dude88pl pisze:Ja mam taki oto problem - jak jest zimno (takie temp jad teraz) samochód odpala ale w chwili odpalenia przygasają kontrolki wszystkie a silnik słychać że ma ciężko zakręcić. Jak już odpali (a dzieje się to od razu) to w samochodzie nie działa elektryka - nawiewy wycieraczki światła itp - działa za to radio, światła awaryjne i pozycyjne. Co może być przyczyną tego? rozrusznik? w tamtym roku był regenerowany... czyżby znowu szlag go trafił? Może problem z jakimiś przekaźnikami? Czym jest spowodowany spadek prądu?
panowie pomóżcie co to może być już wiem że nie jest to rozrusznik i nie przekaźniki...... kolejny pomysł padła na kostkę w stacyjce. Dzisiaj wogule to auto chodzi normalnie i nic się nie dzieje.... zobaczymy co będzie jutro... strach gdzieś jechać w nocy
peter174, raczej z masami, pewnie przy aku, altku, rozruszniku, silniku itp. nalezy sprawdzic styki...Najproscej zerknac w schemat i sprawdzic zasilanie/punkty mas "to w samochodzie nie działa elektryka - nawiewy wycieraczki światła itp"
masa to nie jest raczej, bo raczej byłby również problem z rozruchem i raczej było by to stałe, a dzieje się to tylko przy dużym mrozie. psiknąłem do stacyjki odmrażacza i odziwo narazie dalej wsio działa. dla pewności dzisiaj zostanie wymontowana kostka
[ Dodano: 2012-02-08, 19:11 ] kostka wymieniona, teraz czuć każdy skok stacyjki (wcześniej chodziła bardzo luźno). auto wystawiłem na pole na mróz rano spróbujemy odpalić go i sprawdzę czy działa.
[ Dodano: 2012-02-11, 09:23 ] dwa dni testowania mrozy po -20 i autko śmiga aż miło patrzeć - wymiana kostki w stacyjce pomogła
Od jakiegoś czasu ni z gruszki ni z pietruszki samochód zaczął ciężko odpalać.
Zawsze odpala w taki sam sposób, nieważne czy silnik jest zimny czy ciepły. Czy odpala się go bez wciskania pedała gazu czy z nim.
Załączam filmik (Kiepskiej jakości z telefonu):
http://www.youtube.com/watch?v=r4V5BKgc ... e=youtu.be Może ktoś miał podobny problem? Co to było?
Świece, kable, kable i świece, szczotki w rozruszniku, czy coś tam z EGR (Gdzieś takie coś wyczytałem).
edit:// 20/08/12 - Winny za takie odpalanie był czujnik Halla.
Ostatnio zmieniony 20 sie 2012, 11:04 przez Blade, łącznie zmieniany 1 raz.
Sony, dzięki za odpowiedź.
Profilaktycznie naładowałem aku, ale jest jak było.
Świece i kable i tak chciałem zmieniać za kilka miesięcy, no właśnie za kilka miesięcy - niestety chodzi o $.
A też nie chciałbym aby w pewnym momencie już nie odpalił.
Witam serdecznie mam taki problem ze bardzo rzadko ale sie zdarza jak przekrece stacyjke to nie zapala mi sie kontrolka od swiec żarowych i nie moge odpalic auta po kilku próbach zapala sie i można zapalic auto czy to moze byc przekaznik 109 czy inna przyczyny ??
Ostatnio zmieniony 11 maja 2012, 17:49 przez Mexicana17, łącznie zmieniany 2 razy.