Mój tolek ARL vs. BMW E60 530D

Czyli kogo objechaleś, a kogo nie.
Awatar użytkownika
DzieX
Administrator
Auto: Seat
Model: Toledo 1M
Kontakt:

Post autor: DzieX »

A to ciekawe, bo ma speed tego silnika to 215.

http://en.wikipedia.org/wiki/SEAT_Toled ... _engines_2
SEAT Toledo .:R32 4x4: forum facebook blog | VW Polo | RENAULT Laguna | SEAT Leon
S
SebaR
Forumowicz
Auto: Seat Toledo 1M
Model: 1.8 20V

Re: Mój tolek ARL vs. BMW E60 530D

Post autor: SebaR »

To miejsce bidulo (podjazd A4 pod Górę Św. Anny (nie wzgórze)), czy to w stronę Gogolina czy w stronę Strzelec Opolskich to odcinek największej ilości wypadków śmiertelnych na tej trasie. (mieszkam w tej okolicy i średnio raz na kwartał ktoś tam "nie wyrabia") Nie ma roku żeby nie zdejmowali tam jakiegoś denata z barierek w kawałkach czy w całości, taki zdradliwy urok tego miejsca.

Ale opis kolegi przedstawia mniej-więcej charakterystykę ofiar tych wypadków.
Obyś z tym swoim zamykaniem licznika i kozaczeniem nie zrobił innym krzywdy. Chcesz się zabić zrób to sam. Współczuję głupoty.
Awatar użytkownika
tomektak
Forumowicz

Post autor: tomektak »

pu5z3k pisze:potwierdzam zamykanie toledo ARL licznika leci aż miło

...no toż poprostu gratulacje wszystkim "zamykającym" liczniki w samochodach nieomal 10letnich - no poprostu jestem pełen podziwu...
...nie ma to jak zaimponować na prostej autostradzie jakiemuś dresowi w BMW...

...żal...
Było
Obrazek
Jest
Obrazek
Awatar użytkownika
Sony
Administrator
Model: 1.9 TDI ASV++
Kontakt:

Post autor: Sony »

tomektak pisze:...no toż poprostu gratulacje wszystkim "zamykającym" liczniki w samochodach nieomal 10letnich
A przepraszam bardzo, że tak zapytam... Jakie to ma znaczenie czy pojazd takowy ma rok, 5 lat czy 15, jeżeli jest w dobrym stanie technicznym ?

Jak się masz rozwalić to się rozwalisz i rocznik nic Ci tu nie pomoże.
Awatar użytkownika
tomektak
Forumowicz

Post autor: tomektak »

... a choćby taki, że byle łożyska kół w samochodzie po przebiegu 100 000km mają za sobą ponad 200 000 000 obrotów... masz pewność, że przy ponad 1700obr/min dla koła (>200km/h) kulki nie rozsypiął się... masz pewność że mechanizm różnicowy w skrzyni jest na tyle mało wypracowany, że wytrzyma takie obroty i nie trafi ząb na ząb?
Było
Obrazek
Jest
Obrazek
Awatar użytkownika
Sony
Administrator
Model: 1.9 TDI ASV++
Kontakt:

Post autor: Sony »

tomektak, a masz pewność, że auto które ma 2-3 lata ma zrobione mniej niż te 100 tys. km :P ? Fakt faktem mądrze piszesz, ale to, że auto jest nowe również nie oznacza, że możesz nim bezpieczniej niż autem 10-letnim podróżować 240km/h ;] Do tego potrzebne są porządne niemieckie autostrady i wtedy sobie GRZEJ ile fabryka dała.
Awatar użytkownika
Kitaj
Forumowicz
Auto: E46 330xd/A6 C5 2.8
Model: M57D30/2.8 ALG

Post autor: Kitaj »

tomektak masz bardzo podobne podejscie do tematu jak mój ojciec tyle że on ma prawie 60 lat...

"W drewnianym kościele ci dachówka na łeb spadnie"

Poza tym co za różnica czy łożysko strzeli przy 240 czy przy 120 i tak i tak lecisz w rów, drzewo tudzież inne przeszkody i najprawdopodobniej lądujesz na dachu. Dachowanie przy 120 ? Juz wole przy 240 przynajmniej nie będe lezał w jakims hospicjum przez 20 lat gdzie będzie oddychac za mnie maszyna bo bede żyjącym "warzywem"...

Patrząc na twoje podejscie to strach wyjść do szkoły lub pracy bo przeciez jakis idiota na kacu cie potrąci, albo spadnie ci awionetka na głowe.

Tak samo mnie żenuje paradoks ojca: nie chce dokładać do tolka bo auto wg niego jest stare i ma 11 lat (mimo ze przedtem jeździł 20 letnim kantem) ale na nowsze go nie stać...
Gdzie tu logika ? Przepraszam jeżeli kogoś uraziłem ale jestem strasznie cięty na takie zrzędzenie...

SebaR Mamy do siebie około 90km ;-) Mieszkam ze 3km od A4. Zjazd Oława-Strzelin.
S
Szymek08
Forumowicz
Model: 1.9 TDI AHF+

Post autor: Szymek08 »

Nawet nowe łożysko może się rozpuknąć. Trzeba też wziąć pod uwagę że kiedyś części wytrzymywały zdecydowanie więcej niż teraz i to samo jest z autami (niestety ekonomia doprowadziła do tego) Dlatego jeśli auto sprawne to co szkodzi na przeszkodzie aby czasami sobie poszaleć - oprócz policji to NIC. I jak mi diagnosta mówi na przeglądzie a nie jeżdżę do pana "miecia" tylko po to żeby mi podbił dowodzik tylko do renomowanej stacji żeby mi powiedzieli co i jak. I od 4 lat pan diagnosta mówi mi że Tolek mimo swoich prawie 12 lat jest w stanie BDB i większość prawie nowych aut jest w stanie dużo gorszym. Tak więc jak kto dba tak ma. A jak wie że jest ok to czemu nie ;-)
j
jabaraks
Forumowicz

Post autor: jabaraks »

Dla mnie sprawa jest prosta. Chcecie w swoich tolkach zamykać liczniki, fruwać czy inne cuda robić to jedźcie na tor, albo jakieś stare lotnisko. Tam gdzie na niebezpieczeństwo można narazić innych taka jazda to zwykła głupota, nic więcej.
Nie chcecie być warzywami, tylko od razu wolicie do nieba iść - Wasz wybór - ale nie narażajcie na to innych ludzi.
Awatar użytkownika
regii.kr
Forumowicz
Model: 1.9 TDI

Post autor: regii.kr »

zgadzam się tor to jest zabawa :-D
Zablokowany