Jak zmieniać biegi

Wszystko o silnikach wysokoprężnych
w
weneryniarz
Forumowicz

Jak zmieniać biegi

Post autor: weneryniarz »

dzięki Kitaj za ten zdroworozsądkowy post ;-)
Awatar użytkownika
bartekmk
Forumowicz
Auto: Seat Toledo 1M
Model: ASV++

Jak zmieniać biegi

Post autor: bartekmk »

weneryniarz pisze: na 5 biegu stałą prędkością ok 80km/h i mam tak z 1600 obrot.

odnosiłem sie do tego;]

Kitaj pisze:jak chcemy wyprzedzać to nie robimy tego na 5 biegu przy 90 bo raz że trwa to wieki

chyba u ciebie :D

bez spiny, kazdy jezdzi jak lubi, ale nie ma sie co bac wkrecac auto na obroty, to ze silnik wyje to nie znaczy ze cierpi.
t
tomas26
Forumowicz
Model: 1.9 TDI

Jak zmieniać biegi

Post autor: tomas26 »

a przy jakiem temp silnika można już go kręcić czy wystarczy mu 60 stopni ? ( gdy ma się podgrzewanie płynu ) czy jednak ma mieć te 90 i w tedy but i co 2,5 - 3,5 tys zmiana biegu. ;-)
Awatar użytkownika
Art
Forumowicz

Jak zmieniać biegi

Post autor: Art »

kielich2781 pisze:Art, to jak jedziesz stalą prędkością ok70-80km/h to na 3 ciągle?

Nie, jeśli jade po mieście ze stałą prędkością, to najczęściej 4 bieg (trzymam w granicach 1800-2000obr)
Nie pomoże koni kupa, gdy kierowca dupa.
Awatar użytkownika
Sony
Administrator
Model: 1.9 TDI ASV++
Kontakt:

Jak zmieniać biegi

Post autor: Sony »

Kitaj pisze:Brak mi słów po prostu.... Tu nie chodzi o mulenie pały non stop albo ogień na tłoki bez przerwy, tylko o to żeby od czasu do czasu przedmuchać sprzęt i tyle (przynajmniej ja sobie stosuje taką technikę).
W jeździe po mieście nie chodzi o to żeby na każdych światłach zostawiać za sobą 2 czarne ślady z opon, można sobie pyrkać od świateł do świateł i zmieniać biegi przy 2tyś a raz czy dwa dziennie przeciągnąc do 4 tysi i wszystko będzie śmigało ;)

Tak samo jak jedziemy w trasie to też można sobie jechać 90-100 i nie zapieczemy turbiny tylko jak chcemy wyprzedzać to nie robimy tego na 5 biegu przy 90 bo raz że trwa to wieki i jest niebezpieczne a dwa że dwumas dostaje po dupie tylko redukujemy sobie na 4 albo nawet na 3 i wtedy prawa stopa w podłoge i wyprzedzamy. Tylko przed zrzuceniem o 2 biegi radzę sobie obczaić prędkości obrotowe silnika na każdym biegu żeby nie było szarpania (które obciąży dwumas) no i uszkodzeniu skrzyni :-)
Nic dodać nic ująć.

No może za wyjątkiem:
Kitaj pisze:Bo jak lece 80 czy 90 równym tempem to śmigam na 5 biegu :-P
Ja jadę przy takich prędkościach na IV biegu ;) Ty masz cwaniaku turbo bez VNT :P

a przy jakiem temp silnika można już go kręcić czy wystarczy mu 60 stopni ? ( gdy ma się podgrzewanie płynu ) czy jednak ma mieć te 90 i w tedy but i co 2,5 - 3,5 tys zmiana biegu. ;-)
tomas26, poczytaj: viewtopic.php?t=21
t
tomas26
Forumowicz
Model: 1.9 TDI

Jak zmieniać biegi

Post autor: tomas26 »

Sony znam 10 przykazań i z nich wynika ze trzeba mieć 90 stopni , ale zanim silnik osiągnie optymalna temp to czy nic się nie stanie jak będę zmieniał biegi do 2,5 tys
Awatar użytkownika
kornat
Forumowicz
Model: 1.9 TDI AHF

Jak zmieniać biegi

Post autor: kornat »

tomas26 pisze:ale zanim silnik osiągnie optymalna temp to czy nic się nie stanie jak będę zmieniał biegi do 2,5 tys

Jak masz już 60*C na blacie to nic się nie stanie jak go do 2500 pociągniesz.
e
exodus
Forumowicz
Auto: 1M
Model: 1,9 TDI ASV

Jak zmieniać biegi

Post autor: exodus »

Ja piątki używam tylko na zimnym silniku albo na autostradzie :-D Na ciepłym jeżdżę przeważnie od 2 do 3 tys. obrotów schizofrenicznie bojąc się jeździć poniżej tych 2000 po tym jak naczytałem się, że dwumas najbardziej dostaje po dupie przy 1500 obr. :lol:
Awatar użytkownika
Bartek26
Forumowicz
Auto: Mazda
Model: 5 cr19

Jak zmieniać biegi

Post autor: Bartek26 »

dodam swoje 3 grosze ...
auto mam ponad 5 lat , 95tys km zrobiłem a kupiłem jak miał 173tys.

Jak auto jest zimne to latam tak do 2500obr.
Jak na mfa olej pokaze 50 stopni to potrafie do 3000-3500 dokrecic
Jak mam 70stopni oleju na mfa to juz latam do konca , nawet 4700

Turbo Ori , silnik nie bierze oleju od wymiany do wymiany wiecej jak 500ml.
No i do tego od kiedy jest w moich rekach to z serią nie ma nic wspólnego , obecnie okolo 135-140km.
Skill.... You can't buy it ....
s
szymekgd
Forumowicz

Jak zmieniać biegi

Post autor: szymekgd »

Bartek26 i tak trzymać, ale należy pamiętać, że w 1M są bardziej awaryjne silniki :-D
Michal
ODPOWIEDZ