Godzina dla Ziemi.

Luźne gadki o wszystkim
s
seeker84
Forumowicz

Godzina dla Ziemi.

Post autor: seeker84 »

Witam.
Jeśli możecie klinkijcie na link i włączcie się w akcję "Godzina dla Ziemi" :)
Pozdrawiam

http://www.godzinadlaziemi.pl/
Awatar użytkownika
DzieX
Administrator
Auto: Seat
Model: Toledo 1M
Kontakt:

Godzina dla Ziemi.

Post autor: DzieX »

Przecież to głupota...
SEAT Toledo .:R32 4x4: forum facebook blog | VW Polo | RENAULT Laguna | SEAT Leon
s
seeker84
Forumowicz

Godzina dla Ziemi.

Dla jednych tak, dla innych nie.
Każdy ma swoje zdanie ;)
Dla jednych głupotą jest zakładać zderzak od Top Sport, chodzić do kościoła itd. ;)
Jeśli ktoś chce, niech się dołączy, jeśli nie to nie.
Pozdro :)
Awatar użytkownika
vwir
Zasłużony
Auto: DS5, Leaf
Model: 2.0HDI, EE

Godzina dla Ziemi.

Post autor: vwir »

DzieX pisze:Przecież to głupota...

Bardzo delikatnie to ująłeś. Czy ludziom naprawdę się wydaje, że jeśli zgaszą światło to elektrownia wygeneruje mniej prądu? Nikt nie wygasi elektrowni na jedną godzinę... Jedyne co tym spowodujemy to bardziej nierównomierny rozkład zużycia prądu, co spowoduje większe straty. Więc jedyny skutek jaki uzyskamy będzie negatywny zarówno dla elektrowni jak i dla środowiska.

Tutaj info z poprzedniej takiej akcji: http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/ ... ?pelna=tak
s
seeker84
Forumowicz

Godzina dla Ziemi.

Jak uważacie.
Dla mnie to nie jest głupota.
Jeśli nie musi sie palić światło, to wyłączam i to nie chodzi o rachunki.
Po prostu taki jestem, są ludzie podobni do mnie i tyle.
Każdy jest inny, każdy może mieć swoje zdanie.
Równie dobrze, można powiedzieć, że głupotą są świeta Bożego Narodzenia, bo ludzie myślą, że przez jeśli będą mili przez jeden dzień potem będzie ok, albo walentynki...
Ważna jest wedlug mnie inicjatywa, to, że coś chce się zrobić.
Nie chcecie, odpuście, proste prawda :)
Koniec tematu jak dla mnie :)
Awatar użytkownika
DzieX
Administrator
Auto: Seat
Model: Toledo 1M
Kontakt:

Godzina dla Ziemi.

Post autor: DzieX »

Bardzo masz obrazowe porównania, ale akurat w tym temacie wierzyłbym energetykom a nie ekologom. Zresztą nie jest to kwestia wiary czy upodobań tylko faktów. Ekologom w żadnym temacie wierzyć nie można, bo szukają tylko rozgłosu.. Kiedyś burmistrz Zakopanego zwrócił się do nich ze sprawą wysypywania soli na drogi, która jest zabójcza dla całego ekosystemu i nic w tej sprawie się nie wydarzyło z ich strony.

seeker84 pisze:Jeśli nie musi sie palić światło, to wyłączam i to nie chodzi o rachunki.

To jest zupełnie inna sprawa niż gaszenie wszystkiego na 1h. Jeśli więcej osób zacznie oszczędzać to spadnie zużycie na dłużej niż 1h i elektrownia zredukuje wytwarzania energii (i zanieczyszczeń). Krótkotrwałe spadki odbioru więcej naszkodzą niż pomogą.
SEAT Toledo .:R32 4x4: forum facebook blog | VW Polo | RENAULT Laguna | SEAT Leon
Awatar użytkownika
nikos172
Forumowicz

Godzina dla Ziemi.

Post autor: nikos172 »

Jak by tą akcje zrobili w nocy z 30 na 31 marca to by było więcej korzyści :( Wtedy wylaczasz swiatło o 01:00, czekasz godzine, przestawiasz zegarek na 03:00 i tak masz 2 godziny wyłączone światło hehe no czysta oszczędność :D

A tak na na poważnie, ja również gaszę zawsze światło gdy nie musi być włączone, ale to bardziej z powodu złudnych oszczędności niż ekologii, ale takie akcje nie mają sensu bo tak jak ktoś wyżej napisał, energia elektryczna to nie drzewo, że można ją składować... Energia wytworzona musi być wykorzystana bo inaczej przepadnie, a to dopiero będzie strata
[center][you], zapraszam na Mazury[/center]
[center]Odwiedź galerię mojego Toledo[/center]
s
szymekgd
Forumowicz

Godzina dla Ziemi.

Post autor: szymekgd »

seeker84 pisze:Jeśli nie musi sie palić światło, to wyłączam i to nie chodzi o rachunki.

I to akurat jest logiczne, tak samo jak stosowanie ekonomicznych źródeł energii, takie akcje to propaganda i nic więcej, o tej godzinie jest nadwyżka energii w sieci...

vwir, ciekawy artykuł, dodam tylko, że wbrew temu co napisali można w pewnym sensie magazynować energię w niektórych elektrowniach szczytowo-pompowych, np. w Żarnowcu - właśnie przy nadmiarze energii w sieci (jest tania) pompuję się wodę do zbiorników, a spuszcza i odzyskuje energię w godzinach "szczytu"...
Michal
Awatar użytkownika
kornat
Forumowicz
Auto: Seat Toledo 1M
Model: 1.9 TDI AHF

Godzina dla Ziemi.

Post autor: kornat »

Ja też uważam, że takie gaszenie na 1h jest totalnie bezsensu.
szymekgd pisze:tak samo jak stosowanie ekonomicznych źródeł energii,

Myślę, że nie masz na myśli super energooszczędnych żarówek ;)
s
szymekgd
Forumowicz

Godzina dla Ziemi.

Post autor: szymekgd »

kornat pisze:Myślę, że nie masz na myśli super energooszczędnych żarówek ;)

Jeżeli masz na myśli wylobbowane przez unię "energooszczędne" i "nieszkodliwe" dla środowiska świetlówki kompaktowe to nie :-D

Mam na myśli nowe technologie ograniczające pobór energii, np. żarówki led, tv led, sprzęt agd itp.
Michal
ODPOWIEDZ