Jaki silnik najlepszy do benzynki i diesla?

Toledo II generacji
ODPOWIEDZ
d
danieldeni20
Forumowicz

Post autor: danieldeni20 »

CandyCane pisze:
Kitaj pisze: Nie chce tutaj uderzać w użytkowników mniejszych jednostek ale już nie jedna osoba się podniecała ze kupili 1.6 bo mało pali a po pół roku żałuje ze nie wybrałem 1.8 czy 2.0 bo pali litr więcej ale przynajmniej jest czym jechać i wyprzedzać :)

danieldeni20, bawi mnie od samego początku swoimi "słyszałem", "ktoś coś komuś", ale i Ty Kitaj, bój się Boga :oops:

Nie stanę murem za swoim silnikiem, ale nie powiesz mi też że nie ma czym wyprzedzać.
Nie jeździmy naszymi autami na tor, a na drogach publicznych, w dodatku naszych, - polskich, więcej dodałbym techniki w wyprzedzaniu niż kucyków.
Między 1.6, a 1.8 nie zobaczyłem praktycznie żadnej różnicy. Pewnie ze stoperem w ręku dopiero coś widać. O 2óch litrach znów nie opowiadaj że zejde poniżej 7litrów/100km w cyklu mieszanym. Dodając różnice litra, bądź dwoch uzbiera się nam za to spora różnica kosztów.
Wg. mnie 1.6 czy 1.8 jest idealnym rozwiązaniem dla tych którzy chcą benzyne, ale nie lubią LPG.

Trochę porozmawiałem z ludźmi na innych forach wiec tak to przenoszę jako słyszałem.A co do odczuć różnicy między 100 a 125 to chyba jesteś śmieszny :D bo te 1.8 jakieś albo zajechane albo miałeś Ciężką przyczepkę bo to co najmniej komiczne ;D Ja nic nie opowiadałem o 7l/100 i nie mam pojęcia o czym piszesz :D
Awatar użytkownika
CandyCane
Forumowicz

Post autor: CandyCane »

danieldeni20 pisze:... nie mam pojęcia o czym piszesz :D

Więc czytaj ze zrozumieniem.
105KM w woli ścisłości, 20KM różnicy.
Czekam z niecierpliwością aż zamienisz swojego Poloneza na jakąś Seatowską strzałe i nam się tutaj pochwalisz swoimi osiągami :570:
Pamiętaj tylko o zdrowym egzemplarzu abyś szpachli po drodze nie pogubił bo ukierunkować się na jeden silnik i trafić dobry stan w Polsce auta to nie lada wyzwanie ;-)
Awatar użytkownika
Kitaj
Forumowicz
Auto: E46 330xd/A6 C5 2.8
Model: M57D30/2.8 ALG

Post autor: Kitaj »

danieldeni20, jasne jasne jak mało pali to już po skręcane wszystko... Tylko mi powiedz jakim cudem ten kazik ciągnął pod gore przyczepkę 2osiową z toną blachy na dach :) tylko 5 się nie dało wrzucać bo bujało :D oczywiście ze wtedy nie palił 6litrów ale przedtem mówiłem o trasie i jeździe 80-90.

CandyCane, co do mojego "słyszałem" to niestety ale
nie mam parku samochodewego. swoją wiedzę którą się z wami dzielę czerpie z tego co sam widziałem bądź tego co widziałem u znajomych bądź rodziny. A co do silnika 2.0 to jeździłem i ibizą i vw beetle trochę po wrocławiu(w godz gdzie nie było wielkich korków) i trochę między miejscowościami i wyszło dokładnie 7l. Nie mowie ze nie bo jak się wpadnie w dobry korek to i 1.4 spali 10 :) co do 1.6 to jeździłem vectrą B i laguna i jakoś nie czułem tych 100koni może dlatego ze miały instalacje gazowa i poprostu były źle wyregulowane...
Było:
Toledo 1M 1.9 AGR+ [*] :(
Audi A6C5 Quattro 2.8 [*]
------------------------------
Jest:
:579: :585: BMW E46 XD M57D30 "Karwan" :585: :579: Obrazek
:579: BMW E39 M54B25 "Na Leniu" :579:
------------------------------
d
danieldeni20
Forumowicz

CandyCane pisze:
danieldeni20 pisze:... nie mam pojęcia o czym piszesz :D

Więc czytaj ze zrozumieniem.
105KM w woli ścisłości, 20KM różnicy.
Czekam z niecierpliwością aż zamienisz swojego Poloneza na jakąś Seatowską strzałe i nam się tutaj pochwalisz swoimi osiągami :570:
Pamiętaj tylko o zdrowym egzemplarzu abyś szpachli po drodze nie pogubił bo ukierunkować się na jeden silnik i trafić dobry stan w Polsce auta to nie lada wyzwanie ;-)

Ja czytam ze zrozumieniem :) 1.6 jest mułowaty i tyle o ;] Seryjny polonez 1.4 (103KM)by go wciągnął :P 1.6 jest na pęczki w dobrych cenach bo ludzie ich nie chcą ;) Jak pisałem chcę ściągnąć z Niemiec i planuję wydać na niego 15 koła + zgazować. Kolego wyżej jeśli tak mało palił to pogratulować bo też bym tyle chciał :)

Raczej odpuszczę sobie cwaniaka w E46 2.0D 136KM i kupię 1.8 ;]
Awatar użytkownika
Goro
Forumowicz

Post autor: Goro »

Jeżeli 1.6 jest mułowaty to gratuluję :lol: Ja nie nażekam i to na 1L, także gadaj sobie co chcesz :mrgreen:
d
danieldeni20
Forumowicz

Goro pisze:Jeżeli 1.6 jest mułowaty to gratuluję :lol: Ja nie nażekam i to na 1L, także gadaj sobie co chcesz :mrgreen:

znajomy miał 1.6 1L i jakoś mu jechało ale to inna buda ;) Lubię pogadać jeśli jest z kim :mrgreen:

ok niech wam będzie 1.6 nie jest mułem ale tylko 16V bo 8v to tylko na zakupy ;]
Awatar użytkownika
skaza24
Forumowicz

Post autor: skaza24 »

Między 1.6, a 1.8 nie zobaczyłem praktycznie żadnej różnicy. Pewnie ze stoperem w ręku dopiero coś widać. O 2óch litrach znów nie opowiadaj że zejde poniżej 7litrów/100km w cyklu mieszanym. Dodając różnice litra, bądź dwoch uzbiera się nam za to spora różnica kosztów.
Wg. mnie 1.6 czy 1.8 jest idealnym rozwiązaniem dla tych którzy chcą benzyne, ale nie lubią LPG.

Nie miałem okazji jechać 1,8 ale myślę że na pewno będzie różnica ,wyższy moment lepsza elastyka ale tak jak piszesz 1.6 tez można i taniej po naszych dróżkach .

Śmieszą mnie oczekiwania niektórych co szukają auta i wygląda że sami nie widza czego chcą . Tu by jak najtaniej było a z drugiej strony demona prędkości i przyśpieszenia tak jak by w normalnej eksploatacji po naszych drogach i ograniczeniach to by maiło się przydać.

A co do tego że 1.6 czy 1.8 dla dla tych co nie chcą LPG hmm....
... odpowiem tylko tylko jestem mega zadowolony z LPG bo byłem też sceptykiem i żałuje teraz że nie założyłem zaraz po kupnie bo w tym momencie miał bym około 5 tyś więcej zaoszczędzone a wrażenia z jazdy prawie te same .

W tym momencie puki wozidełko sie trzymie ,nie zamienił bym na inny motor za żadne skarby .

Edit:

Dodam jeszcze że w motorku 1.6 BCB można podnieś moc do około 120 koni i znacznie moment bez żadnych modyfikacji , pościągać tylko trzeba dławiki w w obudowie filtra powietrza .
Tutaj na forum było to już wspomniane a na forum LC to szeroki temat z wykresami z hamowni .

Myślę o tym w moim ale obawiam się że wtryski gazowe mi nie wyrobią bo są skrojone pod obecną moc ;/
BCB 1.6 16V 105 KM

Komp: STAG-4 eko
Reduktor: AC R01
Wtrysk: HANA 2000

http://toledoclubpolska.pl/viewtopic.php?t=1249

Obrazek
d
danieldeni20
Forumowicz

skaza24 pisze:

Nie miałem okazji jechać 1,8 ale myślę że na pewno będzie różnica ,wyższy moment lepsza elastyka ale tak jak piszesz 1.6 tez można i taniej po naszych dróżkach .

Śmieszą mnie oczekiwania niektórych co szukają auta i wygląda że sami nie widza czego chcą . Tu by jak najtaniej było a z drugiej strony demona prędkości i przyśpieszenia tak jak by w normalnej eksploatacji po naszych drogach i ograniczeniach to by maiło się przydać.

... odpowiem tylko tylko jestem mega zadowolony z LPG bo byłem też sceptykiem i żałuje teraz że nie założyłem zaraz po kupnie bo w tym momencie miał bym około 5 tyś więcej zaoszczędzone a wrażenia z jazdy prawie te same .

W tym momencie puki wozidełko sie trzymie ,nie zamienił bym na inny motor za żadne skarby .

Sam nie wiem czego chcę jeszcze dlatego zbieram Opinie i z tym zgadłeś :) dziękuję za wypowiedzi :)
Awatar użytkownika
Goro
Forumowicz

Post autor: Goro »

danieldeni20, bierz 1.8T :mrgreen:
Awatar użytkownika
CandyCane
Forumowicz

Post autor: CandyCane »

skaza24 pisze:

Nie twierdze że głupotą jest założyć w ten silnik LPG.
Chodzi mi tylko o to, że spalanie tych silników nie jest aż tak wysokie aby konieczny był gaz.

Ostatnio zauważyłem, że nawet przy jeździe dość dynamicznej nie odbija się to znacząco na spalaniu.
ODPOWIEDZ