[1M] Trzęsie kierownicą

Tematy ogólno-techniczne
S
Szymek08
Forumowicz
Auto: Seat Toledo 1M
Model: 1.9 TDI AHF+

[1M] Trzęsie kierownicą

Post autor: Szymek08 »

A mi drży Tolek przy gwałtownym przyspieszaniu na 3, 4 i 5 biegu. A dokładniej jak mam tak 2000obr/min. i dam gaz do oporu to drży ale tylko do ok 2400 obr/min. Drgania pojawiły sie po programie. Nie są duże i nie przeszkadzają ale zastanawiam się co to może być? Może koledzy mają jakieś sugestie?
Awatar użytkownika
Sony
Administrator
Model: 1.9 TDI ASV++
Kontakt:

[1M] Trzęsie kierownicą

Post autor: Sony »

Szymek08, sprawdziłbym dwumas na Twoim miejscu. Czyli standardowo zapnij V bieg przy 60km/h i pedał w podłogę. Jak będą drgania to dwumas się odzywa i możesz powoli myśleć o wymianie na jednomas najlepiej...
S
Szymek08
Forumowicz

[1M] Trzęsie kierownicą

dzięki za szybką odpowiedź jak będę jechał z roboty to sprawdzę.
Awatar użytkownika
bartekmk
Forumowicz
Model: ASV++

[1M] Trzęsie kierownicą

Post autor: bartekmk »

Szymek08, ja na poprzednim chipie tez mialem drgania bo byl za duzy moment przy niskich obrotach. teraz mam maks moment przy 2600 i zadnego drgania nie ma. za to przy ruszaniu czuje sie jak baba na pierwszej lekcji w eLce.. ciezko ruszyc zeby nie szarpnelo. moj dwumas tez jest na wykonczeniu, a jednomas woze w bagazniku caly czas;p
S
Szymek08
Forumowicz

[1M] Trzęsie kierownicą

Sprawdziłęm dwumas i wszystko jest OK. A te lekkie drgania to mi nie przeszkadzają tak tylko napisałem. Teraz po programie to się jeźdi pięknie jest tylko jeden problem - przyzwyczaiłem się i już MAŁO!!!!!!!!!!
Awatar użytkownika
bartek
Forumowicz
Model: 1.9 TDI

[1M] Trzęsie kierownicą

Post autor: bartek »

prostować felgi, wyważyć opony ;-)
RB Auto - warsztat samochodowy
Olsztyn, Kołobrzeska 50
www.rbauto.eu
Zapraszamy
K
Kiziak
Forumowicz
Auto: Toledo 2 1M
Model: 1.8 20V APG

[1M] Trzęsie kierownicą

Post autor: Kiziak »

Ja miałem opony pokrzywione. (5 lat)
Przy 40-50km/h normalnie auto telepało. Najbardziej odczuwalne przy zwalnianiu na jałowym biegu. Letniaki sie skończyły w tym sezonie :(

Na wyważaniu jak wzieli to opony na krawędziach biły góra dół. I kilka "bąbelków" na ściankach było.

W zeszły sezon najgorze były na tyle i nie było tak tego czuć a teraz poszły na przodek to czuć było masakrycznie. A kierownica drgała jak się skręcało.

PS
Goodyear Excellence wszystkie cztery krzywe
Awatar użytkownika
marek_igor
Forumowicz
Auto: Alfa 166
Model: 2.4 jtd

[1M] Trzęsie kierownicą

Post autor: marek_igor »

Nie nacieszyłem się długo po wymianie przegubów. Wydałem 500zł, wróciłem właśnie z trasy i kierownicą trzepie nadal.
Objawy powyżej 100km/h przy przyspieszaniu kierownica drga. Czasem drga mniej czasem bardziej, np jak jade pod górke. Czasem widzę nawet jak mi się cb radio telepie.
W zawieszeniu luzów zero, przeguby wewnętrzne nowe. Opony wyważane, na innym komplecie kół tak samo... już mnie to dobija..
Awatar użytkownika
Sony
Administrator
Model: 1.9 TDI ASV++
Kontakt:

[1M] Trzęsie kierownicą

Post autor: Sony »

marek_igor, a może coś ze sprzęgłem nie bangla ? Choć to absolutny strzał z mojej strony :roll: Bo śruby w kołach masz pewnie dokręcone :D (?)
Awatar użytkownika
Kitaj
Forumowicz
Auto: E46 330xd/A6 C5 2.8
Model: M57D30/2.8 ALG

[1M] Trzęsie kierownicą

Post autor: Kitaj »

Ja bym profilaktycznie jeszcze sprawdził tarcze hamulcowe..... Ja mam krzywe tarcze z przodu i podczas hamowania czuć delikatne wibracje oraz podczas jazdy tak koło 130 wystepuje to samo, poniżej albo powyzej tej predkosci wszystko ładnie zanika i to jeszcze na autostradzie albo nowo wylanym asfalcie bo na zwykłej polskiej drodze to nie wiem czy jade po dziurach czy mi sie koła poluzowały :lol:
ODPOWIEDZ