[1M] Nie działają elektryczne szyby

Wszystko o elektryce w aucie
ODPOWIEDZ
m
misiek090
Forumowicz

Post autor: misiek090 »

u mnie jest takie coś i mam walnięty przycisk i lewą szybę muszę otwierać automatem, ale bo jak nacisnę I stopień otwierania szyby, to będzie mi zamykał a jak włącze na II stopień (czyli automat) to otworzy.
Awatar użytkownika
Centek15
Forumowicz
Auto: Seat Toledo 1L
Model: 2.0 16V ABF

Post autor: Centek15 »

U kolegi w golfie IV highline było identycznie. I stopień w dół otwierał a drugi zamykał. Przyjechał z tym do mnie, bo mu obiecałem, że naprawię a pewny nie byłem :P
Otóż rozebrałem tylko panel sterowania kierowcy, wyglądał na nieruszony i czysty, ale w razie czego przeczyściłem. Poskładałem i działa do dziś (około 7,8 miesiący). I nadmienię też, że miał jakoś źle złożony ten panel, w sensie, że przycisku nie były dobrze powtykane w swoje miejsca, a nie było tego czuć, dopiero po zdjęciu panelu to zauważyłem.
Pozdro.
Był: 1L 2.0 8v 2E 115KM 1992r
/viewtopic.php?t=6298
Jest: 1L 2.0 16v ABF 159KM 1995r :)
/viewtopic.php?t=7999
Obrazek Obrazek
s
szymekgd
Forumowicz

Post autor: szymekgd »

Kumpel w fabii ma problem ze sterowaniem szybami, podejrzewam, ze jest identyczne jak w 1M, wiec moze ktos spotkal sie z podobnym problemem: w przyciskach sa 2ie pozycje opuszczania, "skokowa" i "ciagla"przy opuszczaniu "skokowym" szyby pasazera (tylko) z konsoli kierowcy po chwilowym dzialaniu cos "strzela" w drzwiach pasazera i szyba zjezdza w dol i opcja "skokowa" przestaje dzialac, przycisk pasazera dziala ok, vag nic nie pokazuje, plytka konsoli sterowania wyglada ok, nie widac zadnych nadpalen, przerw i zwarc, wiazka w drzwiach tez wyglada ok...
Michal
Awatar użytkownika
jakub_bb
Forumowicz
Auto: Audi A4 B6
Model: 1.9 TDI AWX

Post autor: jakub_bb »

wygląda na to, że te plastikowe ślizgi szyby coś niedomagają, albo coś się z linką pochrzaniło
s
szymekgd
Forumowicz

jakub_bb, od strony pasazera dziala o'k, obstawialem przycisk, ale po rozebraniu okazalo sie, ze tam nic nie moze sie popsuc...
Michal
Awatar użytkownika
jakub_bb
Forumowicz
Auto: Audi A4 B6
Model: 1.9 TDI AWX

Post autor: jakub_bb »

a to ciekawostka w takim razie :-P
s
szymekgd
Forumowicz

Denerwujaca ciekawostka :evil: Najciekawsze jest, ze 1-2s po wcisnieciu jest dobrze...
Michal
Awatar użytkownika
DzieX
Administrator
Auto: Seat
Model: Toledo 1M
Kontakt:

Post autor: DzieX »

Rozebrał to?
SEAT Toledo .:R32 4x4: forum facebook blog | VW Polo | RENAULT Laguna | SEAT Leon
s
szymekgd
Forumowicz

Konsole tak i wg. mnie nie ma sie co tam zepsuc.
Michal
Awatar użytkownika
golotheone
Forumowicz
Auto: Seat Toledo 1M
Model: 1.9 TDI ASV

Post autor: golotheone »

ahhh,teraz mnie dopadło...linki się źle zakręciły,pekła plastikowa prowadnica w prawych od pasażera drzwiach,no i już część przyszła,jutro będe z ojcem majstrował przy tym. podobno jest to nieuniknione w tych modelach takie rzeczy <Niestety, nie tylko jakość wnętrza odróżnia Toledo (i bliźniaczego Leona) od Golfa. Inna była również jakość montażu, przez co w Seatach mogą przytrafiać się drobne, ale dokuczliwie usterki. Wymienić wśród nich można niedomagania wyświetlacza klimatyzacji (gasną cyfry), awarie spryskiwacza tylnej szyby (z powodu zerwania przewodu), czy pękanie prowadnic elektrycznie sterowanych szyb. Przytrafić się mogą również nieszczelne drzwi, przez co do wnętrza (przed tylną kanapę) może dostawać się woda (winne są uszczelki drzwi).> pożyczone z pewnego źródła. Jak się uda to zrobie krok po kroku wymiane.
ODPOWIEDZ