Żebyś był świadomy w 2.3 rozrząd jest na łańcuchach od strony skrzyni biegów i stąd jego wymiana jest kosztowna jeśli któryś łańcuszek grzechocze, a sprzęgło jest z dwumasą...
Komplet części do rozrządu ok. 800zł, kompletne sprzęgło z dwumasą 1900zł + robocizna, która tania nie jest przy tej robocie także licz się z tym, że mogą być spore inwestycje jeśli coś nie tak ze sprzęgłem lub rozrządem bo w tym samochodzie ze względu na nakład pracy jak się robi rozrząd to automatycznie sprzęgło i na odwrót
Ja za pakiet startowy:
rozrząd + kompletne sprzęgło z dwumasą + obudowa termostatu + tylne łożysko + tylne tarcze i klocki (Zimmerman + TRW) + olej, płyn chłodniczy i filtry zapłaciłem coś ok. 4300zł, ale robociznę miałem za pół ceny normalnie by wyszło ok. 5000zł
Także, żebyś był świadomy, że 2.3 V5 to nie jest tani silnik w eksploatacji. Zaraz po zakupie warto wymienić napinacz paska wieloklinowego i pasek to też koszt ok. 450zł na dobrych częściach, a warto to zrobić bo pompa wody jest z niego napędzana, a ten silnik łatwo przegrzać
Ja niestety miałem tą nieprzyjemność, że zostawiłem tą wymianę do wiosny (bo pasek wyglądał idealnie) i nagle zatrzymała się rolka na napinaczu (wcześniej żadnych objawów typu piszczenie/szumy itp.) i pasek się "stopił" i zerwał, ale na szczęście zjechałem po 200m na pobocze zgasiłem i silnik się nie przegrzał, a potem na hol prosto do mechanika.
Także trzeba mieć świadomość, że 2.3 V5 w zakupie jest tani, ale w eksploatacji kosztuje. Oczywiście jak ktoś trafi egzemplarz gdzie sprzęgło jest idealne i rozrząd cichutki to koszty nie są ogromne, ale trzeba się liczyć, że w używanym samochodzie prędzej czy później będzie to trzeba zrobić.
Oczywiście duża grupa ludzi by zignorowała objawy które były u mnie bo nie przeszkadzały w codziennej eksploatacji (łańcuszek było słychać tylko przy wchodzeniu/schodzeniu z obrotów z otwartą maską, a sprzęgło się nie ślizgało tylko lekko podszarpywało) i by tak jeździli może i z 50 000km i nic by się wielkiego nie stało, ale jak ktoś tak jak ja musi mieć wszystko w stanie idealnym to musi się liczyć z kosztami