Mnie teraz czeka wymiana tarcz z tyłu. Rok temu założyłem tarcze
brembo i klocki
ferrodo (kupywałem na allegro wię może to jakies podróbki były) ale jakiś czas temu nie odbił mi do końca hamulec ręczny i tarcza się nagrzała jak nie wiem co i chyba ją szlak trafił bo jak ściągnąłem koło i kreciłem tarczą to co chwila dotyka klocka, puszcza dotyka i tak w kółko. Dziś rano to nawet jadąc na pierwszym i drugim biegu przy opuszczonej szybie słyszałem jak ociera. od jakiegoś czasu coś mi piszczało jak hamule się rozgrzły coś piszczało. Teraz wiem co. Tym razem zakupię tarcze i klocki ATE (po zniżkach w Focie tarcze 74zł/szt. klocki 100 zł/kompl.)
[ Dodano: 2012-06-13, 07:07 ]A mam jeszcze takie pytanie do szanownych kolegów. Tym razem chodzi o hamulce przednie a dokładniej o montaż klocków hamulcowych. Jak w zacisku montujemy klocki przed założeniem to ten zewnętrzny dzięki tym blaszką trzyma się nieruchomo - i tak powinno być
Ale jak wkładałem ten wewnętrzny klocek to jak wcisnołem go w tłoczek to zaraz się odchylał (jakby te blaszki źle trzymały) I tu moje Pytanie czy tak ma być czy powinien też sztywno siedzieć) Pytam bo jak hamulce się rozgrzeją to popiskują (jak na hamulec nacisnę to piszczenie ustaje, dodam że tłoczek chodzi prawidłowo) I wydaje mi się że ta część klocka która odstaje popiskuje. Z góry dzięki za odpowiedzi.
[ Dodano: 2012-06-13, 08:54 ]W i jeszcze jedno - Jaka jest minimalna grubość okładziny klocka hamulcowego z przodu??? u mnie jest 5mm i tak się zastanawiam czy to już czasem nie jest ich koniec....