Witam
Mam małe, szybkie pytanko: gdzie jest czujnik ciśnienia i poziomu oleju w Toledo I 2.0 115KM z roku 1996?
Problem jest taki, że raz na jakiś czas (co około 100-150km) miga mi kontrolka oleju parę razy (przy czym jest ten nieznośny dźwięk), za chwilę gaśnie, po minucie znowu. Wyłączę silnik i jest OK, a po około 100-150km załącza się znowu (czasami nawet 1tys zdążę zrobić, zanim się włączy). Problem z tym mam już od jakichś 2miesięcy.
Olej wymieniony na mineralny jakieś 3tyg temu, ale nic to nie dało. Zegary sprawdzone, luty są w porządku, bo właśnie to podejrzewałem po wymianie oleju.
Teraz czas na czujnik. Pytanie gdzie one są, ponieważ wiem, że jakiś czujnik wkręcany na gwint do silnika miał zerwany kabel dosyć dawno temu (nie wiem jakim cudem) i po prostu go skleiłem, ale to było już dosyć dawno, problem wystąpił później.
Auto nie bierze oleju, nie kopci. Czasami słychać stukanie zaworów, ale to mija jak silnik się nagrzeje. Co o tym sądzicie?
Pozdrawiam, Krzysiek.
PS: nie wiedziałem, gdzie dać temat, więc dałem w ogólne. Seat posiada instalację gazową.