Huczenie łożyska

Tematy ogólno-techniczne
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Kuri22
Forumowicz
Auto: Seat Toledo 1M
Model: 1.6 8V AKL

Huczenie łożyska

Post autor: Kuri22 »

marek_igor pisze:co jest z tymi łożyskami dzisiejszymi.... drogie łożyska, cenione firmy, a ostatnimi czasy sypią się nieziemsko. Kumpel mechanik jak ma wymienić komuś łożysko to mówi żeby klient sobie sam kupił, bo potem ludze wracają z pretensjami.
Bratu wymieniałem w Leonie (wprasowane, a nie wbijane młotem) kosztowało w sklepie grubo ponad stówę (firma FAG) i po 2 misiacach się rozpadało... już jest kolejne założone

Przerzucenie fabryk do azji ... :-) poza tym zauważ że SKF przestał produkować własne łożyska teraz tylko przepakowuje "chińszczyzne" w swoje opakowania ... ;-) jakiś czas temu kupiłem łożyska do Tico, niby oem, made in Korea ... wytrzymały 500 km, więc po długich poszukiwaniach "dobrych" łożysk kupiłem EVR a w środku ..... niespodzianka :-) coś made in Japan ... ;-)
“Z jaką maksymalną prędkością można przejechać ten zakręt? Z każdą…” (Sobiesław Zasada)
Obrazek
Awatar użytkownika
migacz1981
Forumowicz
Auto: Seat Toledo 1M
Model: 1.9 TDI ASV

Huczenie łożyska

Post autor: migacz1981 »

Łożyska w rolkach INA(np.na rozrządzie) firmy NSK robione u nas w Kielcach a firma japońska i tą polecam byłem na dniu otwartym w fabryce tyle że nie łożysk tylko przekładni kierowniczych w Wałbrzychu.Brat tam pracuje
Ostatnio zmieniony 23 maja 2012, 22:30 przez migacz1981, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
"TITKO je poźiątku"
s
szymekgd
Forumowicz

Huczenie łożyska

Post autor: szymekgd »

Przerzucenie fabryk do azji ... :-)

Ale lozyska sa robione maszynynowo, w gre wchodzi wiec dziadowska stal, albo zamierzone dzialanie majace na celu "wymuszenie" kupowania produktow...
Michal
Awatar użytkownika
DzieX
Administrator
Auto: Seat
Model: Toledo 1M
Kontakt:

Huczenie łożyska

Post autor: DzieX »

Ja założyłem FAGa. Polecam - idą na pierwszy montaż.
SEAT Toledo .:R32 4x4: forum facebook blog | VW Polo | RENAULT Laguna | SEAT Leon
Awatar użytkownika
marek_igor
Forumowicz
Auto: Alfa 166
Model: 2.4 jtd

Huczenie łożyska

Post autor: marek_igor »

ja właśnie założyłem FAGa do Leona - 2 miesiącie i jest już nowe :)
s
szymekgd
Forumowicz

Huczenie łożyska

marek_igor, jak dokrecales?

ps Gdzies czytalem, ze FAG tylko konfekcjonuje i mozna w ich pudelkach znalezsc roznosci, chociaz w hurtowniach/sklepach tez zdarzaja sie przypadki podmiany czesci w pudelkach...
Michal
Awatar użytkownika
marek_igor
Forumowicz
Auto: Alfa 166
Model: 2.4 jtd

Huczenie łożyska

Post autor: marek_igor »

reczie duzym kluczem do łozysk... nie pierwsze lozysko które zmienialem, lecz pierwsze ktore sie posypało
Awatar użytkownika
DzieX
Administrator
Auto: Seat
Model: Toledo 1M
Kontakt:

Huczenie łożyska

Post autor: DzieX »

Ja mam pewne źródło.
SEAT Toledo .:R32 4x4: forum facebook blog | VW Polo | RENAULT Laguna | SEAT Leon
l
lipton1977
Forumowicz
Auto: Octavia
Model: 1.4 Tsi

Huczenie łożyska

Post autor: lipton1977 »

Tak czytam i wnioskuje że muszę wymienic również u siebie łożyska z przodu, bo zaczeło wyć jak jadę prosto, jak skręce w lewo cisza.
Ostatnio zmieniony 27 maja 2012, 10:46 przez lipton1977, łącznie zmieniany 1 raz.
lipton1977
s
szymekgd
Forumowicz

Huczenie łożyska

lipton1977, nie czytasz ze zrozumienieniem.

U mnie wylo tak samo i do wymiany byl lewy tyl, sprawdz pionowy luz na kole, u mnie w ostatnim stadium byl wyczuwalny bez podnoszenia auta, chwytasz felge u gory i ciagniesz/pchasz, uszkodzone lozysko wydaje charakterystyczne 'cykanie", wiec raczej nie pomylisz tego z opona i zaciskiem, dla potwierdzenia zdejmujesz kolo, krecisz piasta i potwierdzasz diagnoze.
Michal
ODPOWIEDZ