kret602 pisze:a Vag-u jest czysto wiec tez na poczatku powiedzmy ze mozna wyeleminowac przepływke
To że na VAGu jest czysto nie oznacza że przepływka jest OK. Jak chcesz wiedzieć czy przpływka dobrze działa to musisz zrobić logi dynamiczne. Może się okazać że daje za mało powietrza przy dużych obrotach a błędu nie będzie.
A można i tak sprawdzić
[01] Silnik
[08] Bloki wartości pomiarowych
[03] są cztery okienka
1)Obroty silnika
2)Wartość jaką chce komputer
3)Wartość jaką dostaje komputer
4) %
Na rozgrzanym silniku podczas jazdy. Jeżeli pozycja nr 3 nie będzie doganiać pozycji nr 2 to oznacza że coś jest nie tak z wartościami jakie odczytuje przepływomierz.
Witam od kilku dni posiadam Tolka II 1.9 110km i dziś się załamałem zakatowałem do pełna i przejechałem dokładnie 103,7km i zakatowałem znów do pełna i dramat 8,3l i dodam ze jeździłem bardzo ekonomicznie ;/;/;/ i jeszcze auto jest po wymianie pompy rozrządu i wszystkich filtrów wiec co możne być przyczyna tak dużego spalania ?;(
daniel_1906 tak jak kolega konson22 pisze. Dieslem trzeba sie nauczyć jeździć ja wczesniej sie benzynką jeździło. Jak to opanujesz bedzie git. Ja TDI pomykam i jeszcze wiecej niż 7.5l/100km i to zmimą jak auto nocuje pod chmórką nie wziął a tak to ok 6.5. I jeszcze jedna sprawa czy te km robiłeś w mieście czy na trasie a moze cykl mieszany. a osobiście obstawiałbym ze coś jest z pompą. Wujek miał podobna sytuacje w Cariśmie. Jakaś uszczelka na pompie puszczała ija wymienili, po tej operacji zczęły sie problemy i troche czasu zeszło zanim wszystko ustawili tak jak powinno być. Pozdrawiam i powodzenia
witam to prawda jeździłem tylko na benzynie !! ;/;/ a co do cyklu to raczej mieszany ale trasa 55% a miasto to 45% a dzis paczyłem na komputer i tak pokazywał z 4,7 na trasie ale jak dobije do 200km to pojadę na stacje i będę wiedział co i jak może tylko musze się nauczyć jeździć dieslem zęby to było to bo już kasy nie mam ;/;/
daniel_1906, może masz coś z pływakiem? bo wynika że opił już 8L nie wiem jak jest z podziałkami w tdi ale u mnie w benzynie jedna kreska to 7,5L, który to rok tego toledziaka? bo po liczniku wynika że to z pierwszych lat produkcji czyli gdzieś 98-99r ?