Blacharka - porady, naprawy, walka z rdzą w naszych autach

Tematy ogólno-techniczne
Awatar użytkownika
Radar
Forumowicz
Auto: Toledo
Model: 1L

Post autor: Radar »

serek pisze:rudej nie da rady powstrzymać jedynie jzwolnic jej rozkwit a dobry podkład na ruda to epoxyd kupi ggo w sklepie z lakieremi do samochodow

Uzywalem brunoxa i mam mieszane odczucia, w miejscach idealnie wyczyszczonych z rdzy nie wchodzil w reakcje i wygladal jak lakier bezbarwny, na rdzy zrobil sie ciemny i stwardnial, ale nie jestem przekonany czy dlugo wytrzyma..

I właśnie wszystko sprowadza się do tego że coś trzeba dać na tą francę , nawet i Hammerite ale coś trzeba dać a ile to wytrzyma , napewno dłużej niż bez jakiejkolwiek ochrony , ja dzisiaj znowu jadę na kanał sprawdzić gdzie jeszcze wychodzi i zamalować bitexem.
Nie wiem kto wymyslil nakladki progowe w 1L, ale skazalbym go na lagry, to glownie dzieki nim progi u mnie wygladaja jak sito :(

U mnie szlag trafił progi z powodu nieszczelnych korków gumowych, te przez którę można zakonserwować profile zamknięte, dlatego zaspawałem wszystkie bo w dużej mierze to one są odpowiedzialne za korozję w naszych Tolkach.[/quote]
Był Tolek 1L AFN jest Tolek 1M AHF
B
Bonbini
Forumowicz
Auto: Był 1L
Model: 1.9 1Y

Post autor: Bonbini »

szymekgd pisze:Nie wiem kto wymyslil nakladki progowe w 1L, ale skazalbym go na lagry, to glownie dzieki nim progi u mnie wygladaja jak sito

Nakładki w 1L mogą być, tylko trzeba bardzo dobrze zakonserwować progi przed ich założeniem. Dla tych, którzy mają nakładki progowe montowane fabrycznie zalecałbym demontaż nakładek i konserwację progów co jakiś czas, bo rdza nie śpi ;-)
s
szymekgd
Forumowicz

Post autor: szymekgd »

Bonbini, ja mialem fabrycznie, po zdjeciu wysypal sie z kg piasku i ujrzalem przezarte progi, w sumie sie nie dziwie, woda tam stala i robila swoje. Najciekawsze jest to, ze progi mam w kolorze nadwozia i calkiem fajnie wygladaja bez nakladek, po zimie, jak bedzie do czego spawac, to porobie w nich wstawki, jezeli nie to zawitaja nowe progi, a na nie baranek.
B
Bonbini
Forumowicz
Auto: Był 1L
Model: 1.9 1Y

Post autor: Bonbini »

szymekgd, nowe progi są pewnie ocynkowane i zastanawiam się jak blacha z ocynkiem będzie się miała do blach bez ocynku... Czy aby nie powstanie ogniwo korozyjne? Z drugiej strony wstawiasz progi z ocynku, dobrze je czymś smarujesz i masz korozję progową z głowy. Tylko jak zamontować nakładki progowe do nowych progów? Ja montowałem nakładki na nity, ale wiercić otwory znów w nowej blasze ocynkowanej do jak zaprosić korozję do tańca... :-> :roll:
s
szymekgd
Forumowicz

Bonbini, myslalem wlasnie o ocynku, na to podklad i baranek, nakladki w amoku wyrzucilem, wiec nie bede mial problemow z ich zamontowaniem ;) Martwi mnie tylko co zastane po wycieciu starych, podobno jest tam jakas rynienka ktora tez moze byc zzarta i wtedy jest duzo wiecej roboty...Wersja light to wyciecie prochna, wstawki i baranek...Slyszalem tez, ze do progow wlewa sie male ilosci oleju zeby od srodka ich nie bralo, prawda to?
Awatar użytkownika
Radar
Forumowicz

Slyszalem tez, ze do progow wlewa sie male ilosci oleju zeby od srodka ich nie bralo, prawda to?

niektórzy robią to żeby nie rdzewiały , ja dałem pastę montażową w sprayu bo ładnie wżera się w resztki rdzy.Najgorzej będziesz miał jak zjedzone zostały profile albo inaczej piony, wtedy jest ciężko je zrobić, ale dobry blacharz to zrobi, najlepiej jeśli jest to znajomy , sprawdzony blacharz.
s
szymekgd
Forumowicz

Radar, wlasnie od takiego dowiedzialem sie o tym ;)
Awatar użytkownika
Radar
Forumowicz

Taki blacharz to podstawa prac w Tolku.
s
serek
Forumowicz

Post autor: serek »

Ja jak t swoim seacie wymieniałem progi to zanim zawiozłem do blacharza malowałem je od środka epexydem a po blacharce zalałem je konserwacia do profili przed podkładem na progi podkład epoxydowy potem zwykły a potem lakier osobiście to baranek jest h.. warty
serek
ODPOWIEDZ