Przygotowałem krótki opis jak pomalować listwy w kolor.
Zaczynamy od ich zdjęcia.
Na zderzaku przednim i tylnim listwy są wpinane na zaczepach zaś listwy na drzwiach są przyklejane na taśmie dwustronnej.
Gdy już zdemontowaliśmy listwy bierzemy się za przygotowanie ich do malowania.
U mnie listwy na drzwiach były chropowate a na zderzakach gładkie.
Przy tych gładkich jest mniej zabawy bo wystarczy otworzyć piwo, i papierem wodnym (ja zacząłem delikatnie od 800 i kończyłem na 2500) przyszlifować. Te chropowate zacząłem od wygładzenia papierem ściernym 120 a później wodnym szlifowanie na gładko.
Gdy listwy są już po szlifowaniu należy dokładnie umyć z pyłu który pozostał na listwach po ich czyszczeniu a butelkę po piwie wymieniamy na nową
Teraz będziemy potrzebować benzynę ekstrakcyjną do odtluszczenia, podkład do tworzyw sztucznych, kolor wcześniej dorobiony w spray-u i lakier bezbarwny z połyskiem.
Przed nałożeniem podkładu, należy wypić piwo do końca i dobrze odtłuścić listwe.
Następnie nakładamy pierwszą warstwę podkładu. Po wyschnieciu nakładamy jeszcze 2 warstwy. W takim stanie pasuje żeby odleżało z godzinę.
Teraz mamy gotowe do malowania kolorem.
Najpierw jedną warstwę a po wyschnieciu sprawdzamy czy nie odparzyło farby. Jeśli tak to od nowa szlifujemy i i nakladamy podklad.
Trzy warstwy koloru wystarczą by ładnie pokryć listwy.
Teraz ostatnie malowanie czyli lakier bezbarwny. Tutaj wystarczy już jedna warstwa ale można też dwie.
Gdy tak już mamy wymalowane przygotowujemy do montażu. Listwy na zderzakach poprostu wciskamy.
W miejscu listw na drzwiach usuwamy resztki taśmy, brud który się tam dostał i odtluszczamy.
Teraz taśmę dwustronną przyklejamy na całej długości listwy i przyklejamy do drzwi dokładnie dociskając każdy kawałek listwy.
Po przyklejeniu możemy otworzyć piwo i cieszyć się wykonaną modyfikacją
Przeniosłem do działu DIY, ponieważ to właśnie odpowiedni dział do tego co zrobiłeś.