Witam serdecznie,
Mam (mam nadzieje) maly i niezbyt powazny problem z autem - Toledo 1M, 2000 r. 1.9 TDI 110.
Mianowicie chodzi mi o bardzo dziwny dzwiek wydobywajacy sie z lewego przedniego kola podczas skretu w prawo - nie jest to huczenie charakterystyczne dla lozyska tylko takie bardziej tarcie, piszczenie.
Pojawia sie po przejechaniu dluzszego odcinka np50km natomiast nie ma go zaraz po ruszeniu czy tez przejechaniu 2 km.
W czwartek wracajac do domu nawet podczas jazdy na wprot przy wykonywaniu lekkich korekt kierownica w prawa strone bylo to slyszalne.
Macie jakies sugestie?!
Ja jak kupiłem toledo miałem podobny problem
mianowicie przy skrecaniu kierownica w lewo też słychać było coś w rodzaju zgrzytu tarcia
w warsztacie suupr mechanicy powiedzieli ze na 80% przegób homokinetycny lub łożysko przednie z prawej strony
ok wymienili mi łożysko auto odebrałem i po przejechaniu około 20 km to samo
to troszke mnie zagotowało
wróciłem do nich od nowa jazda testowa tym razem we trzy osoby na pokladzie i okazało sie ze sa zużyte tarczei klocki z tyłu po wymianie Cisza do dziś
zacznij od tego
powodzenie
dzwięki w aucie sa w przedziwny sposób przenoszone przez nadwozie i zawieszenie dlatego napisałem o swoim przypadku sam osobiście myslałem ze to cos u mnie z przodu nie tak zreszta tak tez powiedział mechanik a tu zoonk to tylne hamulce byly winowajcą hałasu tych dziwnych zgrztów i piszczenia
Witam.
Mam problem takiego typu że od kiedy spadł pierwszy śnieg z przodu coś zaczęło mi trzeć z tego co posłucham to tarcie jest jakoś przy przednim prawym kole ale pewny nie jestem i jak się jedzie prosto to tak łagodnie słychać ale przy skręcie w prawo czy lekkim nawet skręceniu zaczyna jeszcze gorzej pytałem się parę osób ale jedni mówią że to łożysko drudzy że to klocki i już nie wiem może ktoś miał podobną sytuacje?
kikan82, często bywa tak, że jak nadkole nie jest dokręcone na dole to pęd powietrzy wygina go i trze o oponę podczas jazdy. Do kabiny dochodzi wtedy taki dziwny dzwięk. Może założyłeś zimówki z większym balonem i teraz ociera
kikan82, A grzebałeś coś przy kole ze strony która obciera? Może przez kamien blachy osłaniające tarcze ci się pogieły i coś obciera. Albo masz brudne zaciski, podjedź na myjnie i umyj je.
mi się też z tylu kiedyś odczepiła blaszka która jest przyklejona do klocka i wpadła między tarcze a osłonę i też tłukło jakby mi ktoś z tylu puszki powiesił
Było:
Toledo 1M 1.9 AGR+ [*]
Audi A6C5 Quattro 2.8 [*] ------------------------------ Jest:
BMW E46 XD M57D30 "Karwan"
BMW E39 M54B25 "Na Leniu" ------------------------------