[1L] Jak wyregulować napięcie do 12V ?

Wszystko o elektryce w aucie
s
szymekgd
Forumowicz

Post autor: szymekgd »

Na ogol przeciw zakloceniom w samochodzie wystarcza 1 kondensator w komorze silnika, jezeli masz siejace zakloceniami przetwornice napiecia to inny temat.

We wzmacniaczach audio kondensatory nie maja redukowac zaklocen tylko magazynowac energie, do eliminowania zaklocen nie potrzeba pojemnosci rzedu tysiecy faradow, a nano.
Michal
L
Lee76

Post autor: Lee76 »

No właśnie ... więc nie od tego one są, mają wyrównać sinusoidę od pików, więc czy dasz 1 czy 20 to nie od tego one są, a w kaskadzie maja służyć podtrzymaniu spadków przy szczytowych poborach prądu za przetwornicą dla układu stopnia mocy gdyż inaczej byłoby pompowanie, jeszcze zależy wówczas na jakim układzie jest SMPS ( bo albo odetnie, albo przy pompce zaczyna podnosić i pada przetwornica )
jak już chcemy zniwelować coś w układzie to cewka/dławik do tego aby zrobić dolnoprzepustowy filtr

No ale niech się wypowie nasz główny autor tematu bo nie wiadomo o co kaman
s
szymekgd
Forumowicz

Post autor: szymekgd »

Filtry w instalacji samochodowej to sztuka dla sztuki, jakie czestotliwosci chcesz wycinac?
Michal
Awatar użytkownika
Centek15
Forumowicz
Auto: Seat Toledo 1L
Model: 2.0 16V ABF

Post autor: Centek15 »

Ale się temat zaczął :D Ja powiem tak, problem miałem jak nie było regulatora napięcia przy subwooferze z zestawu komputerowego. Jak sama nazwa mówi jest on do komputera a nie do auta. Problem POLEGAŁ na tym, że po załączeniu silnika, do subwoofera szło większe napięcie i sub cały czas dudnił (nawet bez włączonej muzyki). Po podłączeniu regulatora napięcia subwoofer gra bardzo dobrze i bez zakłóceń, nie ważne czy to silnik odpalony czy nie:)
A jak szedłem po regulator napięcia do sklepu elektronicznego to powiedziałem sprzedawcy (gościu obeznany w elektronice) w czym leży problem. Opisałem mu całość i powiedział że mam przyjść za 2 dni to mi przygotuje taki regulator specjalnie pod suba do auta który jest z zestawu komputerowego. Po podłączeniu tego regulatora wsio działa. I z tego co widzę, zrobił to w sposób jaki opisał szymekgd :)
Był: 1L 2.0 8v 2E 115KM 1992r
/viewtopic.php?t=6298
Jest: 1L 2.0 16v ABF 159KM 1995r :)
/viewtopic.php?t=7999
Obrazek Obrazek
L
Lee76

Post autor: Lee76 »

Prawie jak w Edenie, brakuje tylko ... krasnali na łódkach pływających na lodzie :)
ODPOWIEDZ