Mechanizm ryglowania drzwi / Bolec, rygiel

Tematy ogólno-techniczne
ODPOWIEDZ
k
konradw
Forumowicz

Post autor: konradw »

Witam serdecznie,

Mam nadzieję ze w miarę jasno to objaśnię ;)

Niedawno podczas domykania szyby od strony kierowcy z kluczyka nagle szyba zsunęła się do końca, na sam dół. Okazało się, że linka mechanizmu w drzwiach odpowiadająca za opuszczanie i podnoszenie szyby wypadła z rowka w takim białym okrągłym plastiku znajdującym się koło/w silniczku tego mechanizmu. Żeby móc się za to zabrać podczas demontażu tapicerki drzwi musiałem m.in zdemontować taki dość długi, mocno powyginany pręt odpowiadający za ręczne ryglowanie drzwi (na jego końcu jest czarny plastik - bolec, który po złożeniu wystaje u góry tapicerki). Etka online wskazuje, że ten pręt ma kod 1M0837183 i się nazywa belka bezpieczeństwa.
Mechanizm złożyłem z powrotem, tapicerkę też i wszystko, tj opuszczanie i podnoszenei szyby elegancko chodzi z wyjątkiem tego bolca, który niestety gdy jest zamontowany razem z tym prętem, to uniemożliwia zamknięcie drzwi. Dopiero wyjęcie pręta rozwiązuje problem.

Czy ktoś ma jakiś sprawdzony sposób na montaź tego pręta w drzwiach? Ja rozumiem, że ten pręt wchodzi w jeden z otworów w drzwiach, wydaje mi się nawet że po wielu bojach udaje mi się go "zawiesić" w drzwiach, żeby się trzymał, ale coś widocznie robię źle skoro nie mogę potem zamknąc drzwi (swoją drogą nie jestem też pewny czy też od dobrej strony to robię bo przy próbie zawieszenia prętu poprzez mały otwór w drzwiach przez który pierwotnie wystawał można się "pochlastać" z nerwów, często kilkanaście minut mi to zajmuje :-P ).

Bardzo proszę o pomoc. Z góry dzięki
Ostatnio zmieniony 26 lip 2013, 20:57 przez konradw, łącznie zmieniany 1 raz.
s
spec
Forumowicz
Auto: Seat Toledo 1M
Model: 1.9 TDI

Post autor: spec »

Po pierwsze rygiel nie służy do ręcznego zamykania - jego wciskanie nic nie daje on tylko wskazuje czy drzwi są zamknięte czy nie. W ostatnich latach zrezygnowano z niego i tapicerka jest gładka.
Po drugie sprawdź czy na pewno w dobre miejsce na zamku zamontowałeś ten drut. Znam przypadki, że ktoś poprzez nieumiejętne ściąganie tapicerki urwał plastik w zamku co uniemożliwiało montaż rygla.
Po trzecie sprawdź czy nie pogiąłeś druta, on naprawdę lekko wchodzi w otwór tapicerki.

A najlepiej wrzuć zdjęcia jak masz wątpliwości.
ODPOWIEDZ