[ALL] Czujnik temperatury/Termostat - nie dogrzewa się auto

Tematy ogólno-techniczne
ODPOWIEDZ
R
Renovatio
Forumowicz

Post autor: Renovatio »

Jeśli czujnik jest na pewno sprawny i kable przy nim nie mają widocznych uszkodzeń to tylko zostaje szukać po instalacji. Ja bym szukał gdzieś przy zderzaku może odwinąć trochę izolacji i tam będzie uszkodzenie przewodu (u mnie tak było przy sterowniku wentylatorów). Kable jak napisał Szymekgd dochodzą przy klimatroniku do sterownika ( o ile się niemylne zintegrowany jest z wyświetlaczem klimy).
s
szymekgd
Forumowicz

Post autor: szymekgd »

Najprościej będzie podłączyć czujnik na krótko pod sterownik klimy i sprawdzić czy to wiązka czy też coś w sterowniku padło, do tego sprawdź gniazdo licznika.

Polecam wygooglowac i przejrzeć SSP208, jest tam dużo o warunkach pracy klimatronica, z broszury wynika, że brak sygnału z G17 nie blokuje klimy - w zastępstwie brana jest wartość z G89, w przypadku uszkodzenia obydwu wartość stała +10st, przy czym czujniki są przez system diagnozowane i powinien zapisać się błąd w pamięci.
Michal
k
kedar88
Forumowicz

Post autor: kedar88 »

szymekgd:
Wiesz może które piny są od czujnika? Własnie mam na biurku rozebrany klimatronik i sprawdzam go pod kątem zimnych lutów ale nic nie widze szczególnego. Raczej wszystko jest ok
s
szymekgd
Forumowicz

Nie wiem, szukaj po nr sterownika.
Michal
k
kedar88
Forumowicz

Post autor: kedar88 »

Problem rozwiazany.
Po wyjeciu płytki od klimatronika poprawiałem luty które były matowe(utlenione). Było ich okolo 15-20. Na nowo je polutowałem i pojawił się odczyt temperatury zewnętrznej. Najgorzej wyglądała blacha ekranująca którą na nowo przylutowałem do masy.
Pozdrawiam
s
szymekgd
Forumowicz

Problem rozwiazany.

I tak trzymać :-)
Michal
Awatar użytkownika
Radziu
Forumowicz
Auto: Seat Toledo 1M
Model: 1.8 20V

Post autor: Radziu »

panowie, mam taki problem.

po wycieku plynku chodniczego i wymiianie oringa ktory sparcial i delikatnie przepuszczal plyn pod auto mam problem z temperatura. dodam, ze plyn nei wyciekl caly, tylko do czasu zapalenia sie kontrolki czujnika w zbiorniczku.
temperatura na wskazniku idzie mi do kreski przed 90*C. jadac w trasie zawsze jest taka wlasnie stala temperatura. jadac w korkach w miescie wzrasta mi do 90*C. gdy wyjade na trase, znowu spada do kreski przed 90*C. czym to jest spowodowane i czy to jest powod do niepokoju? ogrzewanie, klima wszystko dziala, wiatraki wlaczaja sie prawidlowo. autem przejechalem ostatnio 500 km w trasie i nic sie nie dzialo, poza tymi dziwnymi wskazaniami temperatury.
s
szymekgd
Forumowicz

Radziu, pewnie std. walnięty czujnik G2 lub termostat -w benzynie pewnie to mało prawdopodobne
Michal
p
plum
Forumowicz
Auto: Seat Toledo 1M
Model: 1.6 SR

Post autor: plum »

koledzy co może być przyczyną częstego(średnio co 4 miesiące)uszkadzania się czujnika temperatury cieczy? Zaczyna to już mnie irytować. Dodam, że każdym razem kupuje oryginał. błąd czujnika pojawia się za każdym razem kiedy falują obroty...
s
szymekgd
Forumowicz

Jedynie uszkodzenie instalacji elektr. przychodzi mi do glowy..
Michal
ODPOWIEDZ