzeba ją podrzucić do jakiegoś specjalisty?

Zamawiał ktoś wcześniej tą maglownicę z firmy JOLAND za 380 plus przesyłka? Ile to pochodzi?
e
eko_zgonuś
Forumowicz

Post autor: eko_zgonuś »

ja mam z jolanda już ok 2 lata
ODPOWIEDZ