[ALL] Światła do jazdy dziennej

Czyli szeroko pojęte modyfikacje naszych aut.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
winy1910
Forumowicz

Post autor: winy1910 »

słyszałem ze można zamontować światła do jazdy dziennej ale jakie ?? kurde na allegro jest tego pełno i co wybrać drogie i czy tanie? led czy żarówkowe? jak myślicie
B
Bodek

Post autor: Bodek »

jeśli chodzi o światła do jazdy dziennej to na pewno muszą posiadać homologację. Widziałem już parę aut uzbrojonych w takie listwy ledowe ale nie wiem czy to jest legalne
Awatar użytkownika
Dyzio
Forumowicz
Kontakt:

Post autor: Dyzio »

i wygląda wieśniacko :D kolego odpusc to sobie :)
Bóg dał nam nogi, abyśmy doszli tam, gdzie nie dojedziemy na glebie :]
B
Bodek

Dyzio pisze:i wygląda wieśniacko
z tym się po części nie zgodzę,nie przy wszystkich autach i zależy w którym miejscu są zamontowane
Awatar użytkownika
Dyzio
Forumowicz
Kontakt:

Post autor: Dyzio »

Bodek_, owszem ale jezeli widzisz to w starym escorcie , golfie to wybacz , jezeli na audi i jest dobrze zrobione to wygląda juz lepiej ale i tak nie to co seria :D
Bóg dał nam nogi, abyśmy doszli tam, gdzie nie dojedziemy na glebie :]
B
Bodek

Dyzio pisze:owszem ale jezeli widzisz to w starym escorcie , golfie to wybacz ,
dlatego też napisałem że tylko na niektórych autach wygląda to w miarę :D
Awatar użytkownika
lolek632
Forumowicz

Post autor: lolek632 »

temat stary ale odświeżę - światła do jazdy dziennej muszą mieć oznaczenie wytłoczone na lampie - RL (oznaczenie rodziaju) i E w kółeczku z cyfrą oznaczającę homologację (cyfra to kraj UE który wydał homologację).
co do montażu to zgodnie z warunkami technicznymi - muszą być zamontowane nie dalej niż 400 mm od bocznego obrysu pojazdu; wzajemna odległość nie może być mniejsza niż 600 mm, wysokość od 25cm do 1,5m od jezdni, barwa biała i dodatkowe wymagania : 1) powinny się automatycznie włączać, kiedy urządzenie włączające lub wyłączające silnik znajduje się w położeniu umożliwiającym pracę silnika,
2) powinny wyłączać się automatycznie po włączeniu przednich świateł mijania, drogowych lub przeciwmgłowych, z wyjątkiem sytuacji, gdy światła te wykorzystywane są do wysyłania przerywanych sygnałów świetlnych w krótkich odstępach czasu,
3) przednie, boczne (jeżeli występują) i tylne światła pozycyjne, światła obrysowe (jeżeli występują) oraz oświetlenie tylnej tablicy rejestracyjnej nie włączają się, jeżeli włączone są światła do jazdy dziennej
tyle o przepisach ;)
i
igi84
Forumowicz
Auto: Toledo 1M
Model: 1.9 TDI AHF

Post autor: igi84 »

A ja moze sie dolacze iz sa lampy firmy sonar z zainstalowana listwa led i pieknie to wyglada tylko trzeba by bylo sie przyjzec homologacji czy te listwy maja takowa dzienna homologacje. co do wlaczania swiatel to slyszalem iz swiatla dzienne wlaczaja sie zaraz po uruchomieniu silnika i niemusza byc wlaczone swiatla tylne pozycyjne jak i oswietlenie tablicy rejestracyjnej poniewaz w nowych autach swiatla dzienne wlaczaja sie bez innych swiatel pozycyjnych obrysowych itd gdy wlaczymy mijania wtedy dzienne gasna przepisy w tym kontekscie niedawno sie zmienily pozdro:)
Awatar użytkownika
Sajrus
Forumowicz
Kontakt:

Post autor: Sajrus »

Generlanie to co napisal lolek632 to jest zgodne z prawda :) a do tolka II pasuje bardzo ladnie tylko trzeba je umiejetnie zamontowac i daje to porzadany efekt :P
Awatar użytkownika
SZUBAR
Forumowicz

Post autor: SZUBAR »

Temat już trochę przyschnął ale go odświeżę, otóż pojawiły się ostatnio bardzo ładne lampy przednie do Toledo II firmy Sonar o nazwie Dayline Black lub Chrom z bardzo fajną listwą diod Led które mają rzekomo służyć jako światła do jazdy dziennej, ponieważ wersja Black naprawdę mi się spodobała a chciałem założyć lampy dzienne pojechałem do sklepu żeby je obejrzeć, i niestety lampy te posiadają oznaczenie E jednak nie posiadają oznaczenia RL co uprawniało by je do używania paneli ledowych jako lampy dzienne jak jest np. w Audi. Więc są to zwykłe lampy wyglądające jak od Audi ale nie można ich używać jako lamp dziennych. Ja kupiłem sobie inne z wszystkimi oznaczeniami na kloszu, tydzień temu miałem kontrole Misiaków którzy nie mieli się do czego przyczepić a jak się dowiedziałem od nich zatrzymali mnie bo chcieli skontrolować te lampy. Nie kupujcie tanich wynalazków z allegro które fajnie wyglądają a nie mają potrzebnych oznaczeń to się poprostu nie opłaca. Moje wyglądają tak:
Obrazek
SZUBAR
ODPOWIEDZ