Mniej wiecej ta sume ojciec zaplacil w zeszlym roku za wymiane kompletnego rozrzadu w 5P w ASO w trojmiescie, auto u nich kupowane, serwisowane, wiec znizka 10% na czesci i jeszcze jakas na robocizne...
czy ktos jest w stanie jednoznacznie zweryfikowac czy do silnika ASZ (2004 rocznik) pasuje pompa wody Hepu P550 czy P569 ... przeglądając katalogi to mam niestety dylemat
[center][you] jeżeli szukasz jakiejś instrukcji o swoim Seacie to[/center]
[center][/center]
mnie wymiana rozrządu kosztowała - 530graty i 200 robocizna - przy okazji mechanik mnie skasował za płyn chłodniczy - podobno był do dupy pasek klinowy i uszczelniacze i razem 400 paki mu zapłaciłem...
Panowie przymierzam się do wymiany rozrządu. Poprzedni właściciel wymieniał go przy 77tyś.km.(sam pasek-nic o rolce nie znalazłem w papierach). Teraz mam najechane 144tys. km, więc chyba dobrze jest to zrobić chociaż słyszałem, że okres wymiany to 90-120tys. Czy może mi ktoś napisać jakich części będę potrzebował do silnika 1,8 20V rok 2000 silnik AGN. Z tego co trochę poczytałem to pasek, rolka napinająca i ewentualnie pompa. Czy pompę muszę wymieniać? (raczej na 99%jest tam od nowości). Chętnie też wezmę namiary na dobrego fachowca od tej roboty w Białymstoku (najlepiej tani i dobry :] ).
Z góry dziękuję za informacje.
tomsz666, ostatnio załatwiałem taki rozrząd dla innego forumowicza, do tego samego silnika. Cenowo wyglądało to tak:
pasek gates 79 zł
rolki INA 180 zł
pompa dolz 115 zł
Czy ten zestaw części jest dobry? Nie znam się na motoryzacji za bardzo. Chodzi mi o to czy podzespoły lepsze jakieś,sprawdzone czy może dolna półka?
Dzięki za pomoc
To są części z górnej półki jakie montuję ja osobiście i większość forumowiczów.
Przy okazji zalecana jest też wymiana napinacza (amortyzatora) paska osprzętu, kosztuje on ok 150zł
napinacz o którym pisze marek_igor też warto zakupić do zestawu, niedawno wymieniałem zamówione częśći i okazało się, że zarówno on jak i pompa wody w moim przypadku siedziała już od nowości, a przelatane ponad 200tys