[1M] Montaż podgrzewacza dodatkowego w TDI

Czyli zrób to sam i pochwal sie na forum.
ODPOWIEDZ
i
igi84
Forumowicz
Auto: Toledo 1M
Model: 1.9 TDI AHF

Post autor: igi84 »

Ok link nie działa :p no fakt z podgrzewaczem znacznie szybciej dmucha ciepłym ale aby oba chodziły musi być mocny alternator 90A za słaby wszystko też zależy od obciążenia dlatego montuję u siebie 120A :)
s
szymekgd
Forumowicz

Post autor: szymekgd »

Link poprawiony.
Z alternatorem masz rację, może właśnie dlatego nie załączyły się jednocześnie LO i HI, u mnie siedzi 90A, ale nie używam (za często ;) ) ogrzewania tylnej szyby i lusterek, z ciekawości zloguje i wrzucę 012 z 016 - jeżeli podgrzewacz załączy się z dogrzewaniem silnika, jak niektórym, to będzie znaczyć, że altek podoła zadaniu ;)
Michal
i
igi84
Forumowicz

ja też nie miałem włączonego ogrzewania szyby i lusterek i obciążenie jest dość duże i na wolnych obrotach dochodzi do ponad 95%, wydajność altka wzrasta wraz ze wzrostem obrotów i podczas jazdy załączy się drugi obieg patrz log http://vaglog.rtnet.pl/buli84_111652.html
s
szymekgd
Forumowicz

Na logu widać, że na wolnych przy załączonych LO i HI obciążenie może wynosić 65% - pewnie po ich wstępnym nagrzaniu (największy pobór prądu - pewnie nominalne 14A) do temp. roboczej i tylko jej podtrzymywaniu :)

Pobór prądu zależy też od mocy świec, których prawdopodobnie jest kilka rodzaju - na schemacie sharana AFN (większy obieg płynu) widziałem zabezpieczenia 80A na HI i 25A na LO, a nie sądzę, żeby dawali je z takim zapasem.
Michal
i
igi84
Forumowicz

u mnie jest 50A na LO i HI
s
szymekgd
Forumowicz

Ja nie mam schematu, ale patrząc na "mniejsze" AFNy (pasek, audi) i 1Z też dałem 50A :mrgreen:

Jako, że od kilku dni testuję podgrzewacz to napiszę kilka spostrzeżeń: temp. z czujnika w dolocie G72 jest zawyżona do otoczenia lub/i podawana +5st. włączenia podgrzewacza jest błędna - realna to w moim przypadku ok. 0st. Przy -3st. podgrzewacz zawsze startuje i wszystkie świece grzeją do 50st. - przy -2st. i wyżej potrafił się nie załączyć po 7h postoju w robocie, gorące powietrze leci po 2-3km. Przy altku 90A bez problemu załączają się LO z HI i grzeją nawet na wolnych (po jeździe), ale słychać, że altek jest znacznie obciążony - szczególnie podczas ich rozgrzewania i pewnie z tego powodu, wbrew opiniom z różnych for, spalanie jest wyższe (miasto/8km) niż bez podgrzewacza, silnik szybciej (zależy też od ustawienia nawiewu) nabiera temp., ale 90st. nie uzyskuje.
Polecam ten mod na zimę ;)
Michal
s
spec
Forumowicz
Auto: Seat Toledo 1M
Model: 1.9 TDI

Post autor: spec »

Jeszcze można zainteresować się montażem grzałki Z35:
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=14&t=445792
Ciekawy temat choć ja już mam 3 świece.

[ Dodano: 2013-02-28, 09:07 ]
Trochę rzeźby jest...
s
szymekgd
Forumowicz

spec pisze:[ Dodano: 2013-02-28, 09:07 ]
Trochę rzeźby jest...

Trochę to mało powiedziane, przy okazji nagrzewnicę można wymienić i zrobić przegląd klimy :-D

Pytanie jak z miejscem na tą grzałkę,
Michal
i
igi84
Forumowicz

Dzisiaj podgrzewacz załączył mi się przy -3 małe zdziwienie obecnie już jest u mnie na pokładzie alternator 120A męczarnia co nie miara żeby go wytargać i wsadzić z powrotem :P w linkach logi jakie było obciążenie przy alternatorze 90A a jakie jest teraz przy włączonych świecach silnika bez podgrzewacza, a przy 120A podgrzewacz plus świece silnika, drugi zaś log przedstawia włączony podgrzewacz plus wszystko co się da w samochodzie :D i obciążenie wynosi 64% jednak 30A a różnica duża przy 90A obciążenie dochodziło do ok 95% przy samym podgrzewaczu.

http://vaglog.rtnet.pl/buli84_118889.html

http://vaglog.rtnet.pl/buli84_118891.html
s
spec
Forumowicz
Auto: Seat Toledo 1M
Model: 1.9 TDI

Post autor: spec »

Może nie do końca temat związany z podgrzewaczem ale z temperaturą w naszych TDI.
Ostatnio testuje osłonę zimową na zderzak. Obstawiałem, że efekt będzie mizerny ale jestem pozytywnie zaskoczony. Wynika to pewnie z faktu, że do pracy mam 25 km i pierwsze 20 km to jazda z prędkościami 90km/h gdzie chłodnica jest dosyć mocno owiewana. Dużo wcześniej leci ciepłe powietrze z nawiewów i wskazówka temperatury wody rośnie w szybszym tempie. Oczywiście mam podgrzewacz, nowe świece i oryginalnie alternator 120A.
ODPOWIEDZ