Automatyczna skrzynia biegów

Tematy ogólno-techniczne
ODPOWIEDZ
K
KELGAR
Forumowicz

Post autor: KELGAR »

Witam wszystkich, to mój pierwszy post w tym dziale ( i chyba 2 na forum ;D) ale mam pytanie do Was, użytkowników Toledo, czy ktoś miał, bądź jeszcze lepiej, ma styczność z automatyczną skrzynią biegów w silniku 1.8 20v?
Jak to jeździ? Jak się zachowuje przy przyspieszaniu? Czytałem jakieś porównania i ponoć pomiędzy manualną a automatyczną skrzynią w przyspieszeniu jest przepaść, prawie 3 sekundy różnicy do 100 no i wiadomo spalanie też większe :P
Wolałbym manuala, ale jak nie ma, a auto jest potrzebne na wczoraj, to nachodzą mnie myśli, czy nie wziąć automatu i mieć spokój ;-)
Będę wdzięczny za każdą informację :)
Ostatnio zmieniony 27 sty 2014, 13:28 przez KELGAR, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Sony
Administrator
Auto: Seat Toledo 1M
Model: 1.9 TDI ASV++
Kontakt:

Post autor: Sony »

KELGAR, z pewnością na korzyść automatu przemawia wygoda. Szczególnie w mieście jest to piękna sprawa. Poza tym, jeśli zdarzy Ci się rozmawiać przez telefon w trakcie jazdy to też docenisz automatyczną skrzynię biegów.

Minusem jednak jest fakt, że w porównaniu z manualną skrzynią przyśpiesza nieco gorzej, spala więcej paliwa i mam wrażenie, że ew. koszty eksploatacji skrzyni są większe.

Osobiście chyba wolałbym poszukać auta z manualną skrzynią. Pamiętaj, że pośpiech nie jest dobrym doradcą.
K
KELGAR
Forumowicz

Post autor: KELGAR »

Oczywiście zgadzam się :)
Myślałem, że ktoś ma doświadczenie z jazdy automatem z tym silnikiem ;)
Łatwiej niestety znaleźć przyzwoitego Toledo 1.8 w automacie niż a manualu, a 1.6 mnie nie urządza :P
ODPOWIEDZ