Kupiłem coś takiego jak przedłużkę. Z jednej strony jest wtyczka a z drugiej goły kabel. I teraz moje pytanie.
Łączenie kabli koncentrycznych. Lutuje najpierw pierwszy przewód ten środkowy.Potem daje izolacje.Następnie łącze ze sobą siateczkę (ekran) i potem znowu izolacja? Siateczki tez lutuje czy tylko "scalam/splatam" je ze sobą?
agamiarz pisze:Lutuje najpierw pierwszy przewód ten środkowy.Potem daje izolacje.Następnie łącze ze sobą siateczkę (ekran) i potem znowu izolacja? Siateczki tez lutuje czy tylko "scalam/splatam" je ze sobą?
Robi sie dokladnie tak jak opisales, ja siateczki/ekran staram sie polutowac chociaz w jednym miejscu.
Bo wiem,że druga szkoła mówi żeby broń boże nie lutować tylko przez złączki (takie beczułki) łączyć. Rozumiem,że lutowałeś kabel radiowy/antenowy w ten sposób i wszystko ok? Nie ma zakłóceń itd?
Lutowalem i bylo ok, ale w tv cyfrowej juz to nie przejdzie, trzeba, tak jak napisales, stosowac zlaczki porzadnej jakosci, inna kwestia jest wyglad i trwalosc polaczenia, jezeli narazone jest na naprezenia to wytrzymalsze bedzie na zlaczkach.
Mi chodzi tylko o kabel z zastosowaniem do radyjka. Czyli odbieranie stacji radiowych i tyle zrobię to na koszulkach termokurczliwych wiec powinno być ok. A co do estetyki to będzie to w środku za radyjkiem wiec kabel niewidoczny. Na pewno mnie w oczy nie będzie raził
Witam.
Co lepiej zrobić ?
Wymienić antenę z podstawą na nową czy dołożyć wzmacniacz anteny?
Bo jak każdy kto zmienił auto na nie seryjne borykam się z kiepskim odbiorem
A tak na poważnie kolegopiotrek148, zapewne chodzi ci o radio.
Jeśli seryjne radio grało dobrze z anteną to do nieseryjnego, jeśli ci nie działa jak trzeba, możesz dołożyć jakiś wzmacniacz.
....... Było 121,8 KM i 253,1 Nm .......
....... Było 137,1 KM i 303,2 Nm .......
....... Było 154,5 KM i 339,7 Nm .......
EcuProject Jest 140 KM i 195 Nm Pb
To w zasadzie nie wzmacniacz, tylko separator. Generalnie musisz zasilić wzmacniacz, który już jest przy antenie. Ale żeby to zrobić to nie możesz po prostu podpiąć +12v na wyjście antenowe, tylko robisz to przez separator, żeby nie uwalić radia. Ot - i cała filozofia.