chciałbym skorygować info co do felg 15" na tylnych hamulcach 256, mianowicie 15-tki stal jak i alu wejdą bez problemu z 1,5mm dystansem przy zaciskach z jarzmami od Audi TT; Bora 4motion itp tam gdzie potrzebny jest dystans 6mm na mocowaniu jarzma do belki, gdyż jarzmo to jest bardo blisko górnej części tarczy jest tam gdzieś 1mm odstępu miedzy tarczą a jarzmem. Natomiast przy jarzmie np BDA-525/526 odstęp ten wynosi 4-5mm więc stal faktycznie już się nie zmieści a i ciężarki klejone na alu nie wejdą chociaż i sama felga wchodzi i nie ociera nie sprawdzałem na płaskich ciężarkach gdyż takowych nie posiadaliśmy w firmie ;p tak że 15tki stal tylko z jarzmami od TT. Ja zmienię na normalne jarzma ale tamte zostawię bo są dobrą bazą na tarczki np 280 tył
ludkowie, czy ktoś z Was orientuje się, czy zaciski tylne od Octavii II/Tolka 5P/Golfa V pasują na jarzma od 1L? Są takie do ustrzelenia za śmieszne pieniądze i zastanawiam się czym się różnią od tych z Toledo 1M/Golfa IV.
Możemy wróżyć z fusów, ale najpierw musimy je POMACAĆ
różnią się mocowaniem przewodu hamulcowego w 1M jest zakończony kostką a w 5P gwintem wewnętrznym i połączony z zaciskiem sztywnym przewodem. Z tego co wiem to w 1L przewód jest bezpośrednio wkręcony w zacisk także tak czy siak musiałbyś wężyk zmienić. A pro po na jakie chcesz zmienić hamulce 256 czy 232 jak jest w serii 1M w 1L jest 226. Pod 232 mam komplety z jarzmami.
To, że się różnią wejściem przewodu hamulcowego, to wiem, ale nie wiem, czy rozstaw otworów mocujących jest taki sam i czy nie będzie mi coś wystawać, bo Golf V ma tarcze 255mm lub 286mm z tyłu, a ja zastanawiałem się nad zestawem z tarczą 232 4x100 od Polo 6N GTI. Ostatecznie poszukam zacisków od VAG'ów przed 2004r. Elementy od Octavii II były do ustrzelenia 2 szt. za 50zł.
Szukam zacisków jak najtańszych, bo i tak będę regenerował.
Możemy wróżyć z fusów, ale najpierw musimy je POMACAĆ
Powiem Ci tak jeżeli chodzi o jarzmo z 1M a Golfem V to w zasadzie powinny pasować mam u siebie stary zestaw 232 i nowe jarzma pod tarcze 256 gdzie na opakowaniu napisali min Golf V 10/03-> i rozstaw mocowania zacisku jest taki sam jak w 1M jak również mam zacisk Alhambra/Galaxy i też rozstaw jest ten sam.