[1M 2.3] Pytania dotyczące silnika 2.3 V5

Wszystko o silnikach benzynowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
DzieX
Administrator
Auto: Seat
Model: Toledo 1M
Kontakt:

Post autor: DzieX »

Nie ma za co.
SEAT Toledo .:R32 4x4: forum facebook blog | VW Polo | RENAULT Laguna | SEAT Leon
k
kackop
Forumowicz
Auto: 1M
Model: 2.3 AGZ

Post autor: kackop »

Cześć, czy do skrzyni biegów która była wsadzana do silnika AGZ pasuje olej Motul Gear 300 75W90, czy zalecany jest jakiś inny?
P
Pjoter
Forumowicz
Auto: Toledo 1M
Model: AGZ

Re: [1M 2.3] Pytania dotyczące silnika 2.3 V5

Post autor: Pjoter »

Wie ktoś może jaki jest kod logowania (login) do silnika AGZ w toledo 1M?
q
qoblin
Forumowicz
Model: 2.3 v5 AQN

Post autor: qoblin »

Mam problem z falującymi obrotami +/-300rpm oraz skaczącym napięciem od 9 do 14v na zimnym silniku gdy jest włączone "ssanie" (około 1,5min). Wygląda to mnie więcej tak jak na filmie https://www.youtube.com/watch?v=ICacWahX4-8 Przeczytałem cały wątek o falujących obrotach z forum http://toledoclubpolska.pl/viewtopic.php?f=6&t=1208 Generalnie u mnie większość rzeczy sprawdzona, jedno mnie tylko zaciekawiło. Czy w tym silniku są dwa czujniki temperatury? Jeśli tak to w jakich miejscach? Czy są dwie mapy zapłonu w zależności ciepły/zimny?

No i w jakim kierunku przepływa powietrze pomiędzy układem odpowietrzania paliwa (filtr węgla aktywnego) a dolotem? Bo w moim przypadku słychać syczenie na tym przewodzie (dobiega mniej więcej z obszaru zaznaczonego na czerwono), i gdy go zacisnę w miejscu zaznaczonym żółtą kreską to syczenie ustaje. Czy przez ten przewód cały czas powinno uchodzić powietrze?
Obrazek
T
Tohio2000
Forumowicz
Auto: Toledo 1m
Model: 2.3 v5 150ps

Post autor: Tohio2000 »

Witam mam toledo 2.3 v5 agz problem taki czasami delikatnie faluja obroty przepustnica nowy i za adoptowana
I czasami problem z odpalaniem oraz buja nie silnikiem zero błędów
Pozdrawiam

Wysłane z mojego ATU-L31 przy użyciu Tapatalka
q
qoblin
Forumowicz
Model: 2.3 v5 AQN

Post autor: qoblin »

Panowie, jeśli chodzi o mój problem (dwa posty wyżej) to kosztowało mnie to 200zł. Ale niestety nie podzielę się rozwiązaniem gdyż elektromechanik nie chciał zdradzić tajemnicy. Powiedział tylko, że jeden element robił zwarcie. Pozdrawiam
P
Pjoter
Forumowicz

Jakie przewody zapłonowe polecacie i ewentualnie jakiś numer katalogowy tych przewodów bo są kpl różnej długości. Rok temu wymieniałem na Bremi ale nawet 30tys km nie przejechały i już 3 sztuki miały przebicie na fajkach :-/ Motor AGZ
Awatar użytkownika
DzieX
Administrator
Auto: Seat
Model: Toledo 1M
Kontakt:

Post autor: DzieX »

Polecam moje używane (Bremi). Hamowałem na nich auto i przy przebiegu 330k km wyszła serai :-D

A tak na serio to szybko Ci się skończyły. Ja polecam właśnie Bremi. Długości są różne, bo te krótsze, niepasujące, są do silnika montowanego w passacie b5 wzdłużnie (AZX).
SEAT Toledo .:R32 4x4: forum facebook blog | VW Polo | RENAULT Laguna | SEAT Leon
P
Pjoter
Forumowicz

Z racji że bremi padły za szybko chciałbym spróbować coś innego. Udało mi sie wygrzebać przewody Bosch, Tesla i NGK. Tesla wgl mi nieznana, nie miałem styczności z tą marką, reszta wiadomo renoma ale czy to pociąga za sobą jakość? Kolega ma agz'a w golfie i ze dwa lata temu zmieniał przewody na jedne z markowych (nie pamietam które) i oddał je zaraz do sklepu bo auto wgl nie chciało na tym pracować.
k
kackop
Forumowicz
Auto: 1M
Model: 2.3 AGZ

Post autor: kackop »

qoblin, na jakiej fajnej stronie można znaleźć taki rozpis po polsku części silnika?
ODPOWIEDZ