Wlałem 12l benzyny do TDI na pompowtryskach

Tematy ogólno-techniczne
Awatar użytkownika
jakub_bb
Forumowicz
Auto: Audi A4 B6
Model: 1.9 TDI AWX

Post autor: jakub_bb »

Alicante pisze:Ty chcesz powiedzieć, ze nie robiłęś później dolewek świezej ropy, tylko cały ten pełny bak zmieszanego paliwa wyjeździłeś do głebokiej rezerwy?

dokładnie tak, nie robiłem żadnych dolewek, wyjeździłem wszystko do zera.
po tym wlałem chyba za 50zł v-powera i jak to wyjeździłem to zmieniłem filtr paliwa zalałem do pełna zwykłej ropy + stp do wtrysków, ale w sumie teraz tak sobie myślę, że chyba benzyna skutecznie wszystko oczyściła :-P żadnych efektów ubocznych nie zauważyłem ;-)

Później od kilku osób słyszałem teorie, że w zimie niekiedy do ciężarówek dolewają benzyny, żeby galarata na mrozie się z ropy nie zrobiła.
Ale wiadomo co tam pompowtryskom może się stać? Lepiej nie eksperymentowwać.
Awatar użytkownika
irocket
Forumowicz
Auto: Seat Toledo 1L
Model: 1.9TDi 1Z

Post autor: irocket »

Pompowtryski delikatniejsze, ale do zwykłych na VP można dolewać benzyny. Wyciąg z instrukcji do 1L:
Dopuszcza się dodawanie do oleju napędowego zwykłej benzyny ołowiowej lub bezołowiowej w ilości do 30% (jeżeli jest to konieczne, można nawet dodać benzynę SUPER, ale maksimum do liczby oktanowej 95). W przypadku silników wysokoprężnych z katalizatorem do oleju napędowego można dodawać jedynie benzynę bezołowiową. W przypadku przedawkowania zwykłej benzyny w oleju napędowym, jak również użycia benzyny SUPER 98 oktanowej jazda może zakończyć się trwałym uszkodzeniem silnika.
Obrazek
s
szymekgd
Forumowicz

Post autor: szymekgd »

Nie porównywalnym silników na pompie która trudno zajechac do czułych na paliwo pompowtryskow ;)

Benzynę w zimie można wlewac, ale kto tam zna proporcje, lepiej wlać depresator i ten sam efekt. Z olejem tez bym nie ryzykowal i więcej nie dolewal, tylko ropę i zmiana filtru po wyjezdzeniu baku...Stp i podobna chemia czyści układ, a ten po ilości benzyny juz się pewnie "swieci" wiec tez sobie odpusc.
Michal
ODPOWIEDZ