U mnie wydłużę okres do 15 tyś bo za często ten olej wymieniam. Mi już prawie 10 tyś dochodzi więc jeszcze 5 zrobię.
Myślę że do 15 tyś dobij i wtedy wymień.
....... Było 121,8 KM i 253,1 Nm .......
....... Było 137,1 KM i 303,2 Nm .......
....... Było 154,5 KM i 339,7 Nm .......
EcuProject Jest 140 KM i 195 Nm Pb
15 tys.km/1 rok tak zaleca producent. Jak ktoś ma ciężką nogę, jeździ w ciężkich warunkach typu miasto, pałowanie na autobanach, można skrócić do 10-12 tys. km. Jak kogo stać. Druga sprawa to pompowalność oleju. Właściwa i szybkie osiągnięcie ciśnienia jest możliwe tylko przy świeżym oleju, z czasem maleje i nawet olej 0W-40 może zdegradować do 10W30 (wiem na podstawie badań). Tak więc polecam zmieniać olej przed zimą o ile ktoś zmienia raz do roku.
Witam,
Potrzebuję waszej pomocy! Zbliża się termin wymiany oleju i filtrów w moim Tolku. Tu pojawia się problem kasy - w moim Tolku został zamontowany filtr filtron PP 960/1 lub Mann WK829/1X jest to jeden z droższych filtrów paliwa. Chciałbym go zamienić na np. wymienną wkładkę (oczywiście kupiłbym na początek całą obudowę). Dodatkową (oprócz kasy) zaletą byłby fakt łątwej kontroli stanu filtra. Kolega ma coś takiego w swoim Leonie II z silnikiem 1.9 TDI PD. Czy może ktoś się pokusił o taką zamianę, widzi jakieś przeciw?
Czyli ile kilometrów robisz na filtrze paliwa? Jakiej firmy używasz filtru? Ja mam Filtrona, a ostatnio kolega mnie nastraszył, że w dostawczakach w jednym z serwisów zdażyło się już kilka przypadków, że filtr (Filtrona) się rozleciał i zassało go do pompy oraz wtryskiwaczy - efektu nie trzeba opisywać.
Nie wiem jak szymekgd, ale ja robię około 30 tyś.km (Bosch)
Marios pisze:a ostatnio kolega mnie nastraszył, że w dostawczakach w jednym z serwisów zdażyło się już kilka przypadków, że filtr (Filtrona) się rozleciał i zassało go do pompy oraz wtryskiwaczy
jakim cudem to możliwe. bo jakoś nie mogę sobie tego wytłumaczyć na chłopski rozum.
Tzn. przepraszam, jeszcze sprostowanie filtry te rozlatują się po "okresie ich przydatności do użytkowania" - słowa mechanika w serwisie. Tylko czy jest gdzieś napisane ile taki filtr może wytrzymać?