[1M] Pilot kluczyka - programowanie i inne

Wszystko o elektryce w aucie
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Bocheck
Forumowicz
Auto: 1M
Model: 1.9 TDi AGR

Post autor: Bocheck »

Najpierw sprawdziłem czy moduł go widzi: w Vagu ta srodkowa opcja po lewej i na kanale chyba 13 są piloty (remotes). Tam przytrzymując sekundę guziki patrzyłem czy widzi pilota. Był nie przypisany i jedna opcja była jako OK a druga jako coś OK.
Po tym wszedłem w adaptacje: 010 i tam najpierw na 00 zapisałem wartość 00/czyli do ustawień fabrycznych, później na chyba 01 (nie pamiętam numerów bo czytałem po opisach gdzie wyskoczy klucz/key) ustawiłem wartość 02 bo 01 nie przynosiła efektu (nie adaptował kluczyka) dałem test przytrzymałem 1 sekundę odblokowanie i save i znowu sekundę odblokowanie i moduł pyknał tak jak przy otwarciu drzwi z pilota i zadziałało.
Zimne luty jak masz to nie wykryje Ci pilota (będzie za słaby sygnał nadawał lub na złej częstotliwości przez zmianę parametrów na płytce pilota) w teście o ile wcześniej działał (chodzi mi o to że częstotliwości muszą być te same), sprawdź wtedy czy przy przyłożeniu pilota do modułu komfortu lub przy słupku kierowcy Ci go łapie, tak to bym sprawdził najprościej czy pilot jest ok. Mi wykryto w tych 4 okienkach na 1 i 3 pozycji coś.
Awatar użytkownika
misiekbig
Forumowicz
Auto: Seat Toledo 1M
Model: 1.8 20V

Post autor: misiekbig »

Luki52 pisze:neostar, ciężko będzie rozebrać ten zamek, czy od razu na wszelki kupić zapasowy?:)
Może jest jakaś fotorelacja na forum?

Rozebrać ciężko nie jest, wczoraj właśnie robiłem taką operację, rozkęcenie drzwi to 20 min ostrożnej pracy, rozkręcenie zamka 5 min trudne to nie jest ale złożenie wszystkiego do kupy i zamontowanie tak jak powinno być to masakra przynajmniej dla mnie. Wkładka zamka nie chciała wyjśc, póżniej pierścień trzymający ją wypadał, miałem urwany zaczep zamka z blachą drzwi, urwaną kostkę przy zamku(ktoś już ją kleił wcześniej) strasznie ciężko jest włożyć rygielek odpowiednio, no i jest trochę zabawy z regulacją linek, ogólnie masakra a na dodatek będę musiał robić to chyba jeszcze raz bo mam pęknięte wiosełko wkładki i słabo to działa.
Awatar użytkownika
neostar
Forumowicz
Model: 1.6

Post autor: neostar »

misiekbig, u mnie nie wystąpił żaden z Twoich problemów. No może poza regulacją linki klamki zewnętrznej. Po za tym ważne jest żeby wyciągać zamek razem z blachą od drzwi.
L
Luki52

Post autor: Luki52 »

Bocheck pisze:Najpierw sprawdziłem czy moduł go widzi: w Vagu ta srodkowa opcja po lewej i na kanale chyba 13 są piloty (remotes). Tam przytrzymując sekundę guziki patrzyłem czy widzi pilota. Był nie przypisany i jedna opcja była jako OK a druga jako coś OK.
Po tym wszedłem w adaptacje: 010 i tam najpierw na 00 zapisałem wartość 00/czyli do ustawień fabrycznych, później na chyba 01 (nie pamiętam numerów bo czytałem po opisach gdzie wyskoczy klucz/key) ustawiłem wartość 02 bo 01 nie przynosiła efektu (nie adaptował kluczyka) dałem test przytrzymałem 1 sekundę odblokowanie i save i znowu sekundę odblokowanie i moduł pyknał tak jak przy otwarciu drzwi z pilota i zadziałało.
Zimne luty jak masz to nie wykryje Ci pilota (będzie za słaby sygnał nadawał lub na złej częstotliwości przez zmianę parametrów na płytce pilota) w teście o ile wcześniej działał (chodzi mi o to że częstotliwości muszą być te same), sprawdź wtedy czy przy przyłożeniu pilota do modułu komfortu lub przy słupku kierowcy Ci go łapie, tak to bym sprawdził najprościej czy pilot jest ok. Mi wykryto w tych 4 okienkach na 1 i 3 pozycji coś.

No to dzisiaj chyba pobawię się trochę z tym, próbowałem kilka opisów kodowania kluczyka, manualna, i te z programowaniem w vagu, jednak żadna z tych opcji nie działała. Na szczęście teraz wiem dlaczego(zimne luty). Dzieki wielkieBocheck, za instrukcje! :564:
Awatar użytkownika
Koszi
Forumowicz

Post autor: Koszi »

Nie jest ciężko misiekbig,
Robiłeś to pierwszy raz to dlatego miałeś takie problemy z każdym następnym jest łatwiej
Teraz to już mogę przednie i tylne drzwi z zamkniętymi oczami rozbierać :D
Awatar użytkownika
misiekbig
Forumowicz

neostar pisze:misiekbig, u mnie nie wystąpił żaden z Twoich problemów. No może poza regulacją linki klamki zewnętrznej. Po za tym ważne jest żeby wyciągać zamek razem z blachą od drzwi.

zamek wyjąbym razem z blachą ale ktoś kiedyś zrobił fuszerkę i pourywał zaczepy a ja nie miałem juz siły i czasu na naprawianie tego.

[ Dodano: 2014-03-08, 16:04 ]
Koszi pisze:Nie jest ciężko misiekbig,
Robiłeś to pierwszy raz to dlatego miałeś takie problemy z każdym następnym jest łatwiej
Teraz to już mogę przednie i tylne drzwi z zamkniętymi oczami rozbierać :D

Pierwszy raz wyjmowałem zamek ale drzwi już rozbierałem bo miałem przygody z szybkami.
Po parogodzinnej walce z drzwiami i ja już mam poziom master w tej czynności :-P
Awatar użytkownika
vwir
Zasłużony
Auto: DS5, Leaf
Model: 2.0HDI, EE

Post autor: vwir »

Sposób na zwiększenie zasięgu pilota ;) https://www.youtube.com/watch?v=0Uqf71muwWc

I najlepsze jest to, że to działa...
Awatar użytkownika
haszczu
Moderator
Auto: Seat
Model: Leon 1.8T AUQ

Post autor: haszczu »

vwir, hahaha zaraz sprawdzę bo może nie potrzebnie lutowałem :p
Było 1.8 20v AGN 125KM
Było 1.8 20VT AUQ 180KM
Było 1.9 TDI ASV 110KM
Jest Leon 1.8T AUQ 180KM
Awatar użytkownika
vwir
Zasłużony
Auto: DS5, Leaf
Model: 2.0HDI, EE

Post autor: vwir »

Sprawdzałem (wprawdzie na pilocie do bramy a nie do auta) i działa :D
Awatar użytkownika
misiekbig
Forumowicz

A ja sprawdzałem i dupa :-P Chociaż mój łapie nawet z 20 metrów na wolnej przestrzeni.
ODPOWIEDZ