Huczenie łożyska

Tematy ogólno-techniczne
ODPOWIEDZ
b
bartoszklos1

Huczenie łożyska

Post autor: bartoszklos1 »

Witam ponownie
zaczelo mi cos w moim wozku huczec - zaczyna sie halas przy 80 km/h.
i teraz pytanie zeby sie upewnic:
ostanio jechalem wlasnie kolo 80 i skrecam lewo/prawo
i gdy skrecam w lewo huczenie zwieksza sie a w prawo huczy slabiej
mam rozumiec ze podczas skretu w lewo wiekszy nacisk idzie na prawe lozysko i skoro wtedy glosniej wyje to prawe jest do wymiany??
wyje mi juz dosc dluzszy czas wiec przydaloby sie wymienic.
acha i czy da sie wymienic lozysko podstawowymi narzedziami?? czy trzeba miec jakies sciagacze do lozysk - bo jeszcze tego nie robilem :-D
Ostatnio zmieniony 28 sty 2012, 00:15 przez bartoszklos1, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
kornat
Forumowicz
Auto: Seat Toledo 1M
Model: 1.9 TDI AHF

Huczenie łożyska

Post autor: kornat »

bartoszklos1, Najlepiej podnieś auto nawet lewarkiem i zakręć kołem, to jest najpewniejsza metoda. Według opisu ostawiam lewe. Co do narzędzi to będziesz potrzebował prasy, nie robiłem w 1L to nie powiem jakie tam śruby są. Aby nie poprzestawiać geometrii to odkręcasz drążek kierowniczy, sworzeń z zwrotnicy i amora na kielichu i oczywiście tarczę i klocki.
Awatar użytkownika
jakub_bb
Forumowicz
Auto: Audi A4 B6
Model: 1.9 TDI AWX

Huczenie łożyska

Post autor: jakub_bb »

sprawdź najpierw dokładnie opony czy przypadkiem nie masz wyząbkowanych :P
Awatar użytkownika
migacz1981
Forumowicz
Auto: Seat Toledo 1M
Model: 1.9 TDI ASV

Huczenie łożyska

Post autor: migacz1981 »

A nadkola masz całe?
Obrazek
"TITKO je poźiątku"
b
bartoszklos1

Huczenie łożyska

Post autor: bartoszklos1 »

opony nie wyzabkowane a nadkola cale - a o czym te nadkola by świadczyły??
s
szymekgd
Forumowicz

Huczenie łożyska

Post autor: szymekgd »

Podbije ;)

Ostatnio tez zaczelo mi cos halasowac, nie przypomina to huczenia, odglos jest podobny do jazdy z obcym cialem w oponie, w miare nabierania predkosci czestotliwosc "uderzen" wzrasta, nie moge zlokalizowac zrodla, kola zmienione na letnie, a halas bez zmian...
Michal
k
kamko
Forumowicz

Huczenie łożyska

Post autor: kamko »

Jeżeli to przednie łożysko to sam tego nie zrobisz, jeżeli to z tyłu to możesz sam to zrobić, będziesz tylko potrzebować czegoś o średnicy tego łożyska by go wybić a potem za pomocą starego łożyska możesz wbić nowe...
Co do skręcania kierownicą to też to się odnosi do tylnych łożysk. A tył możesz sprawdzić unosząc go do góry i kręcąc kołem. Pamiętaj że tył musi mieć minimalny luzik (NOWE) a przód chyba nie
s
szymekgd
Forumowicz

Huczenie łożyska

kamko, na ta chwile probuje ustalic winowajce ;)

Z tylu lozyska zmienialem razem z tarczami, wiec zostaje przod, przy nizszych predkosciach raczej tego nie slychac...
Michal
k
kamko
Forumowicz

Huczenie łożyska

Post autor: kamko »

Też mi coś huczy ale moje huczenie objawia się przy wyższej temperaturze otoczenia czyli tak jak teraz mamy i z wibracją odczuwalna na podłodze. Czy miał już ktoś coś takiego???
s
szymekgd
Forumowicz

Huczenie łożyska

Oczywiscie nie doszedlem do tego co halasuje, wszystkie kola byly w gorze, kreca sie bez wiekszego halasu, przod ma luz w poziomie, wiec pewnie cos w ukl.kierowniczym, ale zauwazylem nowy objaw, wchodzac z wieksza predkoscia w lewy luk halas nasila sie, cos na ksztalt wyzabkowanych opon, w prawy luk tego nie ma, czyzby jednak prawe lozysko?
Jak sprawdzic dokladnie ta opcje?
Michal
ODPOWIEDZ