[1M] Żarówki w kierunkowskazach

Oświetlenie zewnętrzne i wewnętrzne naszych Tolków.
Awatar użytkownika
Sajrus
Forumowicz
Kontakt:

Post autor: Sajrus »

Cześć

Jeden koleś u mnie na dzielnicy ma Leona i ma tam srebrne żarówki w kierunkowskazach.
Moje pytanie jest następujące czy jest to legalne aby pomarańczowe sobie na takie srebrne wymienić i czy można tez tak zrobić z tyłu?

Jeszcze taki szczegół jakiś fajny patent jak się wyciąga pozycyjna żarówkę z przodu bo nie chce tego uszkodzić a dojście tam jest trochę kiepskie. :oops:
Awatar użytkownika
Tomas
Forumowicz

Post autor: Tomas »

Pozycję wynienia się ściągając osłonę lampy i tam zobaczysz gdzie siedzi pozycyjna żarówka. Ja mam taką metodę, że chwytam tą plastikową końcówkę (co to w nią się wtyka żaróweczkę) i ciągnąc ją w kierunku silnika, ruszam do góry i do dołu tak żeby te zatrzaski puściły no i wtedy elegancko wychodzi.
Co do kierunkowaskazów, to kolor szkła żarówki podejrzewam, że może być jaki się chce, aby tylko same światło które żarówka emituje było pomarańczowe.
Jak mawiają daltoniści "Życie jest jak tęcza - raz czarne, raz białe" ;)
Awatar użytkownika
Sajrus
Forumowicz
Kontakt:

No właśnie chodziło mi o tą plastikową końcówkę. Spróbuję twojej metody bo chciałem tam czymś podważyć te zatrzaski ale to takie jakieś delikatne ;]

Co do tamtego światła to one nie jest do końca pomarańczowe i dlatego byłem ciekaw czy ktoś jest bardziej w temacie zorientowany. Fajna żarówka fajne światło ale do pomarańczowego mu trochę brakuje :D
B
Bodek

Post autor: Bodek »

Sajrus pisze:Fajna żarówka fajne światło ale do pomarańczowego mu trochę brakuje :D
Więc nielegalne :D
Awatar użytkownika
woyti93
Forumowicz

Post autor: woyti93 »

Według mnie inny kolor niż pomarańczowy może przysporzyć tylko problemów z policją.Zobacz do przepisów ruchu drogowego,tam jest to jednoznacznie określone - pomarańczowy i nie ma mowy o innym kolorze.
Awatar użytkownika
Lucas
Forumowicz
Auto: inne
Model: inny

Post autor: Lucas »

Ja mam u siebie Philips Silver Vision w kierunkach z przodu.
Są takie srebrzyste i znika ten pomarańczowy punkt z lampy :)
A świecą całkowicie pomarańczowo.

Natomiast mam inne pytanie.
Chciałbym kupić sobie kierunki w błotniki.
NA allegro jest kilka ofert takich kierunków z diodami LED.
Czy mogę po prostu je zamontować w miejsce tych fabrycznych, czy będę miał problemy np z częstotliwością migania ?
Awatar użytkownika
Sajrus
Forumowicz
Kontakt:

podpisuje się pod tym pytaniem bo widziałem coś takiego i sam jestem ciekaw :)
Awatar użytkownika
Tomas
Forumowicz

będzie problem z częstotliwością migania. Będą zasuwać jak głupie (też chciałem sobie takie żarówki w kierunki kupić). Facet w sklepie mi powiedział, że samych żarówek nie da rady zamontować żeby dobrze działało, ale podobno są takie urządzonka (za jakieś niewielkie pieniądze) co sprawiają, że LED w kierunkach działa prawidłowo.
Awatar użytkownika
Sajrus
Forumowicz
Kontakt:

a takie zwykle mijania do błotnika co się przyczepia? widziałem masa ludzi na tym jeździ i całkiem fajnie autko jest widoczne :D
Awatar użytkownika
Tomas
Forumowicz

hmmm moim zdaniem jeżeli taka lampa LED w błotnik będzie miała certyfikat czyli literkę E (dopuszczone na drogach Unii Europejskiej), to gliniarzowi nic do tego. Za to jeżeli jakaś lampa czy żarówka nie ma tego oznaczenia, to swobodnie może się przyczepić. Znam przypadek, że głupia niebieska żarówka LED w pozycyjnym świetle spowodowała zabranie dowodu rejestracyjnego przez policjanta :/ (bo w przepisie podobno jest, że musi być tylko biała)
ODPOWIEDZ