witam! ostatnio zauważyłem w swoim Toledo że niejako blokuje się kierownica. Wygląda jednak na to że coś przy kierownicy ją blokuje. Bo skręca do pewnego momentu, potem jakby nie chciała dalej skręcać ale jak zrobię mocniej to idzie dalej i słychać dźwięk jakby stukającego plastiku albo jego pęknięcie. Czy może to być coś związanego z mechanizmem odbijania kierunków?
Ostatnio zmieniony 19 cze 2011, 14:40 przez pistol, łącznie zmieniany 2 razy.
hehe jak już wspominałem ja nic nie robię sam przy aucie:-) a i możliwe że mam troszkę za luźny pasek od wspomagania. ale to chyba nie może mieć wpływu skoro mi jakiś plastik trzaska w takiej sytuacji jak opisałem...
bo mam kumpla któremu bym powiedział gdzie można szukać przyczyny... to że sam tego nie ruszę nie znaczy że w ogóle to oleję... a naczytawszy się o naciągających mechanikach wolę tutaj zapytać o propozycje i podpowiedzi
[ Dodano: 2011-06-17, 22:31 ] odświeżam temat. dzisiaj jechałem kierownica zaczęła wydawać dziwne dźwięki przy skręcaniu, ale nie przy każdym. W pewnym momencie trzasnęło i słychać strzelanie plastiku przy każdej próbie kręcenia kierownicą. Kierunkowskazy wskakują, ale już długie mam problem żeby włączyć. poza tym pojawił się taki czarny kratkowany plastik z takim białym paskiem w środku i on pękł. Czy to oznacza że muszę wymienić przełącznik kierunkowskazów i długich? Pomóżcie, ostatnio co chwilę z tym moim tolkiem się dzieje;/
No na to wygląda że tak skoro długie przestały ci już działać to coś tam się wysypało. Zdejmij kierownicę zajrzyj pod osłony jeśli jakieś są w okolicach manetek (nie znam się na 1L) i już będziesz coś więcej wiedział.
....... Było 121,8 KM i 253,1 Nm .......
....... Było 137,1 KM i 303,2 Nm .......
....... Było 154,5 KM i 339,7 Nm ....... EcuProject Jest 140 KM i 195 Nm Pb
no się umówiłem z kumplem to jutro zajrzy co tam jest grane. ale pewnie ten przełącznik. a ktoś się orientuje czy mogę kupić tylko do kierunków i długich czy to jest połączone na stałe z włącznikiem wycieraczek?