[1M] Modyfikacje parametrów silnika

K
Kiziak
Forumowicz
Auto: Toledo 2 1M
Model: 1.8 20V APG

Post autor: Kiziak »

Nabyłem niedawno kabelek "polski vag". Wiem już, że przepłaciłem :)

Wykasowałem już nim błąd 17536 - bo poto kupiłem kabelek :)

Szukam teraz programu którym można modyfikować parametry silnika np. ogranicznienie obrotów trzoszkę przesunąć. Zrobić "coś" aby dodać mocy.
Ostatnio zmieniony 11 kwie 2010, 13:26 przez Kiziak, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
peter174
Zasłużony
Auto: Seat Toledo 1M
Model: 1.9 TDI ASZ

Post autor: peter174 »

progrma to nie wszystko .. poza tym nie wiem co masz za kabel ale nie wszystko np zrobisz zwykłym kablem :idea: .. poza tym nawet najlepszy kabel i wypasiony program to tylko niewielka czesc sukcesu .. najwazniejszy element to posiadanie stosownej wiedzy aby zmieniac prametry pracy silnika i mapy kompa bez szkody dla auta ;-)
[center][you] jeżeli szukasz jakiejś instrukcji o swoim Seacie to[/center]
[center]Obrazek[/center]
K
Kiziak
Forumowicz

Kabelek kupilem "polski VAG". Działa na nim tez demo vag-com 409.1 ale te [glow=red]"hardcorowe"[/glow] działy sa zablokowane.

[ Dodano: 2010-04-11, 13:26 ]
To da sie coś po tym kablu zrobić poza kasowaniem błędów?

gOOgle nie pomagają. Wszystkie fora seata milczą, a forum obd2 kasuje posty moje bo nie spelniam wymagan regulaminu. i tyle się od tygodnia dowiedziałem na ten temat. Wiem tylko, że da się wyciągnąć z tego auta do 200Nm samą zmianą oprogramoawnia tylko za chiny nigdzie nie piszą jak to zrobić samemu i czym.
j
jonson22
Forumowicz
Auto: ...
Model: ...

Post autor: jonson22 »

najpierw to sobie odpowiedz na pytanie czy umiesz zmienic mape silnika po to na tym to polega itp jesli nie to tylko sobie wszystko popsujesz bo da sie vagiem cos tam pozmieniac lecz jesli nie masz odpowiedniej wiedzy i doswiadczenia to lepiej w to sie nie bawic bo potem jak namieszasz to i ci moc spadnie:)

lepiej kup cos takiego http://allegro.pl/show_item.php?item=1054118421 podpinasz pod kompa i problem z głowy a jak ci nie bedzie odpowiadal to odpinasz i masz serie w wolnossacym uzyskasz moc maks 15% więcej
K
Kiziak
Forumowicz

czy używasz może takiego chipa? bo widze ze mamy tego samego toledziaka
G
GangstaMarc

Post autor: GangstaMarc »

Zapomnij... bo i tak nic nie zrobisz tym kabelkiem... Nie masz o tym przecież zielonego pojęcia.

Tanim kosztem nie zwiększysz mocy silnika...
K
Kiziak
Forumowicz

No dobra. powiedzmy że skupmy się na tym "gotowcu". Cięzko to przełożyć? Generalnie napewno da się zwiększyć moc silnika zmieniając mapowanie i to jest tani koszt :) Wiem, że nie osiągne tym kosmosu ale zawsze to pare koni. Dawka paliwa, czas zapłonu itd.
Mam teraz też nówke wydech cały z wiekszym przelotem niż oryginał.
j
jonson22
Forumowicz

Kiziak: ja planuje zakup tego urządzenia, na razie muszę spisać numery komputera itp , da sie to wszystko poprzestawiać ale tym steruje mama silnika ;p a jak nie masz pojęcia jak ustawić wykres to lepiej sie nie bierz za to sam bo ci w ogóle może nie pojechać samochód to po co ci taka zabawa :) chyba ze masz wiedzę i pojecie ale z tego co piszesz to wynika ze nie:) po co ci większy przelot jeśli drastycznie nie zwiekszasz mocy ? tylko możesz zaburzyć wydostawanie sie spalin co bedzie skutkowało spadkiem mocy:)

obczaj wykres jak moze spaść moc po zlym wydechu:)

[ Dodano: 2010-05-28, 09:51 ]
wykres
G
GangstaMarc

Post autor: GangstaMarc »

Kiziak pisze:No dobra. powiedzmy że skupmy się na tym "gotowcu". Cięzko to przełożyć?

Z pewnością łatwo to założyć, ale wierzysz, że to chińskie cudeńko z allegro działa? Moim zdaniem szkoda kasy w błoto wrzucać.

Nie znam się totalnie na benzynie, ale pewnie chip tuning by ci pomógł (profesjonalny a nie z allegro)... koszt ponad 1000 zł.

Z pewnością dołożenie turbo do takiej benzynki dałoby niezłego kopa... Ciekawe ile takie coś kosztuje :)

Edit: zakładam że masz benzynę - skoro chcesz 200nm
j
jonson22
Forumowicz

GangstaMarc, dołożenie turbo to koszt 20 tys zł mówię tu o kompletnej przeróbce by w ogóle można było normalnie użytkować samochód na co dzień wiec gra nie warta swieczki:D:) co to czipa to taki da maks 15% to jest to samo co w innych firmach jak nie bedzie pasował lub cos bedzie nie tak to zwrócę wiec co to za różnica, na razi enie kupiłem wiec nie mam sie czym przejmować:) jak kupie to pojade na hamownie i zobaczymy co wykreci :P
ODPOWIEDZ