Jeśli czujnik jest na pewno sprawny i kable przy nim nie mają widocznych uszkodzeń to tylko zostaje szukać po instalacji. Ja bym szukał gdzieś przy zderzaku może odwinąć trochę izolacji i tam będzie uszkodzenie przewodu (u mnie tak było przy sterowniku wentylatorów). Kable jak napisał Szymekgd dochodzą przy klimatroniku do sterownika ( o ile się niemylne zintegrowany jest z wyświetlaczem klimy).
Najprościej będzie podłączyć czujnik na krótko pod sterownik klimy i sprawdzić czy to wiązka czy też coś w sterowniku padło, do tego sprawdź gniazdo licznika.
Polecam wygooglowac i przejrzeć SSP208, jest tam dużo o warunkach pracy klimatronica, z broszury wynika, że brak sygnału z G17 nie blokuje klimy - w zastępstwie brana jest wartość z G89, w przypadku uszkodzenia obydwu wartość stała +10st, przy czym czujniki są przez system diagnozowane i powinien zapisać się błąd w pamięci.
szymekgd:
Wiesz może które piny są od czujnika? Własnie mam na biurku rozebrany klimatronik i sprawdzam go pod kątem zimnych lutów ale nic nie widze szczególnego. Raczej wszystko jest ok
Problem rozwiazany.
Po wyjeciu płytki od klimatronika poprawiałem luty które były matowe(utlenione). Było ich okolo 15-20. Na nowo je polutowałem i pojawił się odczyt temperatury zewnętrznej. Najgorzej wyglądała blacha ekranująca którą na nowo przylutowałem do masy.
Pozdrawiam
po wycieku plynku chodniczego i wymiianie oringa ktory sparcial i delikatnie przepuszczal plyn pod auto mam problem z temperatura. dodam, ze plyn nei wyciekl caly, tylko do czasu zapalenia sie kontrolki czujnika w zbiorniczku.
temperatura na wskazniku idzie mi do kreski przed 90*C. jadac w trasie zawsze jest taka wlasnie stala temperatura. jadac w korkach w miescie wzrasta mi do 90*C. gdy wyjade na trase, znowu spada do kreski przed 90*C. czym to jest spowodowane i czy to jest powod do niepokoju? ogrzewanie, klima wszystko dziala, wiatraki wlaczaja sie prawidlowo. autem przejechalem ostatnio 500 km w trasie i nic sie nie dzialo, poza tymi dziwnymi wskazaniami temperatury.
koledzy co może być przyczyną częstego(średnio co 4 miesiące)uszkadzania się czujnika temperatury cieczy? Zaczyna to już mnie irytować. Dodam, że każdym razem kupuje oryginał. błąd czujnika pojawia się za każdym razem kiedy falują obroty...