Czy Seat toledo 1.9 tdi 110KM z 2003 roku posiada ogranicznik prędkości? Chodzi o to, że samochód bardzo słabo przyśpiesza, maksymalną prędkość jaką osiąga to 130km/h a przyśpieszenie ze 110 do 130km/h zajmuje mu kilkadziesiąt sekund.
Ostatnio zmieniony 02 sie 2010, 18:14 przez Saineic, łącznie zmieniany 1 raz.
Ogranicznik?? Watpie moze cos nie tak z przpływka albo turbina nie slyszałem zeby toledo miały takie ograniczniki najlepiej podłacz pod kompa auto bo powinien zwawo przyspieszac
Tak to jest taki ogranicznik aby Toledo mogło w pitstopach się poruszać.
A teraz na serio. Podepnij samochód pod vaga i zobacz błędy. Ten silnik rozpędza samochód do dużo większych prędkości niż 130 km/h. Najczęstsze przyczyny to:
- zabrudzone kierownice turba,
-padnięta przepływka,
-padnięty zaworek N75 albo przewody pomiędzy.
Wiem, że pytanie wydawać by się mogło idiotyczne. Po prostu zdziwił mnie fakt, że wyciąga dokładnie 130 i nic więcej - jakby był jakiś próg prędkości. Dzięki za odpowiedź.
Koledzy zastanawiam się czy mój Tolek nie ma czasem ogranicznika prędkości.
Ostatnio zauważyłem coś takiego - jadę 190km/h jakieś 4100obr/min idzie dalej 4200-4250 i na budziku 200km/h ale dalej nie pojedzie - auto po programie. Wsytuacja jest taka że jak jadę te 200km/h to auto zwolni do 190 potem znowu przyspiesza do 200 po prostu jakby komp obcinał dawkę paliwa. Można Vag-m sprawdzić czy auto ma ogranicznik? czy po prostu tak jest?
Tak masz zrobionego chipa. Przy robieniu chipa trzeba było poprosić tunera o przesunięcie limitera. Ja u siebie niewiele przesunąłem, bo diesle nie lubią długotrwałej jazdy z wysoką prędkością obrotową.
wpada na takie obroty gdzie moc spada i nie złamie tej predkości nawet po programie u mnie jest tak samo , miałem 118koni i jechałem max ponad 200 ( mówie o normalnym rozpedzaniu a nie katowaniu auta przez 10km) teraz przy prawie 150koniach jest podobnie , powyżej 200stu już nic sie nie dzieje
no ok rozumiem. troszkę przesadziłem z tym spadkiem z 200 do 190 ale przy 200 czuć tak jakby na ułamek sekundy odcinało paliwo. A da się sprawdzić samemu na ile jest ustawiony limit?
[ Dodano: 2015-04-07, 09:41 ] za jakiś czas chyba będzie trzeba przesiąść się na jakąś Turbo -Pb z podtlenkiem Lpg
Samemu tego nie przesuniesz. To jest jedna z wartości w mapie robionej przez tunera. Jeśli chcesz jeździć szybciej to najprościej to wrzuć dłuższy piąty bieg albo skrzynię szóstkę.