jako że na dniach daję do zakładu tapicerskiego obszyć kierownicę wraz z mieszkiem skrzyni biegów, potrzebuję wskazówek krok po kroku jak zdjąć i ponownie założyć kierownicę aby nie wypalić poduszki.
z góry wielkie dzięki za pomoc
Ostatnio zmieniony 02 kwie 2010, 22:15 przez korect, łącznie zmieniany 1 raz.
Trzeba najpierw odłączyć akumulator, potem tam z tyłu kierownicy jest taki otworek, w który trzeba włożyć śrubokręt i podważyć taką sprężynkę. Wtedy poduszka wyskoczy z zatrzasków. Potem odłączasz taką wtyczkę od poduszki dalej już sam zobaczysz co i jak. Pamiętam, że jeszcze jakąś drugą wtyczkę się odłączało. Kierownice na końcu schodzi po odkręceniu takiej jednej głównej fikuśnej śruby
Gdzieś u nas na forum widziałem kiedyś opis demontażu razem ze zdjęciami, ale nie przypominam już sobie gdzie to było
Wszystko tak jak Tomas opisał, tylko aku nie musisz odłączać wystarczy nie przekręcać zapłonu.
Zanim zdejmiesz kierownicę z frezu to sobie ją zaznacz w jakiej pozycji była
Żeby zdjąć mieszek trzeba najpierw podważyć ramkę, jak wyskoczy to podciągasz wszystko do góry, zobaczysz metalową obejmę zabezpieczającą gałkę trzeba ją rozchylić, potem odpiąć plastikową obejmę i mieszek wolny. Ja oddałem go razem z ramką.
RB Auto - warsztat samochodowy
Olsztyn, Kołobrzeska 50 www.rbauto.eu
Zapraszamy
bartek masz więcej fotek z tego zabiegu??
potrzebuję również kilku wskazówek jakie klucze będą mi potrzebne, gdzie, co, jak i w jakiej kolejności wcisnąć, podważyć, odkręcić itp.
nie mam więcej fotek, ja robiłem to pierwszy raz i dałem radę więc nie jest to takie trudne. Do odkręcenia kiery potrzebny jest taki duży torx, nie powiem jaki nr
RB Auto - warsztat samochodowy
Olsztyn, Kołobrzeska 50 www.rbauto.eu
Zapraszamy
Nie chciałem tworzyć nowego wątku, bo pomyślałem sobie, że to w sumie ten sam temat. Czy można kupić w ASO, i ewentualnie czy orientujecie się w jakiej cenie, okrągły emblemat z logo Seata z poduszki kierownicy ? Kupiłem sobie tę poduszkę, ale ta chromowana obwódka jest trochę zjechana i jeżeli się da, to chciałbym ją wymienić.
O ile samo logo dostaniesz o tyle w poduszce juz go nie wymienisz. Jak zalatwialem sobie wlasnie to logo, bo mialo byc na oslone silnika, to przuszlo za male wlasnie takie wielkosci poduszki. Ale z tego co rozmawialem z magikiem od seatow to nie specjalnie da sie to wymienic.
....... Było 121,8 KM i 253,1 Nm .......
....... Było 137,1 KM i 303,2 Nm .......
....... Było 154,5 KM i 339,7 Nm .......
EcuProject Jest 140 KM i 195 Nm Pb