[1L] Brak oświetlenia bagażnika

Oświetlenie zewnętrzne i wewnętrzne naszych Tolków.
a
arrttuurro

Post autor: arrttuurro »

Witam

Jak w temacie brakuje mi oświetlenia w bagażniku (Toledo 1L '93). Żarówka cała bezpieczniki ok a światła niet na kabelkach 0V :( Podejrzewam że problem może być w jakimś włączniku ale niestety nie mogę go zlokalizować. Nauczony takimi samymi przypadkami z passata szukałem włącznika w zamkach ale jedyne co znalazłem to trochę rdzy :)

Pozdrawiam
ArturrO
m
misqamorki

Post autor: misqamorki »

z tego ca pamiętam to włącznik jest w zamku :-) , powinien wystawać bodajże plastikowy bolec :-> jak jest wciśnięty to podświetlenia niema :-D jak jest wysunięty to powinno być. miałem podobny problem ale po przeczyszczeniu zamka i tego włącznika( bo zaśniedział) zaczęło wszystko działać bez żadnego problemu ;-) wiec sprawdź czy tam jest, czy wszystko jest podłączone jak należy ;-)
B
Bonbini
Forumowicz
Auto: Był 1L
Model: 1.9 1Y

Post autor: Bonbini »

misqamorki pisze:z tego ca pamiętam to włącznik jest w zamku , powinien wystawać bodajże plastikowy bolec jak jest wciśnięty to podświetlenia niema jak jest wysunięty to powinno być. miałem podobny problem ale po przeczyszczeniu zamka i tego włącznika( bo zaśniedział) zaczęło wszystko działać bez żadnego problemu

Potwierdzam, to może być wina łącznika z bolcami w klapie bagażnika. Sprawdź kostkę w bagażniku, gdzie dotykają te bolce, czasami lubi się to skleić brudem i styku brak ;-)
a
arrttuurro

misqamorki pisze:z tego ca pamiętam to włącznik jest w zamku :-) , powinien wystawać bodajże plastikowy bolec :-> jak jest wciśnięty to podświetlenia niema :-D

W zamku powiadasz :) To jeszcze ustalmy fakty. Rozchodzi się o któryś z dwóch zaczepów które są po bokach klapy bagażnika czy o przycisk którym się klapę otwiera (ten na środku gdzie się czasami kluczyk wtyka)?
W pasku było jedno cudo na środku więc nie miałem takich "blondynkowych" problemów.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
toledziak95
Forumowicz

Post autor: toledziak95 »

W żadnym zamku, w samochodzie na środku pasa tylnego na wierzchu masz wnękę a w niej przycisk, odkręcasz na 2 wkręty gwiazdkowe i patrzysz. Klapa wystającym pośrodku językiem go wciska.
J
Joe*Quarry
Forumowicz

Post autor: Joe*Quarry »

a jak ja otworzę bagażnik to po około 30 sekundach mignie mi żarówka oraz całe ledowe podświetlenie które jest podłączone do tej żarówki. było tak i przed założeniem ledów nie wiem czemu tak się dzieje, mignie wszystko i dalej świeci jak świeciło
s
siwy_a1
Forumowicz

Post autor: siwy_a1 »

Joe*Quarry nie mam pojęcia o co chodzi, ale ja też tak mam od zawsze :-> Pewnie tak ma być ;-)
siwy_a1
Awatar użytkownika
toledziak95
Forumowicz

Post autor: toledziak95 »

Panowie a po co siejecie zamęt hę? :) Autor ma 1L więc no :)
a
arrttuurro

toledziak95 pisze:W żadnym zamku, w samochodzie na środku pasa tylnego na wierzchu masz wnękę a w niej przycisk, odkręcasz na 2 wkręty gwiazdkowe i patrzysz. Klapa wystającym pośrodku językiem go wciska.

Hmm wydaje mi się że tam też zaglądałem ale kabelków to tam nie za bardzo widziałem (ja chyba jakiś ślepy jestem - nic nie mogę znaleźć w tym samochodzie :) ) Bo rozumiem że podłączenie nie jest od strony klapy bo tam to tylko tak jak piszesz przykręcony jest taki szeroki metalowy "język"? Nic to rozkręcę jeszcze raz i zobaczę może się tam coś oberwało odłamało albo cholera wie co jeszcze...

Pozdro
B
Bonbini
Forumowicz
Auto: Był 1L
Model: 1.9 1Y

Post autor: Bonbini »

toledziak95 pisze:Autor ma 1L więc no

Dokładnie, arrttuurro, zrobię fotkę u siebie, żebyś wiedział, gdzie pogrzebać i posprawdzać :-)
ODPOWIEDZ