Sprawdzenie oryginalnego przebiegu

Tematy ogólno-techniczne
M
Marcin_Toledo
Forumowicz

Post autor: Marcin_Toledo »

Witam. Mam pytanko , kupiłem sprowadzone autko z Niemiec nie dawno Seat Toledo II 04r 1.9tdi 150km ( ARL ) , posiada niby przebieg 183tys, ma książkę serwisową oraz niemiecki przegląd TUV pół roku temu robiony przy 163,500km. Czy jest możliwość sprawdzenia gdzieś na stronie np. czy samochód ma faktycznie tyle przejechane po numerze VIN

Pozdrawiam,
Marcin
Ostatnio zmieniony 24 paź 2014, 22:59 przez Marcin_Toledo, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Sony
Administrator
Auto: Seat Toledo 1M
Model: 1.9 TDI ASV++
Kontakt:

Post autor: Sony »

Pofatyguj się do ASO i niech Ci sprawdzą czy są jakieś wpisy z napraw etc...
Awatar użytkownika
timig
Forumowicz

Post autor: timig »

jak już kupiony to nic tylko się cieszyć i jeździć po co szukać i się stresować? co najwyżej cofnąć jeszcze 80 000 km przed przeglądem i ubezpieczeniem a to się opłaci gdyż u nas spadek wartości za przebieg jest z palca wyssany... sorry za zbyt wisielczy dziś nastrój
no i po "wakacjach"...
Awatar użytkownika
vwir
Zasłużony
Auto: DS5, Leaf
Model: 2.0HDI, EE

Post autor: vwir »

timig pisze:jak już kupiony to nic tylko się cieszyć i jeździć po co szukać i się stresować? co najwyżej cofnąć jeszcze 80 000 km przed przeglądem i ubezpieczeniem a to się opłaci gdyż u nas spadek wartości za przebieg jest z palca wyssany... sorry za zbyt wisielczy dziś nastrój

To nie wisielczy nastrój, tylko niestety masz 100% racji. Ludzie wolą kupić ulepa, w którrym nikt niczego nie naprawiał, byle tylko miał poniżej 200tys przebiegu, niż auto z 300tys przebiegu, w którym wszystko było robione na czas. A wracając do tematu - czytałem gdzieś, że właśnie nowsze 1M miały już przebieg zapisany w dwóch miejscach - w zegarach i w sterowniku silnika. Jeśli ktoś kto zmienia przebieg o tym nie wie, to możliwe, że zmieni tylko w zegarach. Wtedy można odczytać ten z licznika. Ile w tym prawdy to nie wiem, bo nie miałem takiego auta jeszcze u siebie.
Awatar użytkownika
Sony
Administrator
Kontakt:

vwir, nowsze to znaczy od którego rocznika :P ? Ja u siebie jak najbardziej mam przebieg w ecu i liczniku osobno zapisywany, a mam rocznik 2001 (listopad).
Awatar użytkownika
vwir
Zasłużony
Auto: DS5, Leaf
Model: 2.0HDI, EE

Post autor: vwir »

Mój jest '99 i nie mam w ECU. Jest tylko w zegarach. Nie wiem, od którego roku jest w ECU.
Awatar użytkownika
klynna
Forumowicz
Model: 1.9 TDI ASV

Post autor: klynna »

Wiecie panowie jak podpiąć się do sterownika (gdzie) i odczytać zapisany w nim przebieg ?
Awatar użytkownika
Sony
Administrator
Kontakt:

klynna, oczywiście że wiemy.
Awatar użytkownika
klynna
Forumowicz
Model: 1.9 TDI ASV

Post autor: klynna »

soniacz, nic nie wniosłeś swoją odpowiedzią..

Osobiście obiło mi się o uszy, że trzeba mieć jakiś inny kabel...ale jaki i gdzie się podpiąć to nie wiem. Na internecie też nie znalazłem żadnej konkretnej informacji
Awatar użytkownika
Sony
Administrator
Kontakt:

klynna, szeryfie oczywiście, że wniosłem odpowiadając na postawione przez Ciebie pytanie. Nie trzeba mieć żadnego magicznego kabla. Wystarczy normalny kabel K-Line i odpowiednie oprogramowanie.
ODPOWIEDZ