[1M] LPG a komputer...

Wszystko o silnikach zasilanych gazem
Awatar użytkownika
karolek1988
Forumowicz
Auto: -
Model: -

[1M] LPG a komputer...

Post autor: karolek1988 »

Też szukałem i zero informacji, widziałem kiedyś Renault Laguna II z gazem gdzie lpg był podłączony z kompem auta, wszytkie informacje były dostępne na wyświetlaczu, więc pomyślałem że skoro w renault można to w Seacie tym bardziej się da :-? :-? :-?
Było:
Seat Toledo 1.8 95r 90KM
Nissan 100NX 1.6 16V 95r 90KM
Ford Fiesta 1.1 swap 1.4 93r 75KM
Ford Fiesta 1.6 16V 95r 90KM
Seat Toledo 2.3 V5 99r 150KM
Jest:
Citroen C5 3.0 V6 02r 207KM
Daihatsu Cuore 1.0 99r 55KM
a
atari

[1M] LPG a komputer...

Post autor: atari »

z tego co wiem to jedynie z fabryczna instalacja LPG jest to mozliwe
Awatar użytkownika
DzieX
Administrator
Auto: Seat
Model: Toledo 1M
Kontakt:

[1M] LPG a komputer...

Post autor: DzieX »

Nie ma "fabrycznych" instalacji.

Znajomy miał kiedyś Carisme w gazie, to miał taki bajer. Tyle że się zepsuł :P
Ostatnio zmieniony 27 gru 2012, 00:45 przez DzieX, łącznie zmieniany 1 raz.
SEAT Toledo .:R32 4x4: forum facebook blog | VW Polo | RENAULT Laguna | SEAT Leon
Awatar użytkownika
karolek1988
Forumowicz
Auto: -
Model: -

[1M] LPG a komputer...

Post autor: karolek1988 »

DzieX pisze:yle że się zepsuł :P

:D:D:
Było:
Seat Toledo 1.8 95r 90KM
Nissan 100NX 1.6 16V 95r 90KM
Ford Fiesta 1.1 swap 1.4 93r 75KM
Ford Fiesta 1.6 16V 95r 90KM
Seat Toledo 2.3 V5 99r 150KM
Jest:
Citroen C5 3.0 V6 02r 207KM
Daihatsu Cuore 1.0 99r 55KM
a
atari

[1M] LPG a komputer...

Post autor: atari »

dobra, to fabrycznie instalowana
s
spajdi
Forumowicz
Auto: Toledo 1M
Model: 2.3 V5

[1M] LPG a komputer...

Post autor: spajdi »

Karolek moim zdaniem:
1. Spalanie to co Ci będzie pokazywał komp mnożysz x1,15-1,2 i wychodzi spalanie LPG (jeśli będziesz miał poprawnie wystrojoną i założoną instalację to się mniej więcej przy takim przeliczniku pokryje) - jakiekolwiek kombinowanie tutaj może więcej zaszkodzić niż pomóc.

2. LPG zawsze TANKUJ DO PEŁNA i notuj przebieg całkowity z licznika przy każdym tankowaniu oraz ile litrów gazu zatankowałeś i masz najdokładniejszy do zrobienia w domowych warunkach pomiar rzeczywistego spalania.
Spalanie = (ilość paliwa/liczba kilometrów) * 100

Jeśli masz telefon z androidem to skorzystaj z programu typu MyCars do którego wklepujesz przebieg, litry, cenę i wylicza spalanie co tankowanie na tej samej zasadzie o której Ci tu napisałem, a jak uzbierasz więcej danych to robi fajne statystyki kosztów utrzymania samochodu - można tam dopisać: koszt zakupu samochodu, naprawy u mechanika, kupno opon i wylicza Ci rzeczywisty koszt przejechania 100km z amortyzacją samochodu, paliwa i serwisu ;-)

Także polecam podejść w ten sposób, a komputer zostaw w spokoju niech pokazuje poprawne spalanie na Pb ;-)

Jak będziesz instalował LPG do tego samochodu to nie oszczędzaj na instalacji...
W 2.3 V5 demontaż kolektora to dużo roboty i silnik wymaga dobrego montażu (problemy z szarpaniem na zimnym standardowe dla silników z grupy VAG w tym silniku są jeszcze bardziej nasilone, ale dobry monter rozwiąże problem w 100% za to partacz nie rozwiąże go nigdy, albo tylko ograniczy poprzez półśrodki) i dobrej jakości gratów pod maską. Koszt montażu w tym samochodzie porządnej instalacji oscyluje w granicach 3,5-4 tyś., a jak założysz taniej to potem będziesz wydawał taczki pieniędzy na serwis :-D Gazownika w okolicy proponuję szukać na lpg-forum...

Atari "fabrycznie" zakładane instalacje LPG to bardzo często bagno i 5 metrów mułu niestety, a z fabryką nie mają nic wspólnego bo to po prostu dealerzy zakładają LPG w zaprzyjaźnionych warsztatach, które często pozostawiają wiele do życzenia. Na "fabrycznym" LPG spalanie z wskazania komputera też się nie pokryje z rzeczywistym, a jeśli się pokryje to tylko bardzo źle świadczy o montażu i szkoda silnika :evil:
W niektórych samochodach można kalibrować wskazania komputera z poziomu OBD, ale IMHO NIE POWINNO się tak robić bo wtedy na Pb będzie głupoty pokazywał...

Znajomy kupił Megane 1.4TCE z "fabrycznym" gazem, który był założony jak się okazało (jak musiał jechać na serwis) w jednym z bardziej druciarskich zakładów w okolicy, który bazuje tylko na reklamie i ilości "przemielonych" samochodów :-/
d
dude88pl
Forumowicz

[1M] LPG a komputer...

Post autor: dude88pl »

Da się to zrobić, wujek montował w tamtym roku do punto evo instalacje gazową w salonie gdzie kupował auto i ma taki bajer założony - jak auto jedzie na benzynie wskazuje spalanie benzyny, jak na gazie to gazu. do podliczania kosztów polecam stronkę MOTOSTAT.PL
Seat Toledo II 1,8 20V Signo + LPG 2003r.
Obrazek
m
mateuszpce
Forumowicz

[1M] LPG a komputer...

Post autor: mateuszpce »

witam, ja mam podlaczone stag 4 eco do komputera, wydaje sie pokazywac wmiare rozsadnie jednak po dokladniejszych obliczeniach wynika ze do sredniej spalania trzeba doliczyc 1 litr wtedy wyjdzie rzeczywiste spalanie gazu. To taki wniosek po miesiacu obserwacji. Dokladnie komputer nie jest w stanie pokazac bo mierzy srednia zarowno benzyny jak i gazu, nie da sie rozdzielic na dwie srednie wtedy mysle ze pokazywaloby rzetelnie.
E
EnDżI
Forumowicz

[1M] LPG a komputer...

Post autor: EnDżI »

Panowie jakies 2 miesiace temu sypnely mi sie wtryski Magic-Jet, które zostaly zastapione Hana 2000. Od tego czasu mam maly pronblem wzrost wskazan komputera a mianowicie pokazuje okolo 15l/100km wczensiej pokazywał okolo 11l i moje pytanie czy to molziwe zeby wlynelo to na wskaznaie komputera? Mi się wydaje, że komputer poakzuje wskazanie benzyzny i lpg nie poiwnno miec na niego wpływu? Czekam na jakies rady.
Auto: Seat Toledo 1M
Model: 1.9

[1M] LPG a komputer...

Post autor: Danielek. »

EnDżI, Po wymianie gazownik zrobił regulację ?
ODPOWIEDZ