Kupno ze zdrowym rozsądkiem

Awatar użytkownika
Kitaj
Forumowicz
Auto: E46 330xd/A6 C5 2.8
Model: M57D30/2.8 ALG

Post autor: Kitaj »

CYRULIK pisze:A moja propozycja i prawdopodobnie kolejne auto Subaru Legacy 2000-2003 NAjlepiej z motorem 2,5 i manualem Spalanie w mieście koło 12l(oczywiście bez pałowania, normalna jazda)
+Ori japonia
+boxer pod maska (niezniszczalny) lubi LPG
+naped niezniaszczalny 4łapy stały
+stylistyka (brak ramek :) )
+pełnu ocynk
+komort i przestrzeń
+cena za max 20tysi nawet outback z 3,0H6
+ceny cześci przyzwoicie

A Legacy nie ma przypadkiem silników z Imprezy? Przecież te silniki 2,5 mają awarie taką że lubią tłoki pękać ? :-?
A spalaniem mnie zaskoczyłeś bo zazwyczaj odpowiedź ludzi to że takimi autami się nie jeździ wolno co mnie niesamowicie irytuje, bo oni nawet na zatłoczonych ulicach jadą 150 i kręcą do odcięcia :evil:
Było:
Toledo 1M 1.9 AGR+ [*] :(
Audi A6C5 Quattro 2.8 [*]
------------------------------
Jest:
:579: :585: BMW E46 XD M57D30 "Karwan" :585: :579: Obrazek
:579: BMW E39 M54B25 "Na Leniu" :579:
s
szybki1
Forumowicz
Auto: -
Model: -

Post autor: szybki1 »

eko_zgonuś, popieram, lalki dobra rzecz (wiem bo pracowałem w serwisie Renault)
Co do lalek to tylko 1.8 i 2.0 i niech was ręka boska broni kupować Laguny z 1.9 DCi silnik ogólnie dobry ale jak macie dużo pieniędzy na regeneracje turbin to okey :D
Wadą są niestety za małe turbiny;/ te same silniki wkładali do sceniców i espasów nom z espasami to przegieli by taki słaby motor tam wsadzać ;/
EDIT Diesle renault to nizniszczalne 1.5 Dci w renault Clio :) mało palą i tego najmniej przyjeżdzało na warsztat, także niezniszczalne są stare 1.9 DTi i 2.8 DTi.
Awatar użytkownika
marek_igor
Forumowicz
Auto: Alfa 166
Model: 2.4 jtd

Post autor: marek_igor »

szybki1 pisze:niech was ręka boska broni kupować Laguny z 1.9 DCi silnik ogólnie dobry ale jak macie dużo pieniędzy na regeneracje turbin

Nie jest tak do końca
Laguna zyskała sobie sławę królowej lawet, głownie przez kapryśną elektronikę.
Druga sprawa to turbiny, ale były różne w zależności od silnika dCi 107KM i dCi 120KM.
Kolejny temat to problem z układem korbowym - obracające się panewki.

Tylko że: 2 ostatnie aspekty Renault same sobie zafundowało... czym ?
A no wydłużeniem serwisu olejowego co 30tys km - nic więc dziwnego, że padało turbo albo panewki.

Te same silniki montowane były w Volvo V40, które sam miałem, silnik Renault 1.9 115KM, ale aż tyle problemów z nim nie było, bo Volvo miało serwisy co 15 tys :)
No i Volvo chyba zapodało turbinę Garret a Renault miało KKK - ale tego nie jestem na 100% pewien,
U mnie rok jeździło to Volvo i bez żadnych problemów. Silnik bardzo cichy, pali tyle co TDI, ładnie wkręca się na obroty, a rozrząd kosztuje ok 300zł.

Porażką w silnikach Renault były 2.2 dCi montowane w Espace'ach a te 3.0 dCi wcale nie lepsze. Dziura w bloku silnika to prawie że stantard heheh :) Opinii jest dużo że zarówno jeden jak i drugi to śmietnik.

Mniejsze 1.5 dCi też miały problem,z układem wtryskowym od firmy Delphi...
e
eko_zgonuś
Forumowicz

Post autor: eko_zgonuś »

kuzio pisze:eko_zgonuś, Focus? :shock: a nie Bravo :?:

tak, ten
Można też poszukać FOCUSa II z tym silnikiem, jednak będzie nieco droższy zarówno w kupnie jak i utrzymaniu ale prowadzenie i skrzynia biegów bajka :mrgreen:

http://allegro.pl/ford-fo...3015431257.html

mi się podoba, ze zdjęć oczywiście ale na awaryjności tego auta nie znam się.
Awatar użytkownika
marek_igor
Forumowicz
Auto: Alfa 166
Model: 2.4 jtd

Post autor: marek_igor »

BMW e46 320 Diesel 136KM

+ trwały silnik
+ łańcuch rozrządu
+ dość obszerne wnętrze jak na tę klasę
+ jeśli zdrowy silnik to wogóle nie łyka oleju (nawet pół szklanki)
+ super prowadzenie
+ trwały napęd tylni
+ dobre wykonanie wnętrza
+ dobre wyposażenie
+ dość trwałe zawieszenie
+ wymiana tulei wahacza bez ich demontażu (wahaczy oczywiście)
+ składanie oparć kanapy tylnej bez podnoszenia siedziska i bez ruszania zagłówków
+ uchylna tylna szyba w wersji kombi, otwierana z pilota
+ typowy w zegarach BMW "ekonomizer" paliwa
+ szeroki tunel środkowy, odgrzadzający praktycznie kierowcę od pasażera, krótki lewarek
+ nawet najuboższe wersje wyświetlają otwarte drzwi i przepaloną żarówkę :)

- lipna blacharka (maska, klapa, doły drzwi) niby ocynk
- podobno niezbyt udane pompy wtryskowe VP44 (ja nie miałem przez 2 lata żadnego
problemu)
- droższe części niż do VAGów
- aluminiowe wahacze z niewymiennymi swożniami (na szczęście przez 2 lata nie musiałem wymianiać)
- elektryka czasem lubi dokuczać
- silnik zabudowany 3 osłonami plastikowymi, na które trzeba trochę czasu, żeby nawet filtr powietrza wymienić
- wersje poliftowe nie lubią zamienników części elektrycznych (czasem nawet nie wykrywają ich)
- przerywające się maty w fotelu pasażera (świeci kontrolka poduszek) - chyba w każdym egzemplarzu. Aby ominąć a nie rozrywać fotela, wpina się pod fotel emulator maty.
- konieczność wymiany seperatora oleju (odmy) do kupienia tylko w ASO, 150zł
- przeciekające drzwi jak w Toledo
- turbodziura do 2tys obr
- dziwne wrzucanie wstecznego
- skrzypiące uszczelki drzwi

Ogólnie auto godne polecenia, ale tylko i wyłącznie jak trafi się na ładny i zadbany egzemplarz.
Te drugie, potrafią właścicielowi przyspieszyć siwienie włosów.
Auta silnikowo są bardzo trwałe, ale większość ma cofany licznik z przedziału 300-500 tys km.

W utrzymaniu są droższe niż Seaty czy VW (oczywiście z podobnych roczników).
Spalanie ok 1l większe jak w 1.9 TDI
Przed BMW miałem 4 auta z grupy VAG i przyzwyczaiłem się, że leję i jeżdżę. Natomiast w BMW czujunik tego, czujnik tamtego, to elektryka szyby, to przekaźnik wycieraczek itd itp

Natomiast mogę powiedzieć, że naprawdę fajne auta, nie zniechęciły mnie do siebie i chciałem kupić poliftową, ale ceny wtedy dla mnie były zaporowe ( 5-8 tys więcej jak za Seata ARL).

Wróciłem do VAGa i nie żałuję, ale też nie mówię NIE dla Beemki :) choćby ładnej e39 :D
O
ODI
Forumowicz
Auto: Seat Toledo 1M
Model: 1.9 TDI

Post autor: ODI »

Moja propozycja: MAZDA 6
+ silnik 2.0 diesel bardzo dobrze sobie radzi nawet z 5 osób na pokładzie
+ bardzo ładny design w środku (jak dla mnie nawet dziś robi pozytywne wrażenie)
+ duży bagażnik
+ bezawaryjność (choć to nie jest gwarantowane)
+/- filtr DPF
+/- spalanie nieco większe niż 1.9TDI (choć tu chyba bardziej pasowałoby porównanie do ARL a nie do mojego ALH)
+/- dwumas
- jeden wielki nie do wybaczenia to RDZA.
Sporo jeździłem mazdą 6 szwagra (częściej jako pasażer ale za kółkiem też conieco).
Generalnie nie narzekał na koszty utrzymania ale w aucie z 2003 roku rdza pojawiła się już w okolicach 2009/2010 i to na dachu.
Ponoć po 2006 roku problem z rdzą został rozwiązany. Kumpel ma z 2006 i nie ma problemów z rdzą więc jak kupować to co najmniej 2006 a to już min 25tyś ale poszukać można.
e
eR
Forumowicz
Model: 1.9 TDI ASV

Post autor: eR »

choćby ładnej e39
z tym się w pełni zgadzam. Piątka e39 dla mnie jest zdecydowanie ładniejsza od następującej po niej e60. Z checią połasiłbym się na taką najlepiej w srebrnym kolorze z trzylitrowym dieslem.
Awatar użytkownika
Kitaj
Forumowicz
Auto: E46 330xd/A6 C5 2.8
Model: M57D30/2.8 ALG

Post autor: Kitaj »

e39 i e34 najładniejsze 5-ki jakie kiedykolwiek wyszły. Jedynie co to muszą być czarne i najlepiej w M pakiecie :-)
Było:
Toledo 1M 1.9 AGR+ [*] :(
Audi A6C5 Quattro 2.8 [*]
Jest:
:579: :585: BMW E46 XD M57D30 "Karwan" :585: :579: Obrazek
:579: BMW E39 M54B25 "Na Leniu" :579:
Awatar użytkownika
jakub_bb
Forumowicz
Auto: Audi A4 B6
Model: 1.9 TDI AWX

Post autor: jakub_bb »

marek_igor, jeszcze trzeba dodać, że jak się myśli o BMW to trzeba być przygotowanym na to, że koszt utrzymania jest większy niż VAGa którego każdy Pan Mietek naprawi :-)
Poza tym E46 jest jednak klase wyżej niż Toledo
O
ODI
Forumowicz
Model: 1.9 TDI

Post autor: ODI »

Najważniejsze to znaleźć egzemplarz nie składany z 3 innych.
Jakiś rok temu E39 zderzyło się czołowo-bocznie z fiatem grande punto u mnie w mieście.
Pasażerka na miejscu, kierowca w ciężkim stanie w szpitalu. Kierowca fiata tylko poobijany...
ODPOWIEDZ