[ALL] Klimatyzacja

Tematy ogólno-techniczne
ODPOWIEDZ
s
szymekgd
Forumowicz

[ALL] Klimatyzacja

Post autor: szymekgd »

Renovatio pisze:"magiczne 90" to optymalna temperatura jednostki (dlatego użyłem takiego wyrażenia)

To "magiczne" 90st na blacie jest dla Twojego db. samopoczucia, wskazanie to jest pokazywane dla rzeczywistego przedzialu temp. 75-105st. silnika.

Renovatio pisze: małe sprostowanie 1 bieg wentylatora jest tylko do klimy a 2 chłodzi silnik gdy jest nagrzany, uruchamiany jest czujnikiem w chłodnicy, wyjątek stanowi tylko sytuacja gdy 1 bieg jest uszkodzony, wtedy wentylatory mogą przy klimie awaryjnie włączać się na 2 biegu.

W 1M macie (przy klimie) dwa wentylatory po 2a biegi, biegi wentylatora klimy zalaczaja sie: 1y 95st. - powinien zalaczyc sie po odpaleniu klimy,widziałem na manometrach jak ciśn. po stronie wysokiej w ciągu minuty pracy klimy z niesprawnym wentylatorem poszybowało do zadziałania zabezpieczenia, czyli ponad 16bar, 2i przy 102st. W wentylatorze chlodnicy biegi zalaczaja/wylaczaja sie, w zaleznosci od temp. plynu i tak: 1bieg 92-97/84-91 2 bieg 99-105/91-98 - to sa dane z instrukcji.

Szymek08 pisze:ok tylko że mi wentylatory chodziły po wyłączeniu zapłonu a wyjeżdżałem tylko sprzed garażu - silnik pracował może z minuę

To nienormalna sytuacja. Szukaj przyczyny w czujnikach i/lub sterowniku
Ostatnio zmieniony 10 lip 2014, 20:10 przez szymekgd, łącznie zmieniany 2 razy.
Michal
Awatar użytkownika
Sikor
Forumowicz
Auto: Seat Toledo 1M
Model: 1.9 TDI

[ALL] Klimatyzacja

Post autor: Sikor »

Witam , dzisiaj przestała działać mi klima a po wyłączeniu silnika było słychać syczenie spod maski,tak jaki by uciekało powietrze, co to może być?
s
szymekgd
Forumowicz

[ALL] Klimatyzacja

Sikor pisze:było słychać syczenie spod maski,tak jaki by uciekało powietrze, co to może być

Nieszczelność, jak miałeś barwiony czynnik to szukaj zieleni na instalacji układu, zacznij od skraplacza...
Michal
g
ghul17
Forumowicz

[ALL] Klimatyzacja

Post autor: ghul17 »

naciśnij węże te od klimy czy twarde są
Awatar użytkownika
Sikor
Forumowicz

[ALL] Klimatyzacja

Post autor: Sikor »

poszła chłodnica klimy,zastanawiam się czy sam próbować wymienić czy oddać do mechanika,wymieniał ktoś kiedyś ? dużo zabawy? powiedzieli mi 150-200 za robotę plus jakieś 300 za chłodnicę, używka 100 ale nie wiem czy warto ryzykować ..
s
szymekgd
Forumowicz

[ALL] Klimatyzacja

ghul17 pisze:naciśnij węże te od klimy czy twarde są

Żartujesz? :-D

Sikor pisze:ale nie wiem czy warto ryzykować ..

Nie warto, do tego szukaj chłodnicy z osuszaczem.

Sikor pisze:dużo zabawy? powiedzieli mi 150-200 za robotę plus jakieś 300 za chłodnicę

Mi krzyknęli podobnie za robotę w 1L, jeżeli masz czas, miejsce i narzędzia to spokojnie sam ogarniesz temat. Chłodnicę spokojnie dostaniesz za mniejsze pieniądze,
Michal
l
lukogi
Forumowicz

[ALL] Klimatyzacja

Post autor: lukogi »

wymieniałem to 2 lata temu. Zaryzykowałem, kupiłem używaną od golfa 4 za 130zł na zdjęciach ładnie wygladała. Na żywo trochę gorzej. Zleciłem to warsztatowi od klimy. Wymienili ją, całą noc stała nabita azotem by wyeliminować nieszczelność, na drugi dzień nabili olej i czynnik. Wymiana nie jest jakimś wielkim wyczynem ale jak nie masz gumowych oringów lub je przytniesz to może być problem a zakład ma takie rzeczy. Za wymianę i nabicie zapłaciłem 300zł i do dziś chłodzi.
s
szymekgd
Forumowicz

[ALL] Klimatyzacja

lukogi pisze:ale jak nie masz gumowych oringów

Do kupienia na alledrogo, tylko trzeba rozmiary w etce sprawdzić, do klimy są koloru fioletowego, ale zielone spokojnie wystarczą.
Michal
Awatar użytkownika
Sony
Administrator
Model: 1.9 TDI ASV++
Kontakt:

[ALL] Klimatyzacja

Post autor: Sony »

Gumowe oringi do klimy kupiłem na alledrogo swego czasu za coś koło 30zł z wysyłką :) Jest tych oringów od cholery, typowe do klimy koloru zielonego. Mi kurde go mać też klima nie chłodzi. Nie wiem w czym tkwi problem, chyba czynnika nie ma za bardzo i parownik do wymiany mam. Wymienię parownik i dopiero pojadę do speca od klimy :)
f
felo18
Forumowicz

Wymiana czucjnika ciśnienia klimy

Post autor: felo18 »

Witam Wszystkich na forum.
Mam pytanie : Czy jeśli odkręcę zawór ciśnienia klimy w celu wymiany wyleci mi Gaz z klimy?
Dziękuję za odpowiedzi i pomoc pozdrawiam Mateusz Toledo 1L 1996 silnik 1.8 ADZ
ODPOWIEDZ