Sadamus pisze:Ja mam w swoim Tolku bardzo złożony problem na który już 3 mechaników rozłożyło ręce. Zaczne od tego co jest zrobione:
-wymienione wszystkie filtry, olej
-założony nowy katalizator
-wymieniony przepływomierz
-wymieniona przepustnica
-wymienione kable wys. napiecia
-wymienione świece na NGK wersja do LPG
Nie pomaga NIC - problem polega na szarpaniu na każdym biegu tylko przy dodawaniu gazu pomiędzy 1900 - 2200/2300 obrotów (przy czym na biegu 4 i 5 jest to mniej odczuwalne).
Ponieważ wymieniłem wszystkie ww. elementy, a instalacje LPG i tak zamierzałem zakładać, nieposkąpiłem na w miare dobrą instalacje na firmowych częsciach (wtryskiwacze Hana itp.)
Stwierdziłem, że jeśli problem będzie w układzie paliwowym to intalacja to obejdzie i przy jeździe na LPG problem zniknie. Jednak....niezniknął. Szlag już trafia bo usterka jest bardzi drażniąca szczególnie przy jeździe po mieście. Co najgorsze odczyty VAG i logi nic nie pokazują. Ktoś ma pomysły od czego może być problem ?
Z góry dziękuje za wszelkie sugestie
Mam w swoim Tolku identyczny problem.
Wiele rzeczy zostało wymienionych i nic nie pomogło, ale zauważyłem u siebie ciekawą rzecz.
Po odpaleniu auta chodzi nierówno (zimny/ciepły), jakby na 3 cylindry. Silnik wpada w cykliczne i rownomierne wibracje, że aż lekko trzęsie autem góra dół (tylko przód, bo to silnik podskakuje). Najdziwniejsze jest to, że mądry kolega na słuch powiedział, że jest to efekt wypadania zapłonu, jakby cewka umierała, więc w nerwach przy...ałem w nią z piąchy i zaczął równiutko pracować. Niestety efekt nie jest stały, bo pochodzi kilka minut do kilkudzięsięciu w czasie jazdy, a po zgaszeniu silnika i odpaleniu na nowo trzeba znów potraktować porządnym wstrząsem. Nie chce kupować cewki i sprawdzać, bo to jednak 2 stówy, a jak będzie to samo z nową? Dziwnie głośno pracują też wtryski benzyny. Nie wiem czy to normalne, bo nie miałem jeszcze tolka (ten pierwszy), a w innych nie było nic słychać. U mnie słychać nawet w kabinie. Może komuś to nasunie coś do myślenia i zarzuci mądrością;)