Jak i czym usunąć zapach kociego moczu :/ ?

Tematy ogólno-techniczne
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Sony
Administrator
Auto: Seat Toledo 1M
Model: 1.9 TDI ASV++
Kontakt:

Post autor: Sony »

Temat jest dość nietypowy bym powiedział, ale myślę, że do tego działu pasuje, więc tu umieszczam. Mam od wczoraj zaje...fajny zapaszek w samochodzie, normalnie ironicznie chciałoby się powiedzieć, że już nie potrzebuję odświeżaczy kupować, bo ten mi dłuuugo posłuży :(

Ale do rzeczy... Wczoraj jechałem z kotem do weterynarza. Ja standardowo za kierownicą, a na miejscu pasażera moja mama z kotkiem na kolanach... W pewnym momencie słyszę tylko:
"Łukasz aaaaaaaaaa kot się zejszczał :D " Długo się nie namyślając po hamulcach i na ratunek... Na całe szczęście wszystko wchłonęło się w moją mamę :DDD Aczkolwiek mam przeczucie że też coś w fotelik kapnęło :567: Oczywiście do weterynarza trza było jechać, więc pod mamę jej szal, żeby nie zapaskudzić fotela i heja.

To tyle z opowieści. Skutek jest taki, że w aucie ewidentnie czuć koci mocz, a mnie normalnie trafia! Odrazu po przyjeździe zrobiłem generalne wietrzenie auta, wszystkie drzwi na oścież...
Spryskałem fotele środkiem czyszczącym do tapicerki etc. przetarłem ścierką i pozostawiłem...

Dziś jednak jak wsiadłem do auta, stwierdziłem, że nic to nie dało, bo i tak czuć...
Za chwilę mam zamiar cały fotel Vanishem potraktować + wycieraczkę i może to coś da...

Jeśli macie jakieś doświadczenia w zakresie usuwania nieprzyjemnych zapachów to proszę o pomoc! Z góry dziękuję. Idę szorować :-/
Awatar użytkownika
tony
Zasłużony

Post autor: tony »

Gruntowne pranko fotela i choinki kokosowe na maxa :-D :-D :-D
Pozdrawiam użytkowników Seata Toledo. Dziękuję wam za dobroć i za modlitwy. Z serca wam błogosławię.
Serdetschnje posdrawjam Toledziakuf
Tony
Awatar użytkownika
Sony
Administrator
Kontakt:

No za pranko się właśnie zabieram... a czemu akurat kokosowe :D ? Najlepiej "pochłaniają" czy jak ?
S
SMILE
Forumowicz
Kontakt:

Post autor: SMILE »

polecam:
odplamiacz Elatex produkcji firmy Dr. Schutz;
płyn "Tepasol-Anti smell" firmy Cleanmaster Polska.

Jak nie pomoże to zrob z kota rękawiczki
Awatar użytkownika
Sony
Administrator
Kontakt:

Coś takiego wyczaiłem, ale gdzie oprócz neta to zakupić :-?
http://www.vitoparsklep.pl/produkt-1-1- ... 00_ml.html

Chyba, że coś podobnego dostanę w sklepiku jakimś, muszę poszukać...
Jak narazie to Vanish cosik tam da... Przynajmniej sobie wszystkie fotele wypiorę ;)
Awatar użytkownika
gurszczak
Zasłużony
Auto: Hyundai
Model: ix35

Post autor: gurszczak »

Sony, proponuje jechać do gościa który zajmuje sie ozonowanie (chyba tak to się pisze) stosuje sie to czesto przy odgrzybianu klimatyzacji. Ozon zabija "smród" w samochodzie.
Bylo to juz poruszane na naszym forum :arrow: :arrow: viewtopic.php?t=820&highlight=ozonowanie

Koszt nie za duży ale podobno jak nie ma wilgoci w aucie jest oki.
Pozdrawiam Gurszczak

Obrazek

Gurszczak i jego Hultaj
Awatar użytkownika
Sony
Administrator
Kontakt:

Gurszczak wiem, że to by załatwiło sprawę, ale z ozonowaniem się pobawię jak będę klimę napełniał i łatał (bo maluśki wyciek mam), a to w tym roku nastąpi...

Wyczyściłem wszystkie fotele :) W tym fotel pasażera ze 3 razy :) Myślę, że Vanish da sobie radę jako tako i zapaszek odpuści :) Dla pewności wziąłem jeszcze z Ambi Pur'a w aucie troszkę wylałem "koncentratu" na siedzenie i rozsmarowałem :D Łapy mi do tej pory ślicznie pachną :DDD No i dywanik również wymyłem :) Na szczęście na oryginalnych mam gumowe dodatkowo ;)

Akcja "kocie siczki" zakończona :DDD Mam nadzieję, że powodzeniem :D Tymczasem wszystkie drzwiczki otwarte i korzystam z okazji bo słonko świeci i wiaterek daje czadu, więc mam nadzieję, że szybciutko wsio wyschnie :)

Dzięki za rady :) Dam znaka czy faktycznie na dłuższą metę te zabiegi pomogły :)
Awatar użytkownika
koti
Zasłużony
Model: 1.9 TDI

Post autor: koti »

Miałem kiedyś taki neutralizator brzydkich zapachów Lenora. Ładnie się sprawdził na pozostałościach po hafcie (nie mojego ;) ) na tylnej kanapie u kumpla w A6.
Seat Toledo II, 1.9 TDI 110 KM ASV, 2000r.
ODPOWIEDZ