[1M ARL] Jednomas

Czyli szeroko pojęte modyfikacje naszych aut.
8
87dawid87

[1M ARL] Jednomas

Post autor: 87dawid87 »

Witam czytalem troche po forach i szczerze nie dowiedzialem sie tego czego chcialem, a mianowicie Czy do silnikow ARl 6b skrzyni mozna zalozyc jednomas i jesi tak to jaki to zestwa musi byc. Tzn od jakiego auta jednoas i jakie sprzeglo musi byc, i druga rzecz czy skrzyni i silnikowi nic sie nie stanie , bo czytalem ze niby jakies drgania przechodza i moze wlasnie pasc skrzynia lub wal itd....
Pozdr
Ostatnio zmieniony 18 lip 2014, 14:43 przez 87dawid87, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
rafrut6
Forumowicz
Auto: Seat Toledo 1M
Model: 2.3 V5

[1M ARL] Jednomas

Post autor: rafrut6 »

Mysle ze jednomas nei bedzie dobrym rozwiazaniem. Zaraz odezwa ci sie walki w skrzyni. Nowe sprzegło w ARL-u straczy na dlugo i wytrzymuje tez sporo , nie ma co kombinowac ;-)
http://www.rbauto.eu
POLECAM
:)
Było Toledo ALH 165/350NM
Było S1 -180/400 NM
Jest Toledo 2.3 AGZ 150
8
87dawid87

[1M ARL] Jednomas

Ogolnie mam jeszcze dobre sprzeglo ani sie nie slizga a ni nic ale myslalem na wirusem i myslalem ze seryjne sprzeglo i dwumas nie wytrzymaja....
Awatar użytkownika
rafrut6
Forumowicz

[1M ARL] Jednomas

Spokojnie wytrzyma także możesz smiało zwiekszac moc. ;)
POLECAM
Było S1 -180/400 NM
Jest Toledo 2.3 AGZ 150
G
GangstaMarc

[1M ARL] Jednomas

Post autor: GangstaMarc »

rafrut6 pisze:Spokojnie wytrzyma także możesz smiało zwiekszac moc. ;)

U mnie nie wytrzymało :) Tzn dwumas nadal siedzi i pracuje cichutko, ale sprzęgło nie wytrzymywało i uślizgiwało przy największym kopie czyli 2-3k rpm na 5 i 6 biegu. Długo strasznie myślało jak to "skleić" :) Przed programem było w najlepszym porządku, a program na 192KM i 406Nm i to z kopem momentu nie tak z dołu tylko dopiero za 2k rpm. Ludzie wkładają jednomas i nic się nie dzieje. Opinie są raczej pozytywne. Ja się jednak skusiłem na zostawienie dwumasy bo była w świetnym stanie i wrzuciłem sprzęgło organiczne :P
8
87dawid87

[1M ARL] Jednomas

Sprzeglo organiczne.. ?? I co teraz daje rade i sie nie slizga czy jest nadal to samo ze nie daje rady... ??
G
GangstaMarc

[1M ARL] Jednomas

Post autor: GangstaMarc »

87dawid87, nie ślizga :) Jaki byłby sens to robić gdyby nie trzymało. Jest to wzmocnione sprzęgło seryjne sprzęgło... sprawdź sobie w google. Organiczne/Spiek... podobno 500Nm spokojnie utrzyma.
Awatar użytkownika
marek_igor
Forumowicz
Auto: Alfa 166
Model: 2.4 jtd

[1M ARL] Jednomas

Post autor: marek_igor »

U mnie po programie na starym oryginalnym sprzęgle przez rok czasu nic się nie działo.
W tym mies wymieniałem na nowe LUK kompletny zestaw z dwumasem.
W starym jeszcze wyszystko było ładne lecz pojawiło się szarpanie/drganie podczas ruszania. Winny był docisk.
Dwumas przy przebiegu lekko ponad 200 tys, jeszcze taki że dalej by mógł zostać i nadal jeździć.

Nowe sprzęgło jak narazie sprawuje się bez zastrzeżeń i nic nie ślizga.
Zestawy z kołem jednomasowym z tego co wiem, są tylko z firmy VALEO i ja bym tego nie założył.
Nie tylko ze wszględu na firmę, ale z powodu różnych o 180st opinii.
Tak naprawdę aby stwierdzić czy jednomas jest taki świetny to pasowałoby przejeździć na nim kolejne 200 tys.
8
87dawid87

[1M ARL] Jednomas

sprzeglo jak juz z vr6 lub g60 by wchodzilo w rachube o ile by pasowalo.....
Awatar użytkownika
rafrut6
Forumowicz

[1M ARL] Jednomas

87dawid87 pisze:sprzeglo jak juz z vr6 lub g60 by wchodzilo w rachube o ile by pasowalo.....

Do skrzyni 5 Biegowej do 6 nie pasuje
POLECAM
Było S1 -180/400 NM
Jest Toledo 2.3 AGZ 150
ODPOWIEDZ