Dziwny kolor płynu chłodzącego

Tematy ogólno-techniczne
p
papkin85
Forumowicz

Post autor: papkin85 »

Witam mam pytanie co to może być bo zauważyłem że mo płyn chłodniczy z koloru różowego zmienił się na jakiś taki bronzowy. Dodam że płynu nie ubywa nie jest tłusty ale za to trochę wzrosło spalnanie (ok 1l) auto zaczęło kopcić i to na zimnym jak i na ciepłym silniku. Spadku mocy nie czuje bo zawsze było mułowate.
Mam toledo II 1.8 z instalacją LPG czy wie ktoś o co mu może chodzić ?????
Ostatnio zmieniony 25 gru 2011, 10:02 przez papkin85, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Kitaj
Forumowicz
Auto: E46 330xd/A6 C5 2.8
Model: M57D30/2.8 ALG

Post autor: Kitaj »

A sprawdzałes czy w oleju nie ma płynu chłodniczego ? Możliwe że uszczelka pod głowicą i wtedy wychodzi mix olej i płyn chłodniczy ;-) Nie grzeje sie za bardzo ?
p
papkin85
Forumowicz

silnik sie nie grzej caly czas trzyma 90 stopni a olej raczej jest ok albo nie umiem wyczuc czy w oleju jest płyn moim zdaniem olej jest taki jak zawsze
s
szymekgd
Forumowicz

Post autor: szymekgd »

Jest zimno,wiec moze dlatego wiecej pali,oleju nie ubywa,nie zmienil sie jego wyglad,na jaki kolor kopci? Z kolorem to dziwne jest, z olejem nie powinien sie mieszac bo maja rozne gestosci, powinny pojawic sie w nim tluste oka itp...
Awatar użytkownika
OMEGA
Forumowicz
Auto: 1M
Model: ARL

Post autor: OMEGA »

Przeczytaj instrukcje obsługi toldosława ;p
Jest tam wzmianka że pod dolaniu innego płynu (koncentratu) zmienia kolor na brązowy, raczej to nie zaszkodzi silnikowi choć instrukcja zaleca wymianę na ori.

PS.Płyn powinien być chyba ZIELONY!
Black gold
Awatar użytkownika
Sony
Administrator
Auto: Seat Toledo 1M
Model: 1.9 TDI ASV++
Kontakt:

Post autor: Sony »

OMEGA pisze:PS.Płyn powinien być chyba ZIELONY!
Płyn powinien być różowy, jest to popularny G12 lany w grupie VAG.
Awatar użytkownika
dominik
Forumowicz
Auto: Seat Toledo 1M
Model: 1.9 TDI

Post autor: dominik »

Sony pisze:

popieram Sonego. Są też zielone ale to nie g12 .... g12 które powinnieśmy stosować jest róziowe :)
p
papkin85
Forumowicz

macie racje możliwe jest że został on zmieszany z innym płynem i dlatego zrobił sie bronzowy. W intrukcji napisano zeby wymienic płyn a ja mam teraz pytanie z racji tego ze są świeta nie kupie nigdzie płynu a we wtorek musze o 6 rano jechac 300km i dopiero jak wróce bede mogł przystapic do ywmiany.
Czy moge jechac taki dystans z takim plynnem i czy do wymiany wystarczy jak kupie plyn i go wymienie czy musze kupic jakis koncentrat i do tego plyn juz gotowy ???????
Awatar użytkownika
OMEGA
Forumowicz
Auto: 1M
Model: ARL

Post autor: OMEGA »

papkin85 pisze:macie racje możliwe jest że został on zmieszany z innym płynem i dlatego zrobił sie bronzowy. W intrukcji napisano zeby wymienic płyn a ja mam teraz pytanie z racji tego ze są świeta nie kupie nigdzie płynu a we wtorek musze o 6 rano jechac 300km i dopiero jak wróce bede mogł przystapic do ywmiany.
Czy moge jechac taki dystans z takim plynnem i czy do wymiany wystarczy jak kupie plyn i go wymienie czy musze kupic jakis koncentrat i do tego plyn juz gotowy ???????

Raczej nic się nie stanie, kup koncentrat G12++ i dolej wody demineralizowanej w proporcji 1:1 -38*C do 110*C (chyba 5,5L )

dominik pisze:
Sony pisze:

popieram Sonego. Są też zielone ale to nie g12 .... g12 które powinnieśmy stosować jest róziowe :)

Tak macie racje, pomyliłem się.
Black gold
p
papkin85
Forumowicz

ile wchodzi plynu do seata toledo II 1.8 125KM czy tak jak napisalem 5,5 litra i ile moze kosztowac taki koncentrat i w jakich butelkach go sprzedaja ?
ODPOWIEDZ