Piszczący hamulec

Tematy ogólno-techniczne
r
redwolf
Forumowicz
Auto: Seat Toledo 1M
Model: 1.9 TDI

Piszczący hamulec

Post autor: redwolf »

Witam,
Od kilku dni mam problem z piszczącym hamulcem dźwięk jest nie do zniesienia, co ciekawe hamulec piszczy na lewym tylnym kole i to nie zawsze czasem musi się porządnie rozgrzać a czasem po przejechaniu kilku kilometrów zarówno przy wciskaniu hamulca lub czasem przy normalnej jeździe zaczyna popiskiwać. Dodam ze klocki hamulcowe mają w granicach 8-9mm a zacisk hamulca znajduję się bardzo blisko tarczy, czy możliwe żeby zacisk czasem dotykał delikatnie tarczy i to by mogło powodować taki pisk czy po prostu klocki są już do wymiany.
Proszę o jakąś radę
( Zagórno tarcze jak i klocki sa ATE zakładane były dosyć dawno)
Ostatnio zmieniony 03 sie 2013, 23:36 przez redwolf, łącznie zmieniany 1 raz.
H
Hubert
Forumowicz
Auto: -
Model: -

Piszczący hamulec

Post autor: Hubert »

Zacisk nie powinien dotykać tarczy.
Według mnie bez oględzin, ciężko cokolwiek stwierdzić, samej okładziny minimalnie powinno być ok. 1.5-2mm, klocek w jarzmie powinien pracować swobodnie, blaszki wyczyszczone, raczej składać "na sucho", prowadnice zacisku również (warto wyczyścić, przesmarować smarem sylikonowym, syntetycznym, nie grafit, nie miedź. Tarcza bez nadmiernego rantu, producent podaje minimalną grubość.
r
redwolf
Forumowicz

Piszczący hamulec

wygląda to tak
http://ifotos.pl/zobacz/P1060066J_nexepax.JPG/
http://www.tinypic.pl/eflz1fohcc72

1 - dziwny rant czy to on takie dźwięki może wydawać i czym to może być spowodowane
2 - czy ten zacisk może przyczyną rantu, czy może ocierać o tarcze
Awatar użytkownika
ziiksd
Forumowicz
Model: 1.6 AKL

Piszczący hamulec

Post autor: ziiksd »

JA mam nowe tarcze i klocki i piszczą po wymianie kompletu . Wiec może np z czego wykonane są klocki i tarcze reasumując twardy materiał i miękki lub twardy z twardym i powstaje pisk . Jak żle myślę niech mnie ktoś poprawi .
Awatar użytkownika
krotki1269
Forumowicz
Auto: 1M
Model: 1.8 20v AGN

Piszczący hamulec

Post autor: krotki1269 »

U mnie też hamulce piszczą, ale tylko przy delikatnym naciskaniu hamulca, przy ostrzejszym hamowaniu nic nie słychać. Tarcze i klocki są w bardzo dobrym stanie - klocki chyba Lucasa jak dobrze pamiętam, mój mechanik potwierdził, że wszystko jest w porządku i po prostu muszę się przyzwyczaić do piszczenia.
i
igi84
Forumowicz
Auto: Toledo 1M
Model: 1.9 TDI AHF

Piszczący hamulec

Post autor: igi84 »

redwolf, tarczkę to Ty kolego masz do wymiany przy następnych klockach a poszczą to klocki i prowadnice klocka bo nie przesmarowane od strony tłoczka i "piąstki" zacisku jak i "ślizg" klocka. Ja u siebie przy montażu nowych zestawów przesmarowałem wszystko smarem ATE

http://www.fiat-sportiva.de/popup_image ... 35/imgID/0

Te ranty na tarczy możesz zeszlifować na równo np kątówką z tarczą listkową :)
Klocki u mnie tył TRW=Lukas przód ATE Ceramic

Hubert pisze: raczej składać "na sucho",

Tu się nie zgodzę są do tego odpowiednie smary np taki w/w :)

http://www.motofakty.pl/artykul/pasta-a ... ilube.html

Ja użyłem go również do prowadnic zacisku :)
Nie smarujemy tylko w przednich hamulcach zewnętrznego klocka i powierzchni zacisku gdy klocek posiada warstwę przylepną :D

krotki1269 pisze:po prostu muszę się przyzwyczaić do piszczenia.

Fajną teorię ma Twój mechanik :)
r
redwolf
Forumowicz

Piszczący hamulec

czyli rozebrać, przeczyścić, zasmarować,
czy może od razu przy okazji klocki wymienić
Awatar użytkownika
migacz1981
Forumowicz
Model: 1.9 TDI ASV

Piszczący hamulec

Post autor: migacz1981 »

redwolf, Klocki przeważnie piszczą dlatego,że zeszkliła się ich powierzchnia ze względu na wysoką temp.
redwolf pisze: Dodam ze klocki hamulcowe mają w granicach 8-9mm a zacisk hamulca znajduję się bardzo blisko tarczy, czy możliwe żeby zacisk czasem dotykał delikatnie tarczy i to by mogło powodować taki pisk
Musisz rozebrać tę stronę rozruszać zacisk skontrolować stan tarczy bo może być popękana od wewnętrznej strony,przeszlifować delikatnie papierem ściernym np.120-stką lub jeżeli nie masz poprostu potrzeć o asfalt ;-) (tak robią mechanicy serwisujący auta rajdowe,bo jest najszybciej a im na czasie bardzo zależy),złożyć i cieszyć się ciszą podczas hamowania :one: .
Obrazek
"TITKO je poźiątku"
l
lipton1977
Forumowicz
Auto: Octavia
Model: 1.4 Tsi

Piszczący hamulec

Post autor: lipton1977 »

WITAJ zobacz czy prowadnice chodzą ci lużno ja walczyłem z piszczacymi hamulcami pół roku a wadą było to że nie nasmarowałem prowadnic i ich nie rozruszałem i w efekcie górna chodziła lekko ale za to dolna stał w miejscu po wyczyszczeniu i nasmarowaniu wadwa ustapiła natychmiast a juz odchodziłem od zmysłów taka głópota.
lipton1977
r
redwolf
Forumowicz

Piszczący hamulec

ok dziś sie tym zajmę jak bede miał chwile wolnego czasu
ODPOWIEDZ