[1M] Wygłuszanie drzwi

Wszystko o waszym audio w samochodzie.
a
agamiarz

[1M] Wygłuszanie drzwi

Post autor: agamiarz »

1) A jak sie stosuje tą paste głuszącą? kalafek o tym wspomniał. Rozumiem,że najpierw taśma dekarska a potem w jakieś luki "ubija sie" tą pastę głuszącą? O jakiej to konsystencji jest i jak się to nakłada?
2) A co do taśmy dekarskiej, że stosuje się ją na gorąco. Rozumiem,że podgrzewam taśmę przed nałożeniem nie wiem np suszarką? Można np całą rolkę podgrzać,czy po prostu kawałkami po kolei?

Rozumiem,że to taśmy tego typu ?:
http://allegro.pl/soudal-tasma-dekarska ... 74781.html
http://allegro.pl/bitumiczna-tasma-deka ... 66098.html
Awatar użytkownika
lucassiuss
Forumowicz
Auto: Seat Toledo 1M
Model: 1.9 TDI ASV

[1M] Wygłuszanie drzwi

Post autor: lucassiuss »

ja użyłem cos takiego jak w linku pierwszym tylko firmy tytan
a
agamiarz

[1M] Wygłuszanie drzwi

Ok a jak to wygląda z tym podgrzewaniem? Lepiej kupić taśmę węższą czy szerszą? Z węższa chyba będzie można lepiej poukładać. Czy się mylę? I ile tej taśmy trzeba kupić na wszystkie 4 drzwi? Oczywiście mówię o tej podwójnej warstwie jak była mowa wcześniej
s
szymekgd
Forumowicz

[1M] Wygłuszanie drzwi

Post autor: szymekgd »

A nie prosciej kupic maty w kawalkach?
Kiedys kupowalem takie w motoryzacyjnym, do wygluszenia/stabilizacji odtwarzacza cd, przycinalo sie ja na zadany wymiar, odklejalo z tylu folie i przyklejalo.
Michal
Awatar użytkownika
lucassiuss
Forumowicz

[1M] Wygłuszanie drzwi

Ja kupiłem właśnie ta 10m na 30cmnie oklejałem podwójnie tylko w niektórych miejscach na łączeniach kleiłem doklejałem cała rolka starczy mi raczej na całość bo jeszcze mam tył do zrobienia. A co do montażu to ja wycinałem większy kawałem odklejałem ta folię od spodu i doklejałem do blachy jak już w miarę się trzymała to suszarka podgrzewałem i formowałem teraz się wycwaniłem i kupiłem sobie opalarkę jakaś tanioszka ale tył może zdążę podgrzać tylko z opalarka będzie trzeba uważać bo lepiej grzeje niż suszarka.
a
agamiarz

[1M] Wygłuszanie drzwi

Ja dzisiaj skończyłem cały maraton :-D najpierw poszło wygłuszenie. Dałem podwójnie matą bitumiczna, później wszystko zajechałem blachogumem (poszło 2 litry na 4 drzwi). Przy okazji uszczelniłem dziadostwo,wymieniłem zamek (wkładkę) lewych drzwi, nową antenę (w starej poszedł wzmacniacz) oraz naprawiłem przewód antenowy (końcówka przy radiu się popsuła) :-) . Do tego zrobiłem alu ramki w zegarach (wyszło bardzo dobrze i zdecydowanie szybciej niż się mogłem spodziewać). No i do wymiany poszedł jeden z głośników bo już od dawna nie działał.
Efekt wygłuszenia jest naprawdę zadowalający, jeżeli ktoś ma czas na to to polecam bo warto.
Awatar użytkownika
kuzio
Forumowicz
Model: 1.9 TDI ALH+

[1M] Wygłuszanie drzwi

Post autor: kuzio »

Panowie czeka mnie ściąganie tapicerek z wszystkich drzwi niebawem i tak trafiłem na ten temat i pomyślałem, że może i u siebie zrobię coś podobnego. Tylko czy oklejanie tapicerki (tego plastiku tylko z wew strony drzwi) cokolwiek da i czy jest sens się w to bawić? Bo tapicerki i tak będę miał pościągane więc mógłbym poobklejać tą plastikową część (jeśli oczywiście coś to da i warto) czy sobie to odpuścić bo całych drzwi narazie nie planuje rozbebeszać? :-)
Nie wkładam pieniędzy w starego złoma, wkładam serce w pasję

MOJE TOLEDO: http://toledoclubpolska.pl/viewtopic.php?t=622 ... sc&start=0
Awatar użytkownika
lucassiuss
Forumowicz

[1M] Wygłuszanie drzwi

odpuść sobie to trzeba kleić blachę w drzwiach. Myślę że jak plastik obkleisz to to nic ci nie da.
Awatar użytkownika
Sony
Administrator
Model: 1.9 TDI ASV++
Kontakt:

[1M] Wygłuszanie drzwi

Post autor: Sony »

kuzio, dokładnie tak jak pisze lucassiuss, nie ma to zbytnio sensu :) Musisz wygłuszyć drzwi od wewnątrz, następnie blachę i wtedy jest OKi ;)
ODPOWIEDZ