[ALL] Jak podłączyć radio żeby działało bez zapłonu ?

Wszystko o waszym audio w samochodzie.
P
Pawcio3city
Forumowicz

Pionner nie działa bez kluczyka

Post autor: Pawcio3city »

Wiem, że podobnych tematów było pełno, ale żaden nie był identyczny z moim problemem. Oryginalne radio Aura działało u mnie bez zarzutów. Kiedy wyciągałem kluczyk to się wyłączało, ale mogłem go sobie włączyć jeszcze raz wciskając na nim przycisk.
Kupiłem nowe Pioneer DRH-2200 i po pierwszym podłączeniu wynikł problem bo nie działała pamięć więc jak w instrukcji napisali podmieniłem kabel żółty z czerwony na zasilaniu. Było ok, ale po wyciągnięciu kluczyka nie mogłem już włączyć radia (po włożeniu z powrotem do stacyjki wszystko działało poprawnie łącznie z pamięcią), tylko ten cholerny brak radia na postoju...
Zmostkowałem zatem żółty z czerwonym by działało cały czas. Namęczyłem się z zamocowaniem go i jak już wszystko było gotowe to zabrałem szpargały z samochodu i chce iść do domu. A tu zonk. Nie działa pilot od centralnego (w kluczyku centralny + dołożony alarm). Dioda na kluczyku się zapala natomiast samochód nie reaguje. Na zamknięcie kluczykiem działa central oraz uzbraja się alarm. Długo się nie zastanawiałem (na szczęscie) co było namieszane. Wyciągnąłem radio i odłączyłem to mostkowanie żółtego z czerwonym i viola! Działa pilot :)
I teraz pytanie: o co kaman? Jak zrobić by po wyjęciu kluczyka można było włączyć z powrotem radio przyciskiem na panelu?
Awatar użytkownika
neostar
Forumowicz
Auto: Seat Toledo 1M
Model: 1.6

Post autor: neostar »

Niestety nie zrobisz tak jak było w Aurze, albo wyłączanie się radia razem ze stacyjką albo zasilanie na stałe. Innych opcji nie ma. Połączyłeś oczywiście żółty z czerwonym tylko od strony radia a ten co został sam był zaizolowany? Bo wygląda na to jakby połączył je razem bez rozpinania, pojawiło Ci się +12V na ACC i alarm nie pozwolił na zamknięcie samochodu.
Ostatnio zmieniony 13 lis 2010, 09:35 przez neostar, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
regii.kr
Forumowicz
Model: 1.9 TDI

Post autor: regii.kr »

wyciągnij kabelek niebieski z wtyczki iso i go zaizoluj i powinno być ok czerwony i żółty podepnij razem do stałego zasilania po wyjęciu kluczyka :) sprawdzić zasilanie stałe i powinno grać na postoju :)
P
Pawcio3city
Forumowicz

Mialem podlaczone oba i zaizolowalem je razem. Zrobilem to pomiedzy wtyczka od radia a przejsciowka do ISO. Co do niebieskiego kabla to nie jest on z niczym co idzie do radia polaczony
Awatar użytkownika
goomis86
Forumowicz
Model: 1.9 TDI ARL

Post autor: goomis86 »

Miałem podobny problem swego czasu w Audi A4 z Pionkiem DEH-2000, wystarczyło u mnie wtedy tylko zrobić połączenie czerwony z żółtym, żółty z czerwony i wszystko śmigało. Powodzenia :-)
Awatar użytkownika
regii.kr
Forumowicz
Model: 1.9 TDI

Post autor: regii.kr »

ma pozostać 1 przewód czerwony wychodzący z gniazda iso a do żółtego podepnij dwa czerwony i zółty od strony radia :lol:
P
Pawcio3city
Forumowicz

Ok. Ale czy po tym zabiegu radio bedzie sie samo wylaczalo po wyciagnieciu kluczyka i wowczas gdy wlacze radio na panelu to bedzie gralo?

goomis86 po takiej wlasnie podmianie kabli nie moge wlaczyc radia jak jest wyciagniety kluczyk
Awatar użytkownika
Wyplosz
Forumowicz
Auto: TOLEDO 1M
Model: AGZ

Post autor: Wyplosz »

jeśli chcesz zeby radio CI grało bez ingerencji kluczyka to obetnij zółty kabel od kostki radia i złacz go z czerwonym(na 99%) następnie podłącz normalnie kostkę ISO i ma śmigać jutro sie upewnię na 100% ale raczej powinno być dobrze.
Radyjko będzie chodzić kiedy Ci się żywnie podoba, bez różnicy czy jest kluczyk czy niema
- Miałeś kiedyś marzenia ??
- Tak miałem zostać kierowcą rajdowym
- I co ?
- I zostałem piratem drogowym :D
P
Pawcio3city
Forumowicz

Ok, ale zależy mi na tym, by działała prawidłowo "logika zapłonu" oraz by po wyjęciu kluczyka radio również można by było uruchomić. U mnie po zamianie kabla żółtego z czerwonym mam tylko to pierwsze.
Awatar użytkownika
toledziak95
Forumowicz

Post autor: toledziak95 »

Nie da się zrobić tak, by po wyjęciu kluczyka radio samo się wyłączyło z możliwością ponownego włączenia. Albo gra niezależnie albo tylko z kluczykiem. Amen.
ODPOWIEDZ